Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
28. januar 2010

Glem ikke kroppen

Hans Thomassen, Korsør

Glem ikke, at det er børn, det drejer sig om, når nu skolen skal til eftersyn. Skolen er først og fremmest børn med livlige kroppe. Derfor bør der hver dag være legems-øvelser: gymnastik boldspil, svømning. dans...) Man talte engang om, at børnene skulle være skolemodne. Jeg vil vende det om: skolen skal indstille sig på børnenes behov, bl.a. deres behov for at røre sig - hver dag. Det vil svare sig, når de skal i gang med læsebogen.

Morsom Dahlin

Marlene Harpsøe, dyrevelfærdsordfører, MF (DF)

Jeg indrømmer med det samme, at jeg ikke kunne lade være med at trække på smilebåndet, da jeg læste Ulrik Dahlins artikel den 25. januar om overfald på politihunde. Det var finurligt sat sammen, så jeg smilede, på trods af, at jeg ikke synes, der er meget at grine af. Når jeg har rejst spørgsmålet om vold mod tjenestehunde overfor justitsministeren, skyldes det, at jeg mener, at disse hunde bør have en særlig status, hvis de bliver overfaldet i forbindelse med deres arbejde. I dag koster et spark mod en politihund ikke mere end et spark mod en bils kofanger. Hundevold takseres som hærværk. Det, mener vi fra DF, er forkert.

Politihunde gør et imponerende stykke arbejde, selv om de bliver tvunget ud i situationer, hvor de er udsatte for bøller og kriminelles vold. De bliver beviseligt slået, sparket, og angrebet med køller. Sidste år var der endda en politihund, som blev skudt af en bankrøver. Jeg mener, politihundene bør have en særstatus i retssystemet. Vi kan ikke forhindre, at de bliver involveret i voldelige opgør, men vi kan sørge for, at det koster ekstra dyrt, at angribe en politihund. Jeg ved ikke lige, hvorfor Ulrik Dahlin mener, det er så morsomt.

Kompensation til landmænd

Søren Korsholm, plantepolitisk chef i Landbrug & Fødevarer

»Landmænd har en hævdvunden ret til at ødelægge det fælles gode, grundvandet«, skriver Hans Peder From i et indlæg 25. januar. Baggrunden for hans angreb er, at landmændene skal have erstatning, når de bliver pålagt at begrænse brugen af sprøjtemidler omkring grundvandsboringer.

Fra Landbrug & Fødevarer er vi af den opfattelse, at når en landmand accepterer, at der laves en drikkevandsboring på hans marker, så skal han kompenseres, hvis det betyder ulempe, produktionstab etc. Det er ikke meget anderledes end for de, der - ligeledes af hensyn til almenvellet - er nødt til at have mobilmaster i baghaven.

Vi bakker op om det forsigtighedsprincip, der betyder, at man skal etablere beskyttelseszoner omkring grundvandsboringerne, fordi der er en lille risiko for, at sprøjtemidler kan sive ned omkring boringsrøret. Men det er afgørende at få slået fast, at der på de store dyrkningsflader ikke er noget, der taler for, at brugen af sprøjtemidler truer grundvandet.

Hans Peder From slet ingen grund til bekymring. Vi har i Danmark det mest restriktive godkendelsessystem af pesticider. Sammen med et fintmasket overvågningssystem er det med til at sikre, at vi som et af de få lande i Europa kan hente rent drikkevand op fra undergrunden.

Interviews savnes

Henrik Moberg Jessen, Kbh. S.

Det var dejligt at læse Rune Lykkebergs interview med Nancy Fraser i weekendens Information, men hvor er interviewet med den tyske sociolog Ulrich Beck og professor Nigel Thrift, som begge var hovedtalere på den netop overståede Sociologkongres i København? Forhåbentligt er de ved at blive redigeret!

En lille idé

Jo Hilden, Hornslet

Stjernetæppet tændt

og gadelygter slukket

CO2 spares

Nyrup havde ret

Joachim Nielsen, Barcelona

Jesper Langballas seneste udtalelser om muslimer og Pia Kjærsgaards enighed heri beviser, at Poul Nyrup Rasmussen havde ret i, at partiet aldrig bliver stuerent. Måske var det ikke taktisk klogt at sige det, men det taler blot til Nyrups ære, at han gjorde det alligevel.

At bede om hjælp på dansk

Jofrid Regitzesdatter, København S.

Hvis udvidelsen af sundhedsloven §50 træder i kraft, vil folk der har boet i Danmark i mere end syv år ikke længere vil være berettiget til gratis tolkebistand ved læge og speciallægebesøg samt ved hospitalsindlæggelser.

Center for Positiv Integration (cepi.dk) arbejder for at denne lovændring ikke træder i kraft.

Lovændringen vil blandt andet påvirke voldsramte minoritetskvinder.

En undersøgelse fra Dannerhuset viser, at minoritetskvinder, der udsættes for vold i hjemmet, sjældent har et netværk, der kan hjælpe dem. Derfor har de heller ikke et netværk, der kan tolke for dem, hvis de vil bede om hjælp.

Disse kvinder fortjener hjælp, men fjernes deres mulighed for at fortælle om volden, vil hjælpen ikke komme rettidigt, hvis overhovedet. Det virker absurd, at kvinderne må risikere deres helbred på grund af dårlige sprogkundskaber.

Så kære politikere, lad dette være en opfordring til, at I ikke fratager relevante myndigheder og deres klienter tolkningen - og dermed et vigtigt redskab til hjælp for socialt udsatte minoritetskvinder.

Israels krig

Leon Nikulin, Viby J.

Dagmar Dinesen fra Helsingør skriver, at araberne først erklærede Israel krig efter Israels oprettelse i maj 1948. Hun er tydeligvis ikke klar over, at kampene allerede var i gang længe før denne dato, da palæstinensiske arabere - med forstærkninger fra Libanon og den jordanske Arab Legion - havde forsøgt at fordrive jøderne. 300 civile jøder blev dræbt under jordanernes bombardement af Jerusalem mellem november 1947 og maj 1948. I de følgende år blev 7-800.000 jøder fordrevet fra de arabiske lande.

Sproget

Karsten Sand Iversen, Herning

Når nu det danske sprog er permanent lidende i hænderne på et flertal af Informations skribenter, kunne man have håbet, at en lederskribent - bew, 27. januar - i det mindste angav korrekt navn på den, der omtales, her et 'tilsvinende' medlem af Dansk Folkeparti. MF Kim hedder ikke Christensen, men Christiansen, hvilket til fulde fremgår af avisens egen forside. Er det en ligegyldig detalje? Er det ikke snarere symptom på et skred i standard?

Hvad med de kristne?

Morten Bro, Broager

Hvad mener Langballe og Krarup om, at der er uhyggelige sager om incest i kristne familier?:

At otte-årige danske piger lærer at være sminkedukker og gå i g-streng? At titusindvis af børn er blevet ødelagt af præsters overgreb, som kirken forsøgte at dække over? At kristne hylder en pave, der som kardinal, hvilket BBC beviste, lod beviser forsvinde? At to dybt kristne lande skabte fascismen og nazismen? At kristne skabte racelove i USA og Afrika? Om Tønder-sagens grusomhed? At stærkt kristne lande som Østrig, Polen og USA har mange uhyggelige sager om mænd, der indespærrer, og voldtager egne børn?

Alt for optimistisk

Jesper Linell

Under overskriften 'Sidste nyt fra Dansk Folkeparti' beretter Information 27. januar, hvordan MF for DF Kim Christiansen håner en kvinde for at have giftet sig med en muslimsk mand. Det håb, som overskriften måtte tænde, er desværre forfængeligt. Der er ikke tale om 'Sidste nyt' men 'Seneste nyt'.

Kampen går videre med DF som bannerfører for at rykke lavmålets grænser stadig længere nedad.

Profetisk

Søren Blaabjerg, Hørning

I 1933 (dvs. to år før Kurt Westergaards fødsel, fire år før Søren Krarups fødsel, seks år før Jesper Langballes fødsel og hele 14 år før Pia Kjærsgaard for første gang slog sine uskyldsblå barneøjne op) skrev Aksel Sandemose den selvbiografiske En flygning krydser sit spor bl.a. indeholdende følgende 'Jantelov' (hvis by, Jante, var modelleret efter Sandemoses fødeby Nykøbing Mors).

Utroligt hvor profetisk denne mand uden at vide det kunne være det set i relation til nutidens Danmark

§1. Du skal ikke tro, du er noget.

§2. Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.

§3. Du skal ikke tro, at du er klogere end os.

§4. Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.

§5. Du skal ikke tro, at du ved mere end os.

§6. Du skal ikke tro, at du er mere end os.

§7. Du skal ikke tro, at du duer til noget.

§8. Du skal ikke le ad os.

§9. Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.

§10. Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.

I dagens Danmark er der sågar kommet to skærpende paragraffer på.

§11. Du skal være lige som os.

§12. Vi har ret til at mobbe og forhåne dig, hvis ikke du er som os.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her