Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
19. december 2009

Ekstra Bladet tør - hvor andre knebles

Arne Lennartz, København N

Ekstra Blads-spiseseddel: »Iskolde i røven!« Og: »Ekstra Bladet mener: 1-0 til politiet« (14. december). Hvordan kan demonstranterne så udligne? Ved i flok at slå sig løs på politikæderne - og blive banket igennem? Eller er det 2-0 til politiet? Ved at blive hjemme, fordi de risikerer at gå nær et par stenkastende unge? Eller for ikke at risikere arrestation - uanset hvad? Eller er det 3-0?

Selv Ekstra Bladets (EB) politivenlige åndssøster, B.T., var kritisk og kaldte lømmelpakken en »fiasko for retssikkerheden og ytringsfriheden« (16. december). Men den lille mands selvudråbte forsvarer, Ekstra Bladet, optrådte igen som en fej, fidel følgesvend til magtbrynden og dens udøvere - og deres utroværdige beklagelser.

99 pct. af de pågrebne havde end ikke slået en prut, da de passerede politikæderne på Christianshavn. Men EB havde modet til at håne dem, da de bagbundne, frysende og rystende måtte sidde 5 timer på gaden og tisse i bukserne. EB er en parodi på journalistisk uafhængighed og vederhæftighed.

Vi forpassede en stor chance

Ole Kløcker, København V

Så kom dagen, hvor Bella Center skulle konfronteres med udefrakommende kræfter i bedste ngo-stil i modsætning til det formelle hierarki, der har hersket indendøre i mammutrummet. Og hvordan gik det så? Hvordan blev det ungdommelige indslag modtaget?

Synd at sige, at der var tale om nogen succes, eller bare tilløb til noget, der kunne ligne en positiv tilsnigelse. Nej, en mandsstærk opdækning af et politi, der endnu engang skulle køre det efterhånden velkendte mønster igennem med præventive anholdelser, gruppevis afsnøring og bortkørsel af den blandede skare, som de fremmødte demonstranter udgjorde. Ingen skånsel eller forsøg på at tolke, hvad der blev udtrykt eller forsøgt anskueliggjort.

Det er fatalt, at Danmark med verdens øjne hvilende på sig ene spiller op til de krav, der ellers kun gøres gældende i et diktatur eller en bananrepublik. Hvordan og ved hvis medvirken er det kommet så langt? Er der et svar herpå, vil det drukne i de sejrsfanfarer, der snart lyder fra Bella Center og det danske triumvirat, men hvor er det bittert, at en mulighed ikke alene for et bedre klima, men også for en bedre verden er gået til i rene magtdemonstrationer i stedet for at gøre Danmark kendt som en nation, der vil en verden med demokratisk levevis og et anstændigt verdensklima.

I stedet har vi slået vor indskrænkethed fast med syvtommersøm, som om det var en målsætning, der stod over alt andet. En eftertid vil bedømme dette fejltrin med skuffelse og mismod, for her gled virkelig en mulighed fra os. I dette mærkværdige lys slutter klimakonferencen 2009.

Kunsten at kunne det hele

Anders Johansen, Humlebæk

Kære Lene Espersen. Vil du ikke nok coache mig? Især her op til jul har jeg svært ved at overkomme både arbejde og at være en god far samt ægtefælle på én gang. Du, derimod, klarer fint at være minister, folketingsmedlem, partileder, ægtefælle samt mor, endda til to børn, der er en del yngre end mine. Først troede jeg, at det skyldtes, at folketingspolitikere er af en helt særlig støbning, men så læste jeg, at din partifælle og formand for Folketingets arbejdsmarkedsudvalg, Knud Kristensen, stopper i Folketinget fordi han blev valgt som borgmester i Vesthimmerland. »Man kan ikke løse begge opgaver samtidig,« påstår han, men det kan du jo - og mere til!

COP15 og Titanic

Hardy Brandt, Rødovre

Da Titanic i 1912 stødte på et isbjerg, sad passagererne fra det bedre borgerskab og spiste fin middag. Da skibet begyndte at synke, fortsatte man ubekymret selskabelighederne, for skibet var jo erklæret synkefrit.

Den 17. december 97 år senere gentog scenariet sig. Nu hedder skibet bare Moder Jord og middagen foregik i Riddersalen på Christiansborg, hvor regentparret havde inviteret alverdens regeringsledere, der deltager i det klimatopmøde, hvor man i 11. time endnu ikke har fundet proppen, der kan lukke hullet i skroget på Moder Jord.

Gad vist om denne ubekymrethed skyldes, at borgerskabet ligesom dengang er ret sikker på en plads i redningsbådene. Eller måske er det fordi isbjergene allerede smeltet.

Tænk engang

Jørgen Christian Wind Nielsen, Hellerup

Information refererer i bagsidelederen den 17. december til Danmarks Statistik, der har beregnet, at der i 2050 vil være én million mennesker i Danmark med 'ikke-dansk baggrund'.

Tænk hvis alle de voksne med 'ikke-dansk baggrund' til den tid var integreret på arbejdsmarkedet. Og tænk hvis deres børn uddannede sig fra folkeskole til universitet. Og tænk hvis de alle talte flydende dansk, næsten lige så godt engelsk, og hvis de også havde kendskab til et af Danmarks nabosprog. Og tænk engang hvis de samtidig fastholdt deres modersmål og deres kulturelle baggrund. Så ville Danmark i 2050 have en befolkning og en international arbejdsstyrke, der kunne drage ud i alle hjørner af verden, repræsentere Danmark og gøre forretninger til gavn for det danske samfund. Ja, tænk engang.

Klima og gylle

Jens Kimby, Haderslev

Det er faktisk en skam, at CO2 ikke lugter lige som gylle, for så ville der ske noget omgående.

Point of no return?

Holger Ø. Mortensen, Odder

Al Gore har holdt en af sine bedste taler nogensinde i Imperial Bio torsdag. I løbet af en god time kunne han argumentere for alle de nødvendige tiltag, vi er tvunget til at tage, hvis verden skal undgå nogle uoverskuelige konsekvenser af vores CO2 udledning.

Han langede bl.a. voldsomt ud efter de skeptikere, som ikke mener, vores CO2-udledning er så alvorlig. Og han sammenlignede disse skeptikere med den amerikanske tobaksindustri, som i årtier meget succesfuldt kunne overbevise den amerikanske befolkning om, at det ikke er skadeligt at ryge. Det kostede flere døde amerikanere end hele Anden Verdenskrig.

På samme måde forsøger de store olie -og kulselskaber at nedtone faren for de videre CO2-udslip - blot for at tjene lidt ussel mammon.

Det siger sig selv, at menneskeheden ikke ustraffet i løbet af 100 år kan afbrænde lige så store mængder fossilt brændstof, som i resten af jordens levetid. Bare vi ikke har nået point of no return. It's insane!

Askeonsdag

Vagn Søndergaard, København K

Vores ikke-statsminister var ved at kløjes i det af bare ivrighed over at skulle sige et enkelt ord på engelsk: Procedure, procedure, procedure - således som tv har vist ham hele dagen sidde der og se betuttet ud bag et alt, alt for stort og misvisende 'president'-skilt.

Havde han dog bare holdt sig til de vante gemytlige fadbamser og ladet sin kompetente minister køre løbet til den - ganske vist bitre og unfair ende. Men nej (!), han måtte for alt i verden sætte sig på stumperne af en hamrende uretfærdig aftale, så han til sidst i fuldt rampelys de næste par dage kommer til at stille sin ynkelige inkompetence >til skue for alverdens præsidenter og statsmænd - revl og krat.

Vi kan så sidde tilbage med skammen over, at de fattige landes retfærdige krav så ganske blev overhørt - tillige med græmmelsen over den skændige mishandling af en klimabevidst og solidarisk ungdom fra den ganske verden; begavede og opfindsomme unge mennesker, der af danske politibetjente blev behandlet som kvæg og anbragt i de af statsmagten opstillede kaninbure ude i Valby.

Bandekrigen

Anette >Sørensen

Kan i undersøge hvor bandekrigen er på ferie her under klimatopmødet?

Fakta til Messerschmidt

Morten Løkkegaard, medlem af Europa-Parlamentet (V)

Når DF's Morten Messerschmidt (16. december) belærer mig om kendsgerninger her i avisen, er der grund til at blive bekymret. Selv samme Messerschmidt er jo kendt for et ofte noget alternativt forhold til virkeligheden og dens kendsgerninger, når det gælder EU. Det gælder desværre også denne gang:

At danske bilister påduttes EU-nummerplader og ikke præsenteres for et valg er ganske enkelt usandt. Danske bilister kan (og skal) frit vælge mellem EU-nummerplader eller danske nummerplader. Det ville Messerschmidt kunne forvisse sig om, hvis han ellers havde orket at kigge på den blanket, som der skal udfyldes.

At det danske skatteministerium (bevidst) har gjort EU-nummerpladerne sikrere (med en hologramstribe) for at skabe en kvalitetsforskel ift. danske nummerplader, er også en grov omgåelse af sandheden. Ministeriet blev af en tysk producent tilbudt hologramstriben på EU-pladerne og sagde selvfølgelig ja tak til denne kvalitetsforbedring. Når pladerne næste gang sendes i udbud, vil ministeriet sikre sig, at kravet om hologramstribe kommer til at gælde alle plader.

Jeg fastholder derfor min påstand: Når fire ud af fem danskere aktivt vælger EU-nummerpladerne, er det naturligvis et tegn på et mere afslappet og naturligt positivt forhold til EU fra danskernes side.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En stor tak til Johannes Riis, der i "Poesibogen" fredag den 18. dec., giver sin uforbeholdne ros og respekt til folkeskolelærerne. De skal ikke alene stå model til vanartede unger men også utak og uforskammet bedreviden fra forældre. Ja han kalder skolelærerne for sine helte og heltinder.
Tag den Lars Løkke Rasmussen med dine 360 graders eftersyn af folkeskolen.

Arne Lennartz:

"Ekstra Blads-spiseseddel: »Iskolde i røven!« Og: »Ekstra Bladet mener: 1-0 til politiet« (14. december). Hvordan kan demonstranterne så udligne? Ved i flok at slå sig løs på politikæderne - og blive banket igennem? Eller er det 2-0 til politiet? Ved at blive hjemme, fordi de risikerer at gå nær et par stenkastende unge? Eller for ikke at risikere arrestation - uanset hvad? Eller er det 3-0?"

Ekstra Baldet er bannerfører for den brune presse i Danamrk