Læsetid: 4 min.

Tricks og numre i København

Den rige verdens ledere har iscenesat et gigantisk bedrag på klimatopmødet
Debat
12. december 2009
Kloden på Københavns Rådhus-plads.

Kloden på Københavns Rådhus-plads.

Brian Bergmann

Delegaterne til klimatopmødet hilses på Københavns Rådhusplads velkommen af en kunstig kæmpeplanet, som er overklæbet med koncernlogoer: Afrika er dækket af Coke, Carlsberg sidder på Asien, og ovenover alting stråler McDonalds: I'm loving it - Welcome to Hopenhagen!

Plastikkloden er det perfekte symbol på topmødet. Budskabet er, at topmødet har vital betydning for at redde os fra klimakrisen, men her i Bella Center opfanger ørerne ikke andet end de verbale krumspring, der skal gøre det muligt at bakke ud af det minimalt fornødne.

I udkanten af topmødet vakler mennesker rundt fra lande, hvis overlevelse afhænger af de igangværende drøftelser. Leah Wickham, en ung kvinde fra Fiji, brister i gråd, da hun fortæller konferencedeltagere, hvordan hendes hjemland forsvinder i bølgerne, hvis vi ikke handler. Tibetanske og indiske ngo'er forklarer, hvordan Himalayas gletschere smelter og vil være væk i 2035. Til den tid vil Asiens store floder, der leverer vand til en fjerdedel af menneskeheden, være svundet ind til svage strømme eller være udtørret.

Som Mohammed Nasheed, præsident for den druknende øgruppe Maldiverne, udtrykker det: »Den forrige generation af mennesker tog til Månen. Denne generation skal beslutte sig for, om den vil holde sig i live på Jorden.«

Vi ved, hvad der skal til: Vi skal have nedbragt emissionerne i de rige lande til et niveau 40 pct. under 1990-niveauet - før 2020. Vi kan skændes om hvordan, men vi kan ikke skændes med de geofysiske love: Jordens atmosfære har en grænse for, hvad den kan klare. Respekter den - eller tag følgerne.

En fundamental brist

Alligevel har klimatopmødets første uge været domineret af repræsentanter fra de rige lande, der med Enron-prokuratorkneb forsøger at vække det indtryk, at de vil reducere deres udslip. Denne maskepi må udstilles, så vi bedre kan forstå realiteterne bag den aftale, som under patos vil blive proklameret ved udgangen af næste uge.

De fleste af disse numre bygger på en fundamental brist: Et rigt land kan 'beskære' sine emissioner, helt uden at udslippe færre drivhusgasser. Hvordan? Ved at betale et fattigt land for at udslippe mindre, end det ville have gjort. Besnærende, for vi har trods alt alle den samme atmosfære, så hvad rolle spiller det, hvorfra udslippet stammer?

Det er ikke pebernødder

Men en ordning, hvor emissionsreduktioner sælges lande imellem, medfører enorm kompleksitet, ja bliver hurtig så teknisk, at ingen journalister - og selv ikke fuldtidsmiljøaktivister - kan følge med (dette er bagtanken, kan man frygte). Hvor det er let at holde øje med, om ens regering opfører flere kulkraftværker, lufthavne eller motorveje, er det umuligt at verificere reduktioner, den har 'købt' sig til på den anden side af kloden - især, når disse bliver til på fremskrivninger af udslip, der ville være sket - i teorien.

En undersøgelse fra Stanford University viser, at de fleste af de projekter, der markedsføres som reduktionskvoter, enten ikke eksisterer, ikke fungerer, eller ville være realiseret alligevel. Det er ikke pebernødder, det her - det er hovedretten. F.eks. vil USA - nationen med størst emissionsmængde pr. capita - ikke være nødt til at nedskære sit udslip med så meget som ét udstødningsrør før 2026, men kan klare sig alene ved at betale for disse fantomprojekter.

Og det bliver værre. Det komplicerede system, som opererer i uigennemsigtighed, er en gave til koncernlobbyister, som kan presse regeringer til at rigge systemet til i deres favør snarere end atmosfærens. Nogle eksempler.

En sukret oplevelse

Varm luft. Kvoterne for udledning af drivhusgasser blev tildelt i 1990, da Sovjetunionen stadig var en stor industrination. Året efter kollapsede den, og har aldrig genvundet niveauet fra før. Alligevel fastholder Rusland og de østeuropæiske lande deres kvoter for at sælge dem til rige land, der vil købe sig til reduktioner. Denne varme luft repræsenterer 10 gigatons CO2. Til sammenligning: Nedbragte hele den udviklede verden sine emissioner med 40 procent før 2020, ville det kun befri atmosfæren for seks gigatons.

Dobbelt bogholderi. Hvis Storbritannien betaler Kina for at opgive at kulkraftværk og i stedet konstruerer et vandkraftværk, kan vi briter stikke den herved fremkomne CO2-reduktion i lommen som vor egen. Men samtidig kan også Kina tælle den med som del af sine reduktioner.

Falske skove. Skove opsuger drivhusgasser, så derfor er der fornuft i at betale for at bevare dem. Men canadiske, svenske og finske tømmerfirmaer har med succes presset deres regeringer til at indføre en absurd klausul. I henhold til denne kan de, hvis de forpligter sig på 'bæredygtigt skovbrug' fælde så mange træer som før - uden at få dem talt med.

Der er flere tilsvarende eksempler. Vores ledere giver os ikke Hopenhagen, de giver os Cokenhagen, en sukret oplevelse fyldt med tilsætningsstoffer, men uden næring. Åbenbart er de mere bange for de koncernlobbyister, der betaler valgkampene i deres eget land, end de er for stigende verdenshave og døende civilisationer.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Aldrig i livet om jeg vil tage til takke med den slags nonsens. Tag nu det her alvorligt, vi har trods alt denne verden og dens miljø til låns fra børnene og deres børnebørn. Det kan da ikke være meningen at vi skal være forbilleder for dem, ved sådanne aktioner.
Reager her og nu på den slags numre, således at vore regeringer, lærer at indrette sig efter vore ønsker,
og ikke finansverdenens. At det kommer til at gøre ondt, er jeg ikke i tvivl om, men at der skal gøres noget her og nu kan ingen fornuftige mennesker være i tvivl om.
Dejligt at læse en artikel som denne, flere af den slags tak.

Der skal en revolution til. De vestlige Corpocracies skal omstyrtes og magten skal tilbagetages af folket, før der vil ske noget som helst.

Meget usandsynligt efter min mening, og derfor tror jeg ikke vi klarer den.

Politiker-Lede

Topmødet er Verdensklasse i Verbale Krumspring!

Den sidste lukker og slukker, før hun går..................
.....................................................( til grunde ).................

2035 er en myte! Det er en banal fejl:

"Kotlyakov, V.M., ed., 1996, Variations of Snow and Ice in the Past and at Present on a Global and Regional Scale, Technical Documents in Hydrology, 1. UNESCO, Paris (IHP-IV Project H-4.1). 78p estimates 2350 as the year for disappearance of glaciers, but the IPCC authors misread 2350 as 2035"

VIA: http://pielkeclimatesci.wordpress.com/2009/12/01/global-warming-and-glac...

At en af de reelle målsætninger bag topmødet derimod er et nyt finansielt kæmpe-cirkus kan der ikke være tvivl om:

Woman Who Invented Credit Default Swaps is One of the Key Architects of Carbon Derivatives

http://www.washingtonsblog.com/2009/12/woman-who-invented-credit-default...

Nu hvor vi er ved klima-svindel i øvrigt:

"Carbon trading fraudsters may have accounted for up to 90pc of all market activity in some European countries, with criminals pocketing an estimated €5bn (£4.5bn) mainly in Britain, France, Spain, Denmark and Holland, according to Europol,"

http://www.telegraph.co.uk/earth/copenhagen-climate-change-confe/6778003...

... og det er vel at mærke *før* COP15

Håbløst, håbløst, håbløst - altså ikke det, som Johann Hari skriver, men menneskehedens situation. Det har på alle mulige måder potentialet til at ende i en tredje verdenskrig.

Præcisering: "altså ikke det, som Johann Hari skriver, " ---> "altså ikke Johann Hari's artikel".

Arnold Schwarzenegger og Bill Clinton kommer i dag! New Yorks borgmester Micahel Bloomberg!Og på fredag verdens ubestridte leder Barack Obama! Så mangler vi kun Brad Pitt! Hurra! Hurra! Hvad skal alle de andre ledere fra de mærkelige lande egentlig her i København?

Søren Kristensen

To oplevelser i indeværende miljøuge:

På tv. Små lyshårede luciabrude går gennem Randers Regnskov med lys i håret, til stor undren for de indfødte dyr - og mig. En særlig form for omvendt blasfemi eller bare en bevidstløs provokation?

Et banner på gaden: Nature doesn´t compromise. Får lyst til at skrive mit eget: Nature is a compromise.

peter fonnesbech

" PARTY NOW,,,,APOLOGISE,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,LATER

Ja, festen forsætter sgu lige indtil den bliver crashed af et par millioner klimaflygtninge suppleret med et par tyfoner, heftige regnskyl,fødevaremangel,mindre borgerkrige i nabolandene, eller hvad man nu kan forstille sig.

PS. Den billboard er genial, så symptomatisk for den fest der nu er foregået de sidste mange århundreder.
Det ville være på sin plads beholde teksten men ændre billedsiden.
Er nogen her som gider hjælpe mig med det.