Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens bogtillæg
Debat
14. januar 2010

Forsvar for Nykritikken

Nej, hvor var det forfriskende, og bekræftende, læsning, da Hans Hauge prøvede at rehabilitere den forsvundne og ikke forældede New Criticism. Tænk på alle de små bølger i litteraturvidenskabelige teorier, primært fra Frankrig, som har nået vores Amager Strand de seneste 40 år. Og som lærere og studerende har labbet i sig i den ene periode efter den anden. Hauge har noteret den lange huskeliste i teoridannelse og savnede, hvordan man i Nykritikkens kærlige hånd godt kunne læse igen og igen »the poem itself« (digtet selv)... uden en eller anden teoriramme, som styrer og kvæler læselysten.

I det amerikanske gymnasium i 1950erne skulle vi læse digte i engelsktimerne. Formålet var at omsætte lyrik til prosa, at reducere digtets form og indhold til en kedelig paraphrase. Da vi kom på universitetet, var det en åbenbaring at læse og skrive digte, hvor meningen ikke altid var krystalklar, helst ikke, for vi var altid på sporet af tvetydninger i digtet sprog, handling, og rytme. Det var ikke højtravende videnskab, men ren og skær lidenskab, som drev os. Vi hørte Dylan Thomas læse op på grammefonplader på universitetsbiblioteket. Nogle blev forelskede i hinanden, da de lyttede til Thomas stemme på biblioteket.

Jeg husker også Wallace Stevens på grammofonplader, og Stevens var vores hovedtræner i læsningens kunst. En af vores lærere gav os The Emperor of Ice Cream, og det var en rigtig mundfuld, en smagsprøveøvelse i nykritikken. Men vi vidste ikke noget om termen. Vi skulle bare læse og læse op. At påskønne litteratur og kunst var formålet. Hvis vi læste videre, blev det kaldt »comparative literature«, ikke litteraturvidenskab. Vi var ikke bange for digterens biografi eller historie, men konteksten burde aldrig erstatte teksten selv.

O.k. Hans Hauge. Du gav os et godt essay, tak, men du tog fejl, da du mod afslutningen skrev: »Ikke mange læser digte mere.« Kom bare over til Nørrebro en ganske almindelig ugeaften, og der er næsten sikkert to eller tre nye steder, hvor man læser, skriver, læser op, kritiserer vores og andres digte og oversættelser af dem: Literatur Haus, Poetisk Bureau, Underwood, Ink. er blandt disse cafeer og lyrikværksteder. Nogen kom fra universitetets studier; mange gjorde ikke. Hvor mange læsere af lyrik er nok til at tilfredsstille dit ønske?

På Gensyn, Hans.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her