Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
3. december 2009

Klimaets kår

Jens R.B. Hansen, Hørning

I 1906 skrev den svenske nobelprismodtager Svante Arrhenius Världarnas utveckling, hvor han sandsynliggjorde, at CO2-udledning forøger klodens middeltemperatur. De kapitalistiske mekanismer har siden dengang ikke skabt incitament til at vende udviklingen og sådan forholder det sig stadig. Det kan selv de bredeste tandpastasmil under det kommende klimatopmøde ikke ændre på.

Falsk vare­betegnelse

Kai Dalsgaard, De Grønne

Tirsdag i sidste uge meddelte udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), at hun ville tage bistandspenge fra to af de fattigste lande, nemlig Niger i Afrika og Nicaragua i Mellemamerika, fordi deres ledere benyttede sig af udemokratiske metoder. I stedet for vil hun give pengene, ca. 100 mio. kr., til Pakistan som våben mod »Pakistans militante islamister og den ekstremisme og fundamentalisme, som de spreder i landet. Ustabilitet i Pakistan er ikke bare et nationalt anliggende for Pakistan; det har også
betydning for sikkerheds­situationen i Afghanistan, regionalt og globalt.«

Dermed har Danmark forladt sin hidtidige fattigdomsorienterede udviklingspolitik og bruger pengene i militært anliggende.

Der er åbenbart ingen grænser for den kynisme, der lader erhvervsinteresser og militær forgribe sig på de midler, som den danske befolkning ikke ønsker at beskære. Det er at benytte sig af en falsk varebetegnelse på u-landspenge.

Ikke en vindersag

Sacir Camo, Hjørring

Regeringstoppen samt folk i de konservatives ledelse har i ugerne op til udnævnelsen af nye kommissærer hele tiden sagt, at klimakommissærposten for Danmark vil være et nederlag, hvis ikke denne bliver udvidet til også at dække miljø- og energi­området.

Nu har vi så fået Connie Hedegaard (K) til at være EU’s første klimakommissær. I den forbindelse er det bemærkelsesværdigt at se, hvordan selv samme eksperter og Connies politiske kollegaer her i Danmark fremstiller denne udnævnelse som en sejr for Danmark.

Hvordan kan en klimakommissærpost være en sejr for et lille land, der hidtil har haft den magtfulde og betydningsfulde landbrugskomissærposten? Hvad er der blevet af energi- og miljø­posten? Fandt Manuel Barosso ikke Connie Hedegaard god nok til at varetage disse poster? Nu har vi fået en kommissær, der skal gå tiggergang blandt sine kommissærkolleger hver gang hun vil iværksatte og udrette noget på klimaområdet.

Er det et fremskridt for Danmark? Ikke i min optik, men så længe vi har nogle journalister, der ikke tør stille de kritiske spørgsmål, vil regeringen fremstille denne sag som en vindersag, selv om enhver kan se, at det forholder sig omvendt.

Sæt ræven til ...

Marianne Nicopia, Odense M

Tænk at udnævne Peter Straarup til ny leder af Finansrådet!

Kære Helle Thorning

Joachim Nielsen, Vanløse

Her er 10 ideer, hvis du en dag skulle få lyst til at føre en politik, der er i opposition til regeringens:

Danmark ud af Afghanistan.

Skarp omprioritering af velfærdsydelser i need og nice to have.

Afskaffelse af fradrag på sundhedsforsikringer.

Afskaffelse af militæret og oprettelse af genopbygningsstyrke.

Afskaffelse af skattestoppet.

Rigsretssag af Fogh-regeringens grundlag for Irak krigen.

Arbejdsret til mennesker i asylcentre.

Genoprettelse af Danmarks renommé som et åbent og tolerant samfund.

Hybridbiler til alle ministre.

Samsøficering af Danmarks energipolitik.

Ministre gør EU til en klub for kristne

Kristoffer Hecquet, Nyt Europa

Efter at EU’s ministerråd i mandags (30. november) vedtog et forslag om at give visumfrihed til Makedonien, Montenegro og Serbien,
besluttede man samtidig at holde de resterende lande udenfor. Uheldigvis er alle de tilbageværende lande helt eller delvist muslimske, hvilket dermed bekræfter omverdenens beskyldninger om, at EU er et kristent projekt. Valget af den Tyrkiet-skeptiske Rumpoy til EU’s faste formand er desuden vand på samme mølle.

Beslutningen om visumfrihed blev vedtaget på trods af en betydelig gruppe top­diplomaters samt mange ­betydelige Europa-Parlamentarikeres anbefalinger om at inkludere Albanien og Bosnien i visumspørgs­målet. Der er nemlig også stor frygt for at der nu kan opstå nye konflikter i Bosnien, da det nu kun er den muslimske befolkningsgruppe i landet, der står uden for. De øvrige to etniske grupper kan få visum enten i Kroatien eller Serbien.

Den europæiske frygt for fremmede bliver mere og mere bekymrende og ses nu helt oppe på statsleder­niveau. For at EU kan tages alvorligt af omverdenen, bør Unionen vise sig som eksempel og være tolerant frem for ekskluderende og konfliktindbydende.

Europa bliver delt

Jens-Kristian Lütken, forretningsudvalgsmedlem Europabevægelsen

EU har netop fjernet visumkravet over for Serbien, Montenegro og Makedonien. Det er et skridt i den rigtige retning. Det er ydmygende, at borgere i EU’s nabolande skal vente i dagevis foran europæiske ambassader for at å lov til at rejse til EU.

EU bør gøre det lettere og hurtigere for borgere i f.eks. Ukraine, Hviderusland og Moldova at få visum, ellers risikerer vi på ny at Europa bliver delt.

Giv klimaet fuck-fingeren

Anders Johansen, Humlebæk

Rundt omkring, hvor jeg færdes, har mange allerede sat deres ’jule-santa-slæde-rudolf-lyspynt’ op. Hvorfor vente, når man allerede nu kan forbruge masser af kilowatt-timer på den slags?

Jeg synes, det er helt vildt sejt at sådan give klimatopmødet fuck-fingeren.

Demokrati i Danmark – hvor?

Leif A. Jensen, Nørre Alslev

Danske politikere rejser rundt i verden og roser vores form for demokrati.

Kommunalvalget afslører, at så snart stemmerne er optalt, så glemmes alt om valgløfter og hensyn til vælgernes klare ønsker. Så drejer det sig om magt og penge. Så hellere afghanske forhold! Her kender vælgeren trods alt til korruptionen og konsekvenserne heraf, før han eller hun afgiver sin stemme. Det er borgernes hverdag, der er på valg, derfor bør valgloven også laves om således: Man bør ikke kunne give sin stemme til et parti. Kun på partiernes opstillede kandidater. Den, der får det største personlige stemmetal, får lov at vælge stilling først. Uanset om man kan lide det eller ej, så er det vælgernes valg af borgmester. Derefter vælger kandidaten med næsthøjeste tal stilling osv.

Dette vil tvinge kandidaterne til arbejde sammen på tværs af partiskel og skabe et demokrati, der bygger på borgernes ønsker.

Frikvartersprog

G. Paabøl, København

I slutningen af Første Verdenskrig var min krigs­invaliderede morfar førstelærer ved en lille skole på det sydlige Als. De stedlige myndigheder truede med at sende ham tilbage til fronten, fordi han tillod børnene at tale dansk i frikvartererne. Censur eller andre forebyggende foranstaltninger kan ingensinde på ny indføres, eller hur?

Utroværdigt fifleri med tallene

Anne Marie Geisler Andersen, MF for Radikale Venstre

Regeringen har en målsætning om, at 85 procent af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse – et mål der skal være nået i 2010. Siden Regeringen kom til i 2001, er det imidlertid støt gået den forkerte vej, således at der i dag er færre, der får en ungdomsuddannelse, end det var tilfældet i 2001. Men i stedet for at tage selve målsætningen op til revision, ja så vælger regeringen blot at ændre på den måde, hvorpå man opgør antallet af unge, der har en ungdomsuddannelse. Således tæller undervisningsminister Bertel Haarder (V) nu pludselig de omkring fem procent unge med, som tager en videre­gående uddannelse, uden først at have gennemført en ungdomsuddannelse. Man kan undre sig over, at regeringen i første omgang har valgt at fastsætte den omtalte målsætning, hvis man nu alligevel ikke er interesseret i, at 85 procent af en årgang får en ungdomsuddannelse i 2010.

Bush igen-igen

Ivan Gullev, Frederiksberg

Havde Bush sendt flere 30.000 unge i bundløs krig.

Havde Bush ladet Israel cementere sin statsterror.

Havde Bush optrådt som international klovn i København igen-igen.

Så havde verdensopinionen været i oprør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her