Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
8. marts 2010

En moderne universitets-ledelse

Henning Høgh Jensen, Forskningschef DMU, Aarhus Universitet

Prodekan Lene Lange (LL), Aalborg Universitet, mener i en kommentar 3. februar, at ledelsen på universiteterne blot skal bidrage med rammebetingelser for at tiltrække forskningstalent, at levere dygtige kandidater og gode forskningsresultater samt en god økonomistyring. Virkeligheden på universiteterne er imidlertid, at en moderne ledelse navigerer, styrer, driver politik, og omdømmebeskytter på en helt anden måde, fordi:

• En naiv tro på at gymnasieelever kan vælge uddannelser ud fra diffuse fremtidsdrømme må afhjælpes gennem klare udvekslinger mellem uddannelserne og jobmarket for at udgå at uddanne til arbejdsløshed.

• Universiteterne betjener myndighederne med den nyeste viden til stor gavn for samfundet. Denne rådgivning er imidlertid under stærkt politisk pres.

• Ledelsen må arbejde stærkt strategisk i en post-modernistisk verden, hvor den naive tro på en videns-baseret fremgang er afløst af usikkerhed om retning og indhold.

• VTU styrer ud fra et billede af, at forskningen nyttiggøres gående fra grundforskning til anvendt forskning til innovation. Men der er andre modeller som bl.a. bruges af Aalborg Universitet.

• Universiteter agerer under så skarpe konkurrencebetingelser, at omdømmehåndtering er afgørende for at kunne rekruttere studerende, forskningstalenter og forskningsmidler.

I Gaza må også træer kæmpe

Poul Milberg, Bagsværd

Iflg. samstemmende rapporter har Israels besættelse af Gaza og Vestbredden kostet mere end en mio. oliventræer livet. De fleste er revet op med rode. Israel overholder ikke sine internationale forpligtelser som besættelsesmagt, og FN og internationale humanitære organisationer forsøger på forskellig vis at kompensere for dette.

DANIDA gav i 1998-99 palæstinensiske farmere støtte til plantning af oliventræer. Aktuelt løber et to-årigt DANIDA-støttet projekt, hvor landmænd i Gaza og på Vestbredden får støtte til plantning af 130.000 frugttræer. Både i januar 2005 og i februar i år har vi i følgegruppen erfaret, at også nyplantninger kæmper for livet.

I 2005 fortalte en landmand i Gaza, hvorledes en israelsk kampvogn umotiveret slog et sving hen over hans 12 DANIDA-oliventræer. I år kunne den palæstinensiske landsbrugsorganisation PARC fortælle, at israelske bosættere gang på gang under natlige raids river nyplantningerne op. Nyplantede træer kan ikke erstatte høsten fra gamle oliventræer, men tilplantning drejer sig også om palæstinensernes ret til jord.

Hvert sekund overvåges Gaza og Vestbredden fra luften, og med henvisning til gamle jordanske, ægyptiske eller osmanniske love konfiskerer israelerne jord, der »ikke er dyrket«. Tankevækkende under et ophold i Jerusalem at læse en stort opsat artikel i den israelske avis Haaretz: Report: Israel is facing a global campaign of delegitimization.

Pia og Villy

Michael Elmshøj, Valby

Københavns Kommune har i forbindelse med det kommende skolebestyrelsesvalg udgivet en informationspjece til forældre. Pjecen er på dansk, engelsk, tyrkisk, somali, urdu og arabisk. Hvornår kommer det populistiske hysterianfald fra Pia og Villy?

Dæmonisk homo > >

Henning Bech, Sociologisk Institut, Københavns Universitet

I sin omtale (5. marts) af Klaus Manns selvbiografi beklager Peter Nielsen, at Mann ikke skriver om sin egen homoseksualitet. »Det dæmoniske i hans egen natur« er nedtonet, klager Nielsen, og fortsætter: »Hans homoseksualitet kommer kun til udtryk indirekte«.

Det lyder rigtig, rigtig spændende. Vil Nielsen eller andre på Information ikke godt oplyse læserne om, hvad præcis det dæmoniske er ved homoseksualitet?

SF vil hindre vækst

Jacob Jensen, MF, finansordfører, Venstre

Ole Sohn (SF) skriver i Information den 27. februar, at de vil optage endnu større gæld og øge det offentlige forbrug yderliger for at skabe vækst og arbejdspladser. Ole Sohn påstår, at regeringens plan for konsolidering af dansk økonomi vil medfører fyringer og nedskæringer. Hvordan en bevarelse gennem en nul-vækst-strategi af det historisk høje niveau i tildeling af ressourcer til offentlig service kan være en nedskæring er vist en særlig SF-logik.

Det er desuden topmålet af hykleri, når Ole Sohn bekymrer sig om vækst og arbejdspladser, idet han samtidig sammen med Socialdemokraterne i deres skatteudspil 'Fair Forandring' vil brandbeskatte danskerne og erhvervslivet med ekstra 18 mia. kr.. Det vil både skade konkurrenceevnen og mindske arbejdsudbudet. Og det vil puste til en i forvejen høj bekymring hos danskerne om jobsikkerhed og hverdagens økonomi.

SF har intet nyt i posen end den sædvanlige melodi: Højere gæld, øgede offentlige udgifter og flere skatter. Det er ikke vejen til en bæredygtig velfærd. Derimod vil de øgede renteudgifter til betaling for den øgede gældssætning være en omkostning på statens budget, som varigt skal tages direkte fra kerne velfærdsydelserne. Det er uansvarligt, når SF på spiler hasard med kommende generationers velfærdssamfund ved at sætte danskerne i bundløs gæld.

Fuldt finan-sieret reform

Peter Skaarup, MF., næstfmd. DF

Skatteomlægningen betyder, at alle i første omgang får noget ekstra i lønningsposen. Det sker fordi, der i øjeblikket er en krise over Danmark og resten af verden. Ved flere penge i lønningsposen stiger forbruget, og det skaber øget efterspørgsel, der skaber flere jobs. På det lange stræk bliver pengene hentet ind igen gennem en række tiltag som for eksempel ændringer i rentefradraget og beskatning af erhvervslivet. Der er tale om ændringer, der langt mest berører dem med de højeste indkomster. På bundlinjen er der et plus på over fem milliarder i statens og dermed danskernes favør. Der går ikke en øre fra velfærden i forbindelse med skatteomlægningen, tværtimod. Det er fakta.

Så når Ib Jensen fra Søborg i Information den 5. marts skriver, at de velstillede får flere penge, er det ikke sandt. De velstillede får flere penge i første omgang til forbrug, der skal sætte gang i hjulene her og nu, ja, men de penge og mere til bliver i store træk hentet ind igen fra de samme mennesker. Det er fakta.

Skønmaleri

Frank Aaen, MF for Enhedslisten

Regeringen har fremlagt et konvergensprogram, der erstatter den hidtidige 2015-plan. Nu står det klart, at 2015-planen var et skønmaleri. Denne plan blev fremlagt lige før valget i 2007 og viste, at der var masser af penge til både skattelettelser og bedre velfærd, samtidig med at statsgælden blev nedbragt.

Det er slemt nok, at regeringen førte vælgerne bag lyset i 2007. Men alt tyder på, at de nu gør det igen.

Der har været meget debat om nulvækst i den offentlige sektor og andre nedskæringer. Det er en vigtig debat om, hvilket samfund vi ønsker i fremtiden. Men hvis man kigger dybere i rapporten fremgår det, at hele korthuset alligevel braser sammen, hvis ikke krisen letter i lyntempo. Regeringen forventer moderat vækst i år og så konstant stigende vækst herefter. De forventer også, at arbejdsløsheden begynder at falde næste år og så fortsætter faldet hele vejen frem.

Det er politisk ønsketænkning - ikke et realistisk program. Vi står i en dyb krise, og det er simpelthen uansvarligt at regne med, at den bare fordamper næste år.

Efter krisen i 1970'erne oplevede vi 20 år med massearbejdsløshed og voksende statsgæld. Hvis vi skal undgå et lignende forløb, skal der sættes ind med en aktiv beskæftigelsespolitik. Men den eneste aktivitet, vi ser fra regeringens side, er sparerunder og talmagi.

Målingernes tyranni

Karina Søby Madsen, Kbh. N

Der er stor forskel på resultaterne af meningsmålingerne foretaget i forbindelse med regeringsrokaden. En Megafonmåling viser, at 36 pct. af de adspurgte mener, den nye udenrigsminister Lene Espersen vil klare sig bedst af ministrene, mens den nye kulturminister Per Stig Møller kommer ind på en andenplads med 32 pct., der mener, han vil klare det bedst.

I en måling foretaget af Gallup anfører 52 pct., at Per Stig Møller som kulturminister styrker regeringen, mens syv pct. siger, at han svækker den. Lene Espersen klarer sig noget dårligere i denne måling, hvor 28 pct. siger, at hun som udenrigsminister styrker regeringen, mens 29 pct. siger, at hun svækker den.

Når to målinger giver et så forskelligartet billede af to ministre, bliver den oplagte konklusion, at et kvalificeret bud angående en ny minister nemt bliver et skud i tågen, når ministeren endnu intet har præsteret. Det ville være ønskværdigt, hvis medierne ikke faldt på halen for diverse meningsmålinger, men rent faktisk tog politik og læserne alvorligt og gik de nye ministre på klingen angående deres kommende arbejde - deres visioner, kvalifikationer - og hvor deres mulige samarbejdspartnere er. Et lyspunkt i dækningen af regeringsrokaden var Lotte Folkes leder 'Mere diplomati, tak'. Flere af den slags analyser, tak!

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

@ MichaelElmshøj
Der er desværre tydeligt at der på det sidste har været nogen få forvirrede individer der ønsker at begå karaktermord på SF leder Willy Søvndal og at det utroligt nok skal ske ved at sætte ham i kategori med DF lederen Pia Kjærsgård, som på stort set alle punkter er i opposition til hinanden. Tydeligsvis er der tale om politiske analfabeter som ikke
evner at skelne, selv ikke når forskellen er så tydelig som dag og nat, eller måske skulle man sige rød og kulsort..