Kommentar

I korruptionens vold

Den grasserende korruption i Bulgarien er genstand for irritation og ringeagt blandt landets EU-kolleger. Men korruptionen er ikke så meget en særlig Balkan-skik, som den er resultat af den markedsåbning, som blev drevet igennem efter tilskyndelse fra IMF, Verdensbanken og EU
Debat
15. marts 2010

Bulgarien har efter sagen om EU-kommisær Roumyana Zhelevas påståede interessekonflikter og 'forkerte venner' fået en større tur i de europæiske mediers vridemaskine. Vesteuropa snuser sig igen frem til korruption hos en fattig fætter i øst. Men kunne årsagen til korruptionen have mere med os i Vesten at gøre, end vi tror? Lad os søge blandt de almindelige bulgarere.

En gratis tur på hospitalet i Bulgarien kan blive dyr. Alle ved, at der skal lægges pengegaver til side til alle involverede sygeplejersker, læger og sekretærer. Lidt mere af en nyhed er det, at mange gymnasieuddannelser nu har til formål ikke at forberede eleverne til eksamen. Derved bliver eleverne nødt til at købe private lektioner hos deres lærere, som herefter giver dem de nødvendige kundskaber. Er dette adfærden hos mennesker med indgroet korruptionstankegang? Eller er det en slags lovlig nødværge blandt underbetalte statsansatte med en løn på 1.200 kroner om måneden, der er nødt til at finde alternative metoder for at have råd til dagen og vejen?

Til trods for den økonomiske vækst, som boomet fra 2002 til 2008 medførte, er der stadig mange bulgarere, som har svært ved at få pengene til at slå til, og først og fremmest fokuserer de på fødevarepriserne, når de får løn. Der er ellers megen konkurrence på dagligvaremarkedet.

Da den bulgarske økonomi kollapsede i 1996-97, kom IMF og Verdensbanken til og åbnede markedet op på vid gab. Bulgarere på indkøb kan nu vælge mellem franske Carrefour og tyske Metro, Billa og K-markt i disses enorme blikskure. Dog handler mange helst lokalt - en holdning, der givetvis har reddet en del småkøbmænd. Ikke desto mindre er der sket stor butiksdød på byernes markeder og i de tidligere så blomstrende fodgængertuneller, der nu kun er til gennemfart.

Inde i butikkerne fortsætter den vestlige dominans med både varer, vi alle kender godt og kommunisttidens mærker med nye vestlige logoer. »Skal din chokolade være Kraft eller Nestlé?« Der er ikke andre muligheder. I afdelingen for bulgarsk yoghurt ser det ud til, at Danone tjener mere på dette traditionsrige produkt, end alle de i produktionen involverede bulgarere tilsammen. De store kæder kan lokke med sænkede priser, men de fleste lægger nok mærke til, at selv de lavere priser er en del højere end for få år siden. En stor del af overskuddet fosser altså tilbage til Vest-europa med det samme.

Mange tabere

Men så er der vel kommet flere arbejdspladser? Ja, som i enhver voksende økonomi blev der skabt flere jobs. Selv om en del af jobbene gik til tidligere selvstændige erhvervsdrivende, der nu er kassedamer og taxichauffører. Og ja, en del af den bulgarske befolkning har bestemt fået flere penge mellem hænderne. Især de, der bor i Sofia, på Sortehavskysten eller i skiområderne - eller er flyttet dertil. Over en million mennesker er rykket til hovedstaden i de sidste 8-10 år, en by som stadig kun er indrettet på at huse den million, som boede der i forvejen. Men det var her, arbejdet fandtes. Og det var godt for byggebranchen: Bulgarien fik nemlig sin helt egen boligboble, som først bristede i 2009.

Bulgarerne er vant til at betale kontant, men for nylig er der sket et skift. Bankerne, som nu hovedsageligt er udenlandsk ejede, kom på banen med hidsigt promoverede nye låntyper. Alle, der havde mulighed for det, deltog i guldfeberen og købte på forskud nye pastelfarvede lejligheder, som steg til det dobbelte, før de var færdigbyggede. At danskere, tyskere og englændere begyndte at købe ferieboliger og skihytter, gjorde kun prisniveauet endnu højere. Selv om bolignøden i Sofia var stor, forblev mange lejligheder tomme. Ejerne sad bare og ventede på endnu højere salgspriser.

Tabere på grund af de høje priser var der dog igen nok af; studerende og unge i arbejde uden lånemuligheder måtte til at bo flere på værelserne, og nygifte par blev nødt til at blive boende hos forældrene, hvis de ikke sad godt i det. Rent æstetisk vil mange nok mene, at Sofia tabte på forvandlingen, da hver en frimærkegrund fik sin boligblok. Samtidig bliver lejligheder i de gamle kommunistblokke nu igen relativt mere værd end de nye. Når regnen skyller malingen med, og cementen sprækker, forstår de fleste, at det hele måske gik lidt for hurtigt.

Privatisering

Men hvordan med korruptionen? Medicinen har som ofte heddet yderligere privatisering, men ser ikke ud til at have hjulpet. Politikken har tværtimod været med til at skabe et samfund, hvor forskellen på rig og fattig er blevet større og større. Den almindelige befolkning er blevet spist af med nye butikker med 'lavere priser' og et væld af kinesisk elektronik. Mindst 10 bulgarske provinsbyer kan nu understøtte filialer af giganten Technopolis i deres endnu større blikskure.

Den materielle velstand er dryppet fra toppen af samfundet og nedefter, men de fleste kan både få øje på andre bulgarere, der har meget mere, og på folk i de andre EU-lande, der bliver rigere med endnu større hast. Dette har i alle lag af samfundet skabt en fornemmelse af økonomisk mindreværd, som så igen retfærdiggør alle former for handlinger, når det gælder om at komme frem. Personlig status bliver så nemt forvekslet med livskvalitet.

Vestens ansvar

Da udlandet for alvor begyndte at blande sig i økonomien, pegede flere bulgarske økonomer på, at nu mistede Bulgarien vist sin mulighed for medbestemmelse for evigt. Spørgsmålet er, om de vesteuropæiske landes indflydelse i de sidste 10-15 år ikke bør gøre, at man her i Vesten også klandrer sig selv for den fortsatte korruption.

Nu, da festen er forbi, bliver bulgarerne igen afskediget, udsat for offentlige nedskæringer og sat ned i løn. Det vil så vise sig, hvor meget af fremgangen, der var baseret på boligboblen, og hvor meget udenlandske investeringer egentlig har givet befolkningen. Symptomatisk er det, at da krisen ramte Vesteuropa, trak bankerne pengene ud af deres bulgarske filialer for at klare likviditetsproblemerne derhjemme. Bulgarien er derfor nu udsat for tocifrede rentesatser med deraf følgende problemer for låntagere. I Varna står samtidig det forstenede betonskelet til, hvad der skulle have været Twin Tower-shoppingkomplekset og minder lidt om de tomme bygninger, som for 20 år siden fortalte om en anden økonomisk deroute.

Mikael Lyshede er cand. mag. i bulgarsk sprog og kultur

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niklas Monrad

Mikael,

Dit indlæg her er en rodet bunke observationer, spekulationer og insinuationer, der ikke har nogen logisk sammenhæng, og da slet ikke undestøtter din tilsyneladene underliggende tese om at vestlig økonomisk indflydelse gør at vesten bør "klandre sig selv for den fortsatte korruption".

Bulgarien er et land hvor over 150 mafia relaterede mord er begået siden kommunismens fald uden at et eneste er blevet opklaret. Er det Danones skyld? Kun 1% (en procent) af EUs regional støtte er havnet hvor den skulle. Er det Nestle's skyld? En ud af fire ansatte toldere ved ikke hvordan en told deklarering skal udfyldes, men de ved hvordan man presser penge af importører og eksportører. Er det Krafts skyld?

Hvis du synes at vi bør klandre vestens moralsk undergravende kapitalistiske system for den systematiske råddenskab i Bulgarien, er din pointe at vi alligevel bør overføre hundredevis millioner euro (fra skatteborgere i DK blandt andet) som landets korrupte eliter følgende kan fylde deres lommer med? Er det dit bud? Hvad er dit bud?

Festen er forbi i Bulgarien, ligesom den er i Danmark og de fleste andre stede i verden. Men sådan er det jo med fester. De har det med at stoppe. De som har drukket mest er som regel de som vågner med de største tømmermænd.

Men du plejer måske at give bartenderen skylden for dine egne tømmermænd?