Kommentar

Fra ugens netdebat: Lykke Friis

Debat
29. januar 2010

Tirsdag den 19. januar gjorde Informations klimaekspert Jørgen Steen Nielsen status over de udfordringer, som den relativt nytiltrådte klimaminister Lykke Friis står over for i 2010. Med et citat fra ministeren selv, »peger pilen på os selv« efter det mislykkede COP15-topmøde i december, og det er derfor op til Danmark både at nå frem til resultater, som kan bidrage til at bremse den globale opvarmning, og desuden tage sin del af ansvaret for, at EU når sit mål om reduktion af CO2.

I den forbindelse nævner konsulenter fra flere brancheorganisationer, at industrien og erhvervslivet i Danmark efterlyser deciderede køreplaner for den koordinerede udvikling, både hvad gælder industriens udledningsbegrænsninger, men også en samtænkning med udviklingen i infrastrukturen generelt - særligt de forbrugstunge områder trafik og forsyning. Flere miljøorganisationer peger desuden på det problematiske i den internationale handel med udledningskvoter, og NOAH foreslår derfor en fælles europæisk klimalov, som skal gælde for samtlige EU-lande, for at sikre, at initiativer fra hvert enkelt land kan koordineres på et højere niveau.

Niklas Monrad påpeger, at forurening af luften ikke er et lokalt problem, og at det derfor giver god mening at bruge pengene der, hvor effekten er størst, i lande som ikke har råd til selv at indføre energibesparende foranstaltninger. »Hvorfor ikke bruge en million i Polen for eksempel, når den million vil reducere udledning af CO2 dobbelt så meget som en million i Danmark ville gøre det?,« tilføjer han.

Casper Knudsen medgiver, at der er positive muligheder i kvoteordningen, men han frygter, at virksomhederne i for høj grad køber sig til business as usual. Han mener ikke, det er muligt at producere energi nok til at opretholde det nuværende forbrug, og derfor er det nødvendigt med en mere radikal ændring, hvis vi reelt vil opnå bæredygtighed. Derfor er han meget skeptisk over for kvoteordningen som et middel til at løse klimaproblematikken.

Det bliver foreslået fra Erik Rolfsen Nielsen, at før man begynder at argumentere for, at business as ususal er den billigste løsning, husker at medregne at der stadig er noget, som ikke kan gøres op i penge. Der er noget, man kan miste, som ikke kan købes tilbage for penge, og han minder om, at cost-benefit ikke er alt her i livet.

Maria Francisca Torrezão de Moura vender blikket mod den tidligere minister og spørger, hvad Connie Hedegaard helt konkret har bedrevet, udover kreativ CO2-bogføring? Hun mener, at Hedegaard, ifølge artiklen, efterlader et Danmark, hvor der mangler planer for stort set alt mellem himmel og jord.

Information bringer hver fredag et uddrag af ugens mest interessante kommentarer fra debatten på information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her