Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
2. januar 2010

Uværdigt indslag om Gazakrigens årsdag

Marianne Risbjerg Thomsen, Hareskoven

På årsdagen for Gazakrigens udbrud bragte DR's TV Avisen et indslag, hvor vi hørte om, hvorledes det regerende parti i Gaza, Hamas, bliver mere og mere fundamentalistiske og undertrykkende. For eksempel må kvinder nu ikke sidde bag på motorcykler!

Den interviewede repræsentant for Hamas forsøgte at tilbagevise anklagerne, men de står alligevel tilbage hos seeren.

En besynderlig vægtning i et meget sjældent indslag i DR om den ulykkelige situation i Gaza. Ifølge rapporter fra ICG kan Hamas stadigvæk holde befolkningen over sultegrænsen ved hjælp af en meget stram organisering af forsyningen af varer gennem tunnelerne.

Formålet med belejringen var at få den desperate befolkning til at rejse sig mod Hamas. Dette er ikke sket. Derfor strammes skruen nu fra USA's og Israels side med bygningen af en jernvæg, der går 30 meter ned i jorden under grænsen mod syd, og som definitivt vil sætte en stopper for alle vareleverancer. Hvorfor hører vi ikke om det?

Helt andre problemer

Britta Johansen, Broby

I modsætning til Hr. Mynster (Information den 29. december), så synes jeg, at indlæg fra de herrer Georg Metz, David Rehling og Carsten Jensen er væsentlige lyspunkter i Information. Derimod synes jeg, at andres mange stavefejl og manglende korrekturlæsning er et langt større problem for avisen.

Vend ryggen til

Helene Vindsmark, København S

Lars Hedegaard vrøvler løs om muslimer og alle deres fæle vaner, og han bakkes forudsigeligt nok op af vennerne i Sort Blok. Debatten raser for og imod. Igen. Men i virkeligheden er det største problem ikke diverse tåbelige udmeldinger, og hovedsagen er ikke at få tåbelighederne gendrevet.

Næ, det største problem er, at hver eneste gang vi lader os lokke til at debattere tørklæder, moskeer, bander og så videre, går vi DF's ærinde. Hvad enten man er pro eller kontra, accentuerer debatten DF's kongstanke om forskellen på 'dem' og 'os', fordi selve diskussionens eksistens påpeger, at 'de' er en særskilt gruppe, som 'vi' har holdninger for og imod. Men 'de' er i hvert fald ikke en del af 'os'.

I forbindelse med Ahmadinejads klimatopmødebesøg blev der dannet et initiativ, som hedder Vendryggentil. En forbryderisk tyran som Ahmadinejad bør ikke høres og respekteres, men isoleres og ignoreres. Jeg foreslår, at vi udbreder tanken til også at omfatte DF og alle deres gerninger og alt deres væsen.

Til medierne: Lad være med at give DF en masse taletid og metervis af spalteplads. Hvorfor får de lov at brede sig så meget? Til mine medborger: Lad være med at lade DF lokke os til at tale om

muslimer som et truende eller berigende, men i hvert fald eksotisk indslag i 'vores' virkelighed.

DF får kun magt til at gøre deres besynderlige parallelunivers til hvermandseje, hvis vi lader dem gøre det. Så ignorer dem. Vend ryggen til.

Alverdens krige

Per Jensen, Nordborg

I alle krige hvor en religion eller naturreligion er blevet udslettet, har én bestemt religion haft en finger med i spillet: Kristendom! I Nord og Sydamerika har én religion spredt sig som en udslettende virus imod de oprindelige religioner!

Islam har sjovt nok ikke været involveret i udslettelsen af alt andet, men har faktisk taget dele af andre religioner til sig, og ikke udelukkende forkastet. Der kunne min religion protestantismen lære noget. Selv i navnet 'protestantismen' er en protest imod alt andet, særligt katolicismen ... !

Betal eller bliv straffet - uden regning!

Lise Koch, Vanløse

Jeg har forstået det sådan, at evt. restskat for 2009 nu skal indbetales senest 31. december 2009, hvis man vil undgå strafrente. Tidligere var deadline den 1. juli det følgende år, hvor man i marts havde modtaget slutopgørelsen med den endelige beregning.

Man skal selv beregne sin restskat på skat.dk. Dér ligger kun forskudsopgørelsen for 2009. For at beregne skal man selv udfylde et beregningsskema med alle de tal, man måtte være i besiddelse af. Jeg har prøvet. Det er meget, meget værre og langt mere detailleret end den gamle selvangivelse og faktisk umuligt, da de endelige opgørelser over f.eks. gæld, indtægter, optjente og betalte renter først laves med udgangen af året. Du kan kun gætte på om du skal indbetale eller har noget til gode.

Jeg beder DR om i f.eks. 'Kontant' at indkalde skatteminister Kristian Jensen, så han kan vise os, at han kan udfylde beregningsskemaerne. Jeg har forståelse for argumentet, at nogle bruger skat som rentefrit lånested. Derfor er der da også et loft på 40.000 kr. for indbetalinger uden strafrente. Hvis det ikke er nok, kunne man sætte deadline for indbetaling snarest efter slutopgørelsen og evt. sænke loftet. Den her nye ordning smager af en skjult indtægtskilde, der friholder regeringens højtbesungne skatteloft.

Tid til boykot

Herdis Mortensen, Gentofte

Det er et år siden, at israelske bomber regnede ned over Gaza og dræbte over 1.300 mennesker, lagde huse i ruiner, og hvor israelerne med mure og hegn isolerede hele området og skabte verdens største koncentrationslejr, således at der hverken kunne komme fødevarer eller genopbygningsmaterialer ind i området. Nu er der så omsider 16 nødhjælpsorganisationer, der protesterer over jødernes overgreb på palæstinenserne og opfordrer de europæiske lande til at lægge pres på Israel om at standse blokaden mod Gaza.

>Det overstiger min fatteevne, at jøderne uhindret har kunnet fremture med at bulldoze palæstinensernes huse, udvide bosættelserne og bid for bid annektere palæstinensisk jord, således at der, hvis det nogensinde skulle lykkes dem at få en palæstinensisk stat, kun vil være små enklaver, som vi sidst så det med de såkaldte Bantustans i Sydafrika under apartheidstyret. Der er tilsyneladende ingen grænser for, hvor store veksler de kan trække på deres lidelser under Anden Verdenskrig, uden at nogen finder det nødvendigt at reagere. Så når der nu er en snigende antijødisk bevægelse, er det fuldt forståelig. De har selv med deres fremfærd bedt om det. Lad os derfor boykotte israelske varer, så de kan smage deres egen medicin. >

Er vi naive?

Marianne Vigen Smolarz, sognepræst i Sejs-Svejbæk

Da jeg beredvilligt havde svaret på Informations rundspørge blandt præster først i december, skrev jeg efterfølgende nedenstående mail til ansvh. chefredaktør Palle Weis, som stod som afsender af spørgeskemaet:

Kære Palle Weis,

Jeg har svært ved at kende Information igen i dens enten meget naive, fordomsfulde eller bevidst manipulerede spørgemåde: Kun, hvor der er tale om trosspørgsmål kan man ikke begrunde sit svar. Der er himmelvid forskel på at tro bogstaveligt på opstandelsen og at tro på den ud fra en - eksempelvis - eksistentiel vinkel, hvor det kan handle om troen på, at livet kan blive nyt i mere end en forstand; at livet er større end vi kan spidde på begreber ... osv. osv.

Jeg holder og har holdt Information i mange år og oplever med jævne mellemrum, at en ellers 'intellektuel avis' pludselig skriver ud fra førskolebetragtninger, når det handler om tro.

Folkekirkekristendom rummer en meget bred skare af troende fra fundamentalistiske bogstaveligt troende i den ene ende til troende, der eksempelvis er eksistentielt/filosofisk/psykologisk/poetisk/kunst- inspireret i den anden ende. Det er et spænd, som kan være svært at forholde sig til, men det er vel(?) en nødvendig del af arbejdet med kilder, at overveje, hvilke forudsætninger folk udtaler sig ud fra. Med mindre altså, at det ud fra en fordomsfuld betragtning handler om at manipulere, så folk, der kalder sig kristne, fremstår som naive alle sammen?

Kærlighed og politik

>Finn Schousboe, Jægerspris

>Kærligheden skal tilbage i politik, siger professor Michael Hardt i Informations Paradoks den 23. december. > Kan en professor være så naiv? >

'Tilbage', siger han. Kærligheden har aldrig været i politik - bortset fra hvad politikere eventuelt måtte foretage sig indbyrdes - og kommer det formentlig heller ikke. Først skulle man da i hvert fald forlade vækstfilosofien. Selv Jesus holdt stat og tro/menneskekærlighed klart adskilt.

Men det er da en smuk tanke.

Manglende kritik

A. Feddern, Sønderborg

Igennem de sidste måneder er der en del, som har nævnt, at Søvndal nok elsker Sovjet, >og at Ole Sohn engang var kommunist.

Derfor undrer det, at de debattører ikke har noget at sige, når regeringen bukker >for det kommunistiske Kina. Et land, som griner af Lars Løkke og blæser på hans planer vedrørende miljø, men takker for hans knæfald.

Hvem er det, der lefler for Kina? Hvem er det, der er til grin?

Det er ikke Ole Sohn og socialisterne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Holm Knudsen

Kommentar til Herdis Mortensen: Tid til boykot:

Det er vigtigt og væsentligt at skelne mellem jøder og zionister.
Jøder = Rellgion - jødedom
Zionister = Politik - tilhængere af zionisme (en jødisk herrefolkideologi om Israel som det "jødiske folks land" givet dem af Gud. I 1975 fordømte FN zionisme som en form for racisme.)

Det er derfor forkert, når HD f.eks. skriver: "jødernes overgreb på palæstinenserne" ... "at jøderne uhindret har kunnet fremture med at bulldoze palæstinensernes huse"
Modstillingen religion/nationalitet er forkert. Det handler om israelere - zionister/palæstinensere.

Netop disse forkerte modstillinger er med til at skabe en anti-jødisk stemning, hvad zionisterne iøvrigt osse bidrager med. Det rette er en anti-israelsk eller anti-zionistisk bevægelse.

Iøvrigt har jeg boykottet israelske varer de sidste 38 år.