Læserbrev

Fra ugens netdebat - Masseanholdelser i København

af Espen Fyhrie I forbindelse med FN's klimatopmøde i Bella Center, COP15, har der i flere tilfælde været dramatiske sammenstød mellem demonstranter og politi. Det kulminerede lørdag den 12...
Debat
18. december 2009

I forbindelse med FN's klimatopmøde i Bella Center, COP15, har der i flere tilfælde været dramatiske sammenstød mellem demonstranter og politi. Det kulminerede lørdag den 12. december, hvor 968 mennesker blev administrativt tilbageholdt i forbindelse med en stor fællesdemonstration, som havde omegnen af 100.000 deltagere.

Der har fra flere sider lydt en kraftig kritik af politiet for unødvendig magt-anvendelse og hensynsløs fremfærd, og de er blandt andet blevet beskyldt for at tilbageholde vilkårlige demonstranter, tilfældige forbipasserende, børn og sågar Hare Krishna-nonner og to engelske gøglere udklædt som en ko.

Erik Rosenberg mener, at kontrollen har overtaget, hvor pladsen tidligere rådede. Han mener, at hvor der var fællesskab, hersker der nu egoistisk mentalitet, og hvor der før var politisk deltagelse, er der nu en kampklædt betjent, der kan sætte en stopper for det. Han er ulykkelig over, at politiet, som han udlægger det, har ladet sig fordærve og blive korrupte. »For vi har brug for dem,« tilføjer han: »Vi har brug for betjente, der skal skabe tryghed og hjælpe med lov og orden. Hvor der var plads, er der nu kontrol.«

»Resultatet af politiets måde at håndtere demonstranter på er en klar afspejling af den måde, regeringen har navigeret på i de seneste otte år,« mener Torben Munk Nielsen, og han uddyber: »På grund af støtte fra Dansk Folkeparti har de ikke været interesseret i at samarbejde med nogen, som har en anden holdning end de selv. Nu er problemet blot, at hele verdens øjne hviler på vores 'lykkelige' land.«

Retfærdighedssans

Jørgen Nielsen forklarer, at befolkningen i hans øjne ikke er blevet nægtet at demonstrere, eftersom 70-80.000 mennesker nåede til Bella Center lørdag. Han fremhæver, at politiet, frem for at møde dagen på et kognitivt nulpunkt, denne gang har valgt at handle på baggrund af bitre erfaringer fra adskillige og hærværksturnéer i de københavnske gader de senere år.

Jimmi Thøgersen relaterer til den fremherskende debatkultur, og skriver: »Det kan virkelig ikke være rigtigt at man i dagens Danmark i samtlige debatindlæg skal understrege, hvor lidt sympati man har for voldspsykopater for at få lov at kommentere, uden at blive kaldt sympatisør.« Han tilføjer, at han deltog i demonstrationen og blev kropsvisiteret to gange på vej dertil, men som han skriver, bærer han også den skyld »at have deltaget i demonstrationen i følge med en ven og at have brokket mig lidt for meget over lømmellov og politilov før da, fordi jeg i modsætning til den kloge danske befolkning kunne se alvorlige problemer i brugen af lovene.«

Han oplyser, at arrestationerne ikke gik ud over ham, men at han således også er skyldig i at have en retfærdighedssans, der ikke kun omfatter ham selv.

Information bringer hver fredag på denne plads et uddrag af ugens mest interessante kommentarer fra debatten på information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her