Kommentar

Jesus med patronbælte

Afghanistans muslimske regeringssoldater bruger amerikanske riffelsigter med bibelske skriftsteder - samtidig optrappes forfølgelsen af kristne mindretal i store dele af den muslimske verden
Debat
26. januar 2010
De kristne i Egypten udsættes for forfølgelse af muslimer, ligesom andre kristne i Mellemøsten i disse år 'fordrives'. På billedet ses den koptiske pave i Cairo, Shenouda III.

De kristne i Egypten udsættes for forfølgelse af muslimer, ligesom andre kristne i Mellemøsten i disse år 'fordrives'. På billedet ses den koptiske pave i Cairo, Shenouda III.

Jeg har ofte gjort den iagttagelse, at jo tættere en kristen, en jøde eller en muslim kommer på Mellemøsten, desto mere afsindige bliver de alle tre. Tag den mest onkelagtige folkekirkepræst, den flinkeste moderate jøde eller den mest sekulære muslim og sæt dem af i omegnen af Jerusalem, så vil deres øjne snart begynde at skinne med samme fanatiske glød som Tony Blairs. Lige præcis sådanne blikke, der lyste af trosbaseret vanvid, må de have haft, Middelalderens korsriddere, da de slagtede sig vej igennem Det Hellige Land, og lige præcis sådanne blikke kan man møde, hvis man kommer til at overvære to ortodokse præster skændes om Kristi grav, en gruppe israelske bosættere insistere på at »Koranen er et ugyldigt dokument« eller lokale muslimer fantasere om, hvordan de vil »islamisere hele verden.«

Var jeg den eneste, som ikke blev spor overrasket over nyheden om, at muslimske afghanske soldater beskyder muslimske taleban-krigere med en kodet inskription på deres riffelsigte, som er taget fra Biblens Johannes-evangelium? Jo, den er god nok, og som den amerikanske producent af Trijicon-riffelsigterne forklarer, er »inskriptionen en del af vores religiøse tro og af vores tro på, at vi tjener vores land.«

Brav dansk bladtegner

Ikke siden serbiske militser og libanesiske falangister drog ud for massakrere og massevoldtage deres muslimske fjender med billeder af jomfru Maria på riffelskæftet har man set noget lignende. Det er ingen tvivl om, at den brave danske bladtegner - ham med den virkelig sjove karikatur af profeten med bombe i turbanen - nu må til at tegne Jesus med patronbælter svøbt om livet. Men hvad kan man vente fra en amerikansk hær, som havde forsynet to af sine M1A1-Abrams kampvogne med påskriften Crusader 1 og Crusader 2 - jeg så det selv - da de rullede ind i det centrale Bagdad i 2003. Hvilket jo passer helt fint sammen med, at den mand, der sendte dem, skal have betroet Frankrigs Jacques Chirac, at Irak-krigen var helt nødvendig, fordi »Gog og Magog er løs i Mellemøsten og må besejres.« Men kom nu ikke og sig, at der slet ikke var nogen i Pentagon, som undrede sig over, hvad den besynderlige bogstavkombination JN8:12 på et riffelsigte dog skulle betyde. (Der er tale om en henvisning til et skriftsted i Det Nye Testamente, hvor der står »Atter talte Jesus til dem og sagde: »Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys«, red.)

Folkefordrivelse

På den baggrund er det måske lidt mindre overraskende - og her har vi med en virkelig tragedie at gøre - at kristne i Mellemøsten i disse år bliver udsat for en optrappet forfølgelse, der nogle steder tangerer folkefordrivelse. I Egypten blev seks koptiske kristne myrdet i julen - sammen med en politimand, der prøvede at hindre dette - da lokale muslimer angreb dem. Kopterne udgør stadig måske ti procent af landets 80 millioner indbyggere, men de strømmer til Amerika i flokkevis. Et af deres problemer er, at de skal søge officielt om tilladelse til at bygge kirker i Egypten - og får de en sådan, ja så kan de være sikker på, at så ligger der pludselig en moské lige ved siden af.

Takket være den bibelstærke George W. Bush er Iraks kristne - en af de ældste sekter i verden - nu også på flugt til Vesten efter at være blevet hårdt ramt af dette lands sekteriske vold. De bliver jævnligt udsat for mord og får deres hjem brændt ned. Det nytter ikke stort, at selveste formanden for Iraks Islamiske Råd, Ammar al-Haikim, i Beirut i sidste uge var mødt op for at forsikre Libanons kristne patriark, at han da gør alt, hvad han kan for »at beskytte sine kristne brødre og søstre.«

Og i Algeriet har islamister netop nedbrændt en kristen protestantisk kirke i den kabyliske by Tizi Ouzou. En algerisk politimand udtalte til nyhedsbureauet AP: »Det er selvfølgelig frygteligt, men kirken var indrettet i et hus, som ikke var autoriseret til at dyrke religion« - nå, ja så det vel i orden.

Frygter muslimsk mishag

Der er selvfølgelig ikke megen pointe i at lede efter de sidste hvilesteder for halvanden millioner kristne armeniere, da disse blev nedslagtet af tyrkerne i 1915, selv om Bush og hans efterfølger ikke tør bruge f-ordet (folkemord, red.), fordi de frygter det muslimske Tyrkiets mishag.

Var det ikke muslimske palæstinensere, som under Libanons borgerkrig erklærede, at vejen til Jerusalem gik gennem Ayoun el-Siman, de kristne libaneseres gamle kerneland?

Og så er der jo de grusomme antikristne forfølgelser i Nigeria, hvis muslimske præsident for tiden er under permanent lægetilsyn i Saudi-Arabien, wahabismens højborg. Eller hvad med Malaysia, hvor kristne nu angribes, fordi de vover at bruge betegnelsen 'Allah' om også den Gud, de tror på. At muslimer og kristne sådan set tror på den samme Gud tæller ikke.

Var det for øvrigt ikke Israel, som kaldte sin bombeaktion mod Libanon i 1996 for 'Operation Vredens Druer'? - En aktion, som omfattede den forfærdende massakre i Qana, hvor 106 libanesiske civilister, over halvdelen af dem kvinder, børn og ældre mænd, blev sprængt i småstykker af israelske bomber. Og stammer udtrykket 'Vredens druer' ikke fra Femte Mosebogs, kapitel 32, vers 25, hvori det hedder, at »ude gør sværdet barnløs, inde skal rædslen dræbe, ung mand og pige, spædbarn og olding«?

Vel alt i alt en meget god beskrivelse af myrderierne i Qana. Eller af myrderierne på de uskyldige afghanske landsbyboere, som tilsvarende sprænges i stykker af NATO's heroiske luftangreb. Det skulle ikke undre mig spor, om det samme skrift-sted eller et lignende var indskrevet på NATO's bomber, det er da værd at tjekke ud.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bent Kim Jepsen

Hvordan nytestamentlige skriftsteder skulle opfordre til at skyde mennesker, kan jeg ikke se.

Derimod er det gamle testamente fuld af passende skriftsteder som nævnt med "Vredens duer".

Kristendom er taber-religion, ikke vinder-religion. Påstår man andet gør man kristendom til andet end det er. Forbillede endte som oprører på et kors, ikke som vinder på en skamle.

Der er andre lokaliteter end Mellemøsten, der gør folk afsindige :

Omkring Viborg er der rigtige, hvide danske folkekirkepræster, der ikke vil trykke deres kvindelige kollegaer i hånden. Ikke fordi disse bærer slør eller lignende, næ det er vistnok fordi en vis Paulus, tror jeg det var, engang i det tredie eller fjerde århundrede skrev, at kvinder ikke kunne være præster. Wauw ... afsindigheden trives godt derovre.

Også omkring Hr. Langballes hjemegn må der være foruroligende kræfter i gang.

det er jo ok at nægte håndtryk, bare man hilser med sit hjerte

"På billedet ses den koptiske pave i Cairo, Shenouda III."

Mon ikke billedet forestiller den koptiske PATRIARK.
Den ortodokse kirke har ingen pave - den slags overlades til katolikker - iflg. ortodoksien er intet menneske nærmere Gud end andre, hvorfor ortodokse ikke anerkender paven, der jo hævdes at stå lige under Skt. Peter.

I øvrigt har Shenouda III været patriark siden 1971.