Kommentar

Held og lykke med ligestillingen, ligestillingsminister

Kvinder har både ret til frihed fra fysisk og psykisk undertrykkelse og frihed til at udvikle sig personligt, familiemæssigt og karrieremæssigt på lige fod med mænd
Måske vil den nye ligestillingsminister, Lykke Friis, være mere entusiatisk end de to forgængere.

Måske vil den nye ligestillingsminister, Lykke Friis, være mere entusiatisk end de to forgængere.

Debat
8. marts 2010

Kære Lykke Friis,

Tillykke med din nye titel som ligestillingsminister. Det er dejligt at se, at vi har fået en handlekraftig minister, der tilmed er velbevandret i EU-stoffet. For der er nok at tage fat på. Der er behov for en ligestillingsminister, der både har indsigt i de udfordringer, vi står over for, og udsyn over andre landes måder at gribe ligestillingsproblematikken an på.

Dine forgængere på posten har desværre ikke vist den store interesse for deres ressortområde. Karen Jespersen havde mest af alt travlt med at kæmpe med sin egen muslimforskrækkelse, mens Inger Støjberg mente, at vi allerede havde opnået fuld ligestilling i Danmark. Begge dine forgængere må således anses for at mangle både indsigt og udsyn.

Det er vores håb, at du vil gribe ligestillingspolitikken anderledes entusiastisk an, for vi står over for store udfordringer, hvoraf vi her vil pege på tre af de største.

Efterlev EU-direktiver

Vi kunne jo passende starte med at få implementeret det ligebehandlingsdirektiv fra 2002, som er blevet syltet så længe, at Kommissionen nu truer med at slæbe Danmark for EF-Domstolen. Danmark har ikke oprettet et ligestillingsorgan, som direktivet foreskriver, og har nu modtaget to advarsler, således at næste stop er EF-domstolen. Regeringen har nu svaret, at den vil oprette et organ, men stadig har EU-kommissionen intet set til hverken udkast til lovtekst eller budget.

Konsekvenserne af ikke at have et ligestillingsorgan er store - især for Danmarks kvinder. De mangler et organ, der kan vejlede og støtte dem i klagesager over kønsdiskrimination, hvad enten det gælder løn eller andre forhold. Dette er helt afgørende for, at vi kan få udryddet kønsdiskrimination på arbejdsmarkedet.

Ligeledes er det en central opgave for det - indtil videre ikke-eksisterende - organ at skulle foretage uvildige undersøgelser af ligestillingens tilstand i Danmark, og på baggrund af disse undersøgelser levere en række anbefalinger til politikerne.

>Få alle talenter i spil

For det andet har vi brug for at få alle talenter i spil. Allerede i 2002, da den norske erhvervsminister - der var konservativ - indførte kvoter i virksomhedernes bestyrelser, offentlige såvel som private, betonede han, at det skam ikke var af hensyn til kvinderne, men simpelthen fordi Norge ikke havde råd til andet. Alle talenter skulle i spil, hvis Norge skulle klare sig i den globale konkurrence, og derfor var det ikke nok kun at rekruttere emner fra under 50 procent af befolkningen. Snart fulgte den spanske regering efter, og nu arbejder selv den franske præsident Nicolas Sarkozy med et lovforslag om kvoter i alle ledende organer i Frankrig. Simpelthen fordi de ikke har råd til andet. Men i Danmark er man fortsat afvisende.

Nu har regeringen så fremlagt en plan, der skal få Danmark i top 10 på stort set alle økonomiske parametre, men man går uden om det åbenlyse. Nemlig at få fat i den uudnyttede talentmasse. Du har jo før været fortaler for en økonomisk ordning, der skulle sørge for flere kvindelige professorer på Københavns Universitet. På akkurat samme måde håber vi, at du er parat til at gøre op med de mandsdominerede bestyrelser. Antallet af kvinder i virksomhedsbestyrelser udgør ca. syv procent. Derfor er det på tide, at vi får indført kvoter i bestyrelserne i Danmark. Hvis man anerkender, at der er lige så mange kvalificerede kvinder som mænd, så skulle det ikke være sværere at finde dygtige kvinder til bestyrelserne.

Stop volden mod kvinder

For det tredje er der brug for en ny og meget mere målrettet indsats, når det gælder de 28.000 kvinder i Danmark, der får tæsk af deres partner. 70.000 kvinder udsættes for vold af mænd i almindelighed - 25 af dem med døden til følge. Det er ikke fair, at disse udsatte kvinder ikke får en ordentlig beskyttelse. Et polititilhold er ikke nok, hvis ikke man har mulighed for at sikre sig, at det bliver overholdt. I både Frankrig, Norge og Spanien er man gået aktivt ind i kampen mod vold. I Spanien har man produceret GPS-fodlænker til de mænd, der chikanerer tidligere partnere og ikke overholder et polititilhold. Samme sikkerhed må vi som minimum kunne stille danske kvinder. Det er over et år siden, at Socialdemokraterne fremlagde forslag om fodlænker til voldelige mænd. Imens regeringen nedsætter udvalg efter udvalg lever 28.000 kvinder et liv i frygt. Vi håber, du vil hjælpe disse kvinder til et bedre liv.

Reel ligestilling går på to ben - kvinder har både ret til frihed fra fysisk og psykisk undertrykkelse og frihed til at udvikle sig personligt, familiemæssigt og karrieremæssigt på lige fod med mænd.

Afslutningsvis skal du have held og lykke med dit arbejde som ligestillingsminister - forhåbentlig vil det skyldes mere Lykke end held, hvis ligestillingen forbedres de kommende år.

God 8. marts!

Jane Korczak er næstformand i 3F, og Britta Thomsen (S) er medlem af Europa-Parlamentet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Pedersen

En stor del af arbejdsmarkedet, især i den bedre lønnede ende, er stadig indrettet til singler eller folk (mænd) med én der tager slæbet derhjemme. Det er dér kvinderne sorteres fra/vælger fra trods lige kvalifikationer.

Indret arbejdsmarkedet til mennesker med familieforpligtelser, så kvinderne ikke både skal "gøre sig fortjent" til et vellønnet job OG være arbejdsleder og au pair derhjemme...

Afskaf f.eks. den militære værnepligt og erstat den med en familieværnepligt, der omfatter alle unge. De unge rekrutter starter med kursus i basal husholdning og børnepasning og fordeles derefter ud til trængende familier i en periode.

På denne måde kan de unge på kort tid opkvalificere sig til at være effektive "husholdere" og de unge (fortrinsvist drengene) er ikke længere bagud på hjemmefronten...:-)

Lise Pedersen

Kære Johannes

Når kvinderne i så stort tal arbejder deltids er det jo netop fordi at de ikke orker at arbejde fuldtids både ude og hjemme. Og det er vel ingen forbrydelse at kunne li' sit arbejde - også selvom en del af det er derhjemme.
Og du vender det helt på hovedet til sidst: Du får det til at lyde som om kvinderne er dovne. Sludder, kvinder på ledelsesposter har ofte et hårdere job end mændene, dels fordi de ustandseligt skal bevise at de er "lige så dygtige" som mændene og det er rimeligt trættende i længden. Og når kvinderne så oven i købet har hovedansvaret derhjemme, ja så kan jeg da godt forstå at der er mange der ikke orker.

Claes Pedersen

Hvorfor skal vi mand oplares i sto foran kodgryderne Lise Pedersen, var det ikke netop det i gerne vil have et liv, hvor i blev frisat for alle de huslige forpliktelser.

Men min mor har et 2 binds husmors leksikon hjemme, og det tydeligt Lise Pedersen ikke helt har forstoet begrebet frihed, nor hun vil oplare unge drenge i sto hjemme i kokkenet.

Men ellers er vammelt at en elite af kvinder satter dagsorden for ligestilling, og trommel hen over hovedet po den brde masse af kvinder, som ikke har en langere gorende udddannelse.

Samt lider sport klubber og idrats foreninger i den grad under manglen af kvinder, der vil give en hond med i forenings livet i Danmark.

Claes Pedersen Callocan Metro Manila

Claes Pedersen

Men her en forste hond beretning fra kvindernes internationalle kamp dag fra Quozon City.

This morning i attended the rally of international Women's Day here in the Philippines and the rally start at 9:00 o'clock in the morning and thousand's of woman's walking in the street for almost 3 hours and they are shouting for this rights againts the rights of all woman's.And i saw them even they are so tired they don't stop and still shouting for there right's.And also they're talking in the rally about woman's abouse and also they mentions about what some woman's done here in the Philippines because of the crisis here some woman's here working in the prostitution just to earn money for there foods even they are young so they want to stop that problem here and to protects the women's rights.And also they want Gloria Macapagal Arroyo to resign as a president here in the Philippines other things they want to happend here is to stop corruption here in the Philippines.Also to get a little bit higher in the salary
Also they mention in the rally that people are not the problem but the problem are those people in the highest position here in the country.This experienced i never forget the first time i attend the rally its so tired but its fell good because you can say the rights you wanted.

Meville Losabia

Claes Pedersen

Men her en forste hond beretning fra kvindernes internationalle kamp dag fra Quozon City.

This morning i attended the rally of international Women's Day here in the Philippines and the rally start at 9:00 o'clock in the morning and thousand's of woman's walking in the street for almost 3 hours and they are shouting for this rights againts the rights of all woman's.And i saw them even they are so tired they don't stop and still shouting for there right's.And also they're talking in the rally about woman's abouse and also they mentions about what some woman's done here in the Philippines because of the crisis here some woman's here working in the prostitution just to earn money for there foods even they are young so they want to stop that problem here and to protects the women's rights.And also they want Gloria Macapagal Arroyo to resign as a president here in the Philippines other things they want to happend here is to stop corruption here in the Philippines.Also to get a little bit higher in the salary
Also they mention in the rally that people are not the problem but the problem are those people in the highest position here in the country.This experienced i never forget the first time i attend the rally its so tired but its fell good because you can say the rights you wanted.

Meville Losabia

Troels Ken Pedersen

@ Johannes Aagaard:

."De eneste, der har det primære ansvar for fordelingen af arbejdet i hjemmet er den mand og den kvinde, der lever i et parforhold. Og i kvinder burde måske, i stedet for at klandre samfundet i den forbindelse, se selvkritisk på jeres valg af manden i jeres liv."

Der er stadig en tendens så bred og samfundsmæssig, at den kan være svær at vælge fra individuelt, til at opvasken tårner sig op indtil kvinden tager den. Og der er lækre små selvforstærkende mekanismer i spil såsom at kvinder får lavere løn fordi de er sådan nogen deltids-nogen, hvorefter det jo er logisk at hvis nogen skal gå på deltid for at familielivet skal hænge sammen ...er kvinden den oplagte hvis man vil minimere tabet af indkomst.

Sådan fungerer det vidt og bredt i vores samfund, og det kan være djævelsk svært at vælge fra. Så er det selvfølgelig meget nemmere at sige: "LALALALALALA, det har ikke noget med mig at gøre, hvis nogen har et problem er det deres egen skyld!!!" Især hvis man ikke lige er en af dem, som det huslige arbejde "naturligt" tilflyder.

Klæder skaber kvinder, og kvinder skaber klæder. Altså, plads til alle, og alt på plads.

Selv med kun en enkelt kvinde i debatten vil også jeg ønske held og lykke i ministeriets korridorer og på direktionsgangene.

To træk af udviklingen gennem årene falder i øjnene. De borgerlige partier, bortset fra enkelte kvinder, er også begyndt at interessere sig for ligestillingen. Den koster penge, så interessen samler siger om det borgerlige nøgleord, friheden (- her "frihed fra fysisk og psykisk undertrykkelse og frihed til at udvikle sig"), mens arbejdspladsens arbejdsfordelingen mellem kønnene kopieres fra familien og naturen.
Venstrefløjen samledes allerede før 1910 til internationale kvindekongresser og blev mødt med mishag af de borgerlige, fordi de var socialistiske med opmærksomheden på ligestilling, tolerance og solidaritet. De borgerliges kvindesag har i dag fået et indhold, der er i overensstemmelse med deres historiske mærkesager.
Vold mod kvinder er som nævnt grimt. Det er vold i almindelighed også.

Nu får de damer BRITTA THOMSEN OG JANE KORCZAK ikke lige fortalt at de også er medlem af den sammenfaldne feministbevægelse Dansk Kvindesamfund. Det hører vel egentligt med til deres profil.

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at feministbevægelsen hovedsagligt består af kønsracister, altså ikke megen uvildighed fra den front. Ingen kan være i tvivl om feministbevægelserns hidtige berettigelse, mens det er absolut relevant at spørge om ligeberettigelse idag længere kan komme fra den side.

Det er ganske velkendt at spørgsmålet vedr. ligeløn, sammenblandes med eksempler i ligeløn for alt arbejde, og branchebestemt ligeløn af netop feminister. Her bruger feministerne bevist vildledning, ved at hævde at kvinder og mænd ikke får det samme under betingelserne foransættelse i samme job.

Som eksempel kan nævnes, at feminister hævder misforhold mellem lønningerne ved at sammenligne en politimandsløn med en sygeplejeskes. Nu behøver man kun at vende problemstillingen om for at se at det intet andet er end vildledning, idet en kvindelig politi får mere i løn end en mandlig sygeplejeske, vel og mærke såfremt sygeplejesken er offentlig ansat.

Problemet består nemlig ikke i lønforskelle kønnene imellem, men om sygeplejesken er offentlig eller privatansat, hvor en privatansat typisk for 10.000 kr mere i bruttoløn om måneden, vel og mærke uanset kønnet.

Det er uden for enhver tvivl at kvinder generelt får mindre i løn end mænd, men dette skal ses i to forskellige forhold. Det ene er kvinderne egne traditionelle valg af branche. det andet er kvindernes manglende tradition for lønforhandling, der ganske rigtigt er vanskeligere ved offentlig ansættelse. Det er rigtigt at der kan påvises kønsbaserede lønforskelle ved de sidste to procent af de højestlønnede, mens de resterende 98 procent princippielt lønnes ud fra samme arbejdsmarkedsforhold.

Vold er klart forbudt. Emnet bruges ofte af feminister for at hævde at ligestillingen ikke findes, eller er mangelfuld. Ikke desto mindre er det ikke mere en en uge siden, man så at en ung mandlig muslim der var dømt på løgnagtige indicier fra en 17 årig pige der hævde at hun var blevet voldtaget.

Eksemplet blev vist i TV og er fuldkommen indiskutabelt. Det er nemlig overhovedet ikke sandt at man ser igennem fingre med vold overfor kvinder, men tvært i mod er der en tendens til at domstolene tager parti for kvinden uden løftet bevisbyrde. Dertil kommer at kvinders brug af psykisk vold er tilsvarende højere, på samme måde som mænds fysiske brug af samme.

Konklusionen er derfor; at feminister er upålidelige i deres påstande vedr. forskelsbehandling imellem kønnene, og årsagerne til de eksistentielle lønforskelle skal findes i kønnenes valg af job, der er klart defineret i både ligestillingsloven og ligelønsloven som ulovligt. Ligeledes er det forkert at vold kan begrundes med manglende ligestilling, alene fordi kvinden naturligvis skal anmelde en sådan vold med løftet bevisbyrde.

Troels Ken Pedersen

."Det er jo ikke nogen hemmelighed, at feministbevægelsen hovedsagligt består af kønsracister, altså ikke megen uvildighed fra den front."

Det er ikke nogen hemmelighed, at folk som i debatter betegner sig selv som feminister ofte må se deres forsøg på at komme med indlæg afsporet af paranoide raseriudbrud og vilde beskyldninger om mandehad.

Ikke desto mindre er det ofte sandt. Kvindernes internationale kampdag. Det oser langt væk af militarisme, for hvem er fjenden?

Spørg bare nogle af de gamle rødsokker, der i bedste mening forsøgte at støtte rødstrømperne i sin tid. De lærte hurtigt at mænd intet andet er end uønskede, ikke af kvinderne generelt, men kun af disse yderligående feminister, de gamle rødstrømper.

Troels Ken Pedersen

"Kampdag"

Metaforen er den samme som arbejdskamp, og udsprunget af den samme kultur. Jeg er overordentlig glad for at der i sin tid blev ført arbejds-"kamp", så vi nu har overenskomster og deslige. Uanset at metaforen ikke behager.

Og man kan sagtens være feminist uden at være yderligtgående. Men yderlige eller ej skal de ikke tro at de kan løfte deres røster i nogen sammenhæng uden at få skudt "SCUM" og andre groteskheder i skoene.

Troels

Så er det spørgsmål om det er nødvendigt at jeg gentager mig selv, eller om du gider læse indlæggene?

Ja der er enkelte feminister der ikke er yderliggående, desværre ser det ikke ud til at være normen.

'Kampdag' lyder dramatisk, når vi taler om kvinder. Ikke desto mindre har kvindesagen medvirket til adskillige fremskridt i samfundet, og på den baggrund må man beklager den medieomtale, som kvindesagen fik i år:
Kvindesagen blev i høj grad til en sexsag på grund af journalisternes sensationsstrang, og nok tiltror jeg kvinder store evner, men naturen kan de trods alt ikke omskabe. Netop på det område kan jeg vanskeligt forestille mig ligestilling. Lad os til gengæld gøre naturens forskellige skabelse af de to køn til en gældende civilisationssag i familielivet, ikke mindst for børnene.

Troels Ken Pedersen

@Hans Hansen:

Der er enkelte kvinder der er yderligtgående, og det bliver så i praksis brugt til at afvise dem alle over en bred kam. Som Marie Valentin Beck og Cecilie Nørgaard sagde det i går:
http://www.information.dk/226541

Det passer desværre også fint sammen med mine oplevelser i praksis. Det er ikke fordi mandehadende kvinder ikke findes, jeg havde selv én som folkeskolelærer, men det er ikke i orden at de bruges til at forsøge at lukke kæften på kvinder i almindelighed.