Læserbrev

Brødløse uddannelser

9. marts 2010

Ifølge en nyligt offentliggjort undersøgelse af Vikar og Rekrutteringsbureauet Moment vælger ca. halvdelen af unge uddannelse uden at tænke på beskæftigelsesmulighederne. Lidt forenklet: De unge vælger uddannelse og levevej med hjertet og ikke med forstanden.

Sådan ser øjebliksbilledet ud, men det ændrer sig forhåbentlig. I Danmark er vi efter syv fede år gået i gang med syv magre år, så udsigten til job, indkomst og tryghed i ansættelsen bør rykke op af prioritetslisten.

Det har Danmark også brug for. Titusindvis af dygtige unge har under højkonjunkturen taget uddannelser inden for især humaniora, kunstneriske fag, design, medier og kommunikation, der har ført unge direkte ud i ledighed og udsigtsløs beskæftigelse.

Det er en offentlig hemmelighed, at selv ikke et rødglødende arbejdsmarked har kunnet opsuge den strøm af især dygtige piger, der har flydt ud fra universiteterne med spændende kandidatgrader inden for det humanistiske område. Det er rigtig synd for de pågældende - og det er et kæmpe samfundsspild.

På UCC kæmper vi med det modsatte problem. Interessen for at uddanne sig til f.eks lærer og pædagog har været vigende, selv om jobudsigterne er gode.

Der er netop vedtaget en lov om særlige kompetencegivende forløb for nyuddannede, hvor kandidater uden udsigt til relevante jobs tilbydes et halvt års ekstra uddannelse på nye områder. Det er selvfølgelig bedre end ingenting, men havde det ikke været endnu bedre, hvis der politisk var mod og vilje til også at styre optaget på uddannelserne mere.

En smule fornuft

Desværre har universiteter og skoler ingen incitamenter til at vejlede de unge til at vælge uddannelser rettet mod beskæftigelse. Kun moral og anstændighed er boldværk mod fristelsen til at lokke unge i brødløse uddannelser. Der er behov for styring og et vurderingssystem af uddannelserne i Danmark, der ikke kun giver lov til at oprette nye uddannelser, men også kan begrænse og lukke uddannelser, der ikke fører andre steder hen end til arbejdsløshedskøen.

Vi kan ikke alene basere fremtidens danske vidensamfund på, at unge selv finder vej i de mange forjættede tilbud om uddannelser med smarte titler - og uddannelsesinstitutionerne skal passe på i kampen om at lokke med at give deres uddannelser den helt rigtig X Faktor-indpakning.

Selvfølgelig er det svært altid at forudsige fremtidens behov for arbejdskraft, men nogle ting har vi altså gode fornemmelser for, og her må der tages ansvar. Det har vi brug for en ny debat om. Hjertet skal bære meget, men en smule fornuft har nu aldrig skadet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Når mange vælger den pågældende type uddannelser, afspejler det en udbredt interesse for området.
Hvad vi skal leve af i fremtiden, bliver de ganske fås nødvendige 4-5 ugentlige timer med smøring og vedligeholdelse af robotterne.

Hvad vi skal leve af i fremtiden, bliver de ganske fås nødvendige 4-5 ugentlige timer med smøring og vedligeholdelse af robotterne.
-----------

Lige nu synes det nu mere at være ekspert-udtalelser, og fortielser, overfor offentligheden der er allermest velsmurte.

Jørgen Christian Wind Nielsen

Hej Henrik,
Det eneste rationelle uddannelsesvalg er det valg der foretages med hjertet. Hvis dine argumenter holder stik ville en uddannelsesinstitution som din jo nemt kunne udstede en jobgaranti efter endt uddannelse. Men det gør I måske?

Desværre har universiteter og skoler ingen incitamenter til at vejlede de unge til at vælge uddannelser rettet mod beskæftigelse.

Vi oplever jævnligt flaskehalsproblemer inden for uddannelsesindustrien, senest læger, sygelejesker m.v.

Det kan da ikke være et problem at opstille en let tilgængelig liste over uddannelse, kapacitet, beskæftigelsesmuligheder nu og de næster år frem...

Hvis Danmarks statistik mangler kapacitet til denne opgave kunne man med fordel overføre nogle midler fra PET til Danmarks statistik...