Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
17. december 2009

Kære statsleder

L. Holgersen, Nørrebro

Du som sammen med en masse andre af din slags lige nu flyver ind til min hjemby for at deltage i COP15: Først og fremmest vil jeg byde dig velkommen og god arbejdslyst. Derefter vil jeg stille dig et meget personligt og simpelt spørgsmål på baggrund af din udvalgte stilling som talsmand for dit land og folk: Vil du huskes som den anden Hitler, den anden Stalin, den anden Pinochet eller vil du hellere huskes som den anden Gandhi, den anden Mandela, den anden Kennedy?

Jeg er ikke profet, men jeg vil tro, at majoritet af jer ønsker at blive husket i kategorien, hvor Gandhi befinder sig.

Det arbejde, i har for jer de kommende dage, handler ikke direkte om demokrati; det handler om overlevelse, overlevelse for den skønne jord, som vi alle bebor. I har i de kommende dage muligheden for at blive husket som klimaets Gandhi frem for klimaets Stalin - bevis for mig og mine søstre og brødre i Maldiverne, Peru, Alaska og alle andre steder i verden, at i er jeres ansvar bevidst. Hvis I lykkes, er jeg sikker på, at der kommer smukke ord om jer i historiebøgerne.

Vold som spin

Samuel Lancaster Jakobsen, Roskilde

Lømmelpakke og bunkeanholdelser har fyldt medierne under klimatopmødet.

Mon det er regeringens mening?

For at undgå fokus på klimatopmødets magre resultater bliver vi overskyllet med ligegyldige nyheder om demonstranter, der mod forventning er fredelige.

Kære journalister, den rygende pistol findes ikke på Christiania. I skal kigge ind bag politiets afskærming til Bella Center. Der vil i finde det, i leder efter; grov vold og hærværk - udøvet mod komne generationer.

Krystere

Ib Jensen, Søborg

Selvfølgelig har det kommunistiske diktatur i Kina ret til fortsat at besætte og undertrykke Tibet. Selvfølgelig kunne vi samarbejde med diktaturet i Pakistan under Irakkrigen. Selvfølgelig er det i orden, at Rusland undertrykker Tjetjenien. Selvfølgelig var ok, at CIA væltede den demokratisk valgte Allende-regering i Chile. Selvfølgelig var apartheidregimet i Sydafrika i orden. Selvfølgelig var det et stort fremskridt, at togene kørte til tiden i 30'ernes Nazityskland.

Selvfølgelig skiller Per Stig Møller sig ikke ud fra rækken af konservative krystere, der sætter erhvervslivet højere end livet i frihed. Men at Socialdemokraterne og SF bakker op, det havde jeg sgu ikke troet muligt!

Det må gøre ondt på eventuelle overlevende danske frihedskæmpere, at de i dag regnes for upragmatiske naivister af V, K, S, SF og Politiken (14. december).

Blå jul

Jonas Mortensen, København S

Hvor er det dog hyggeligt, at holde jul i København!

Politibilernes sirenesang synger julesalmer og alarmklokkerne ringer i det fjerne. En stille hvisken høres fra himlen, hvor helikopterne svæver som engle. Julemænd fra nær og fjern råber 'hov hov hov' i byens gader, så selv børnene må vide, at det bliver en blå jul i år.

Min minaret

Ivan Gullev, Frederiksberg C

Til anti-minaret-industrien vil jeg sige: Tag ikke minareterne i Tivoli fra mig. De er dog noget af det mest danske med deres råben og skrigen.

Politistat

Torben Lange, forfatter

Definitionen på en politistat er, når politiet handler vilkårligt uden at de bliver draget til ansvar eller får følger!

Til store Svends ære

Klaus Nielsen, Vedbæk

Fra en tilfældig samtale i radioen blev jeg opmærksom på, hvad den grundlæggende forskel mellem en socialistisk politik og en liberalistisk politik egentlig er.

Den Bush-amerikanske liberalistiske politik (sandsynligvis udslag af deres nybygger fortid) var præget af indstillingen: 'Enhver er sin egen lykkes smed'. Den skandinaviske socialisme derimod er præget af det kristne budskab: 'Du skal elske din næste, som dig selv', og som tydeligt kom til udtryk fra Svend Auken, og som nu videreføres af de radikale og Enhedslisten.

Det er skæbnens ironi, at grundlaget for COP15's afholdelse i Danmark (en markant klima- og miljøforkæmpende nation) er skabt af Svend Auken, og at det er Lars Løkke (der altid har udtrykt den stik modsatte indstilling), der nu profilerer sig som vært.

Lad os håbe, at der alligevel opnås beslutninger, der bringer os fremad med fornuft og empati.

Den undertrykte kritik

Hans-Christian Uth, lektør

Information bragte 14. december en kritisk artikel om biblioteksanmelderes materialevurderinger - de såkaldte lektørudtalelser. For en lektør gennem 14 år rummer artiklen bestemt relevante problematikker, men den kunne også efterlade et indtryk af et ukritisk og undertrykt anmelderkorps. Derfor en håndfuld eksempler fra nogle af mine egne vurderinger fra det seneste års tid:

»En overfladisk præsentation ...«

»En bog med så modsatrettede intentioner at en målgruppe er næsten umulig at udpege.«

»Bogen rummer en del forkerte oplysninger og forkert sprogbrug.«

»Sammenhængen mellem de bibelske tekster og aktiviteterne virker ind imellem noget ulogisk og søgt, og der er ofte et misforhold mellem teksternes alvor og aktiviteternes sjov.«

»Den er desværre præget af en noget amatøragtig opsætning og layout.«

»Bogens indholdsstruktur er noget uklar, og den er præget af mange gentagelser.«

»En ikke særligt inspirerende fagbilledbog, som næppe bliver noget tilløbsstykke.«

PS: Der er tale om pluk fra syv forskellige anmeldelser.

Jeppesens bagsider

Søren Falk, Valby

Er I ikke søde at sætte Jeppesen til at skrive kunstanmeldelser igen.

COP15-artiklerne på bagsiden er vanvittigt ringe og uden hoved og hale.

Stolthed eller mindreværd over opvækst

Lone Scocozza, professor emerita

I et interview med Erik Clausen (14. december), fortæller han om sin opvækst med en enlig mor i et arbejderklassemiljø, herunder om overvindelsen af arbejderklassens nedarvede mindreværdskompleks.

Jeg har altid haft stor respekt for Clausen og elsket hans sprog, der netop bærer præg af dette miljø. Men jeg har en indsigelse med hensyn til mindreværdskomplekset. Det er ikke alle, der har måttet kæmpe med dette. Selv kommer jeg fra arbejderklassen, men blev det, man kalder en mønsterbryder. Og jeg har aldrig lagt skjul på min herkomst, tværtimod. Den har givet mig indsigt, både menneskeligt og fagligt, som jeg nødigt ville undvære.

Faktisk bilder jeg mig ind, at jeg på flere områder er 'klogere' end mine kolleger fra middel- og overklassen. Jeg er naturligvis klar over, at min indstilling hører til de sjældne, desværre. I øvrigt har jeg et par søstre, som ikke deler mine synspunkter, de er lidt flove, når jeg giver til kende, hvorfra vi kommer.

Vi voksede op i et politisk aktivt hjem, og vores far var kommunist, blev interneret og sad i Horserød, indtil det lykkedes ham at flygte. Da vi kom hjem igen efter tre års flygtningetid blev vores hjem et samlingssted for ligesindede, og på trods af fattigdom var der altid et måltid mad til en sulten gæst og en feltseng i køkkenet.

Fordi sammenholdet, solidariteten, hjælpsomheden var naturgivent, noget jeg savner i vore dage. Ingen mindreværdskomplekser her, kun stolthed.

Bifangst

Hans Glæsel, Vissenbjerg

Danske fiskere må være godt misundelige på politiet. Tænk at have en kvote for bifangst på 98 pct. og så tilmed blive rost.

Hvor er logikken?

Henrik Moberg Jessen, København S

Jeg var til stede mandag aften på Christiania, hvor Naomi Klein, Michael Hardt og den nu anholdte Tadzio Müller talte til et propfuldt telt.

Diskussionen gik bl.a. på, hvorvidt demonstrationen onsdag (16. december) skulle være ikke-voldelig eller voldelig. Nogle af tilhørerne var utilfredse med civil ulydighed, qua den måde politiet har behandlet forskellige demonstrationer på under klimatopmødet og talte for at møde politiet med vold, fordi politiet møder demonstranterne med vold.

Dette agiterede både Naomi Klein og især Tadzio Müller imod. De argumenterede for, at det skal være en fredelig ikke-voldelig aktion, hvis formål er at komme ind i Bella Center og starte en folkelig debat om klima. Denne agitation var størstedelen af tilhørerne (qua bifaldet) glade for at høre.

Hvordan hænger det sammen med, at Tadzio er blevet anholdt af civil betjente og forsøges stillet for en dommer for at opildne til oprør?

Hvor er logikken i at fjerne Tadzio fra demonstratio-nen, når han kan gøre en forskel i forhold til aktivister, som ønsker en mere voldelig aktion?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tom W. Petersen

Kære Holgersen
Hvilken Kennedy?
Ham, der truede verden med atomkrig i 1962?
Er det ham?