Læserbrev

Ugens netdebat: Nye kampfly

Debat
5. marts 2010

Mandag i denne uge bragte Information et debatinterview med socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, om det forestående indkøb af nye jagerfly til det danske flyvevåben. Partiet er med i forsvarsforliget, og det stiller sig kritisk over for tanken om at skulle øremærke milliardinvesteringer i våbenteknologi i en periode med økonomisk krise og øget arbejdsløshed. I stedet for at diskutere, om Danmark skal købe Joint Strike Fighters (JSF) eller et andet alternativ, mener Dyrby, at Folketinget bør udsætte nyindkøbene og vælge den langt billigere løsning at modernisere de eksisterende F16-jagere, så de kan bruges i ca. 10 år fremover.

Helge Berg mener, at amerikanerne bliver ved at hæve prisen på JSF, og at det ville være billigere at købe de svenske Grippen eller simpelthen starte vores egen flyindustri: »Det tager måske 10 år, før det er betalt tilbage igen, og Danmark vil kunne sælge sin gamle F-16 flåde videre, når de ikke skal bruges mere. Men så har Danmark sin egen flyindustri,« forudser han, og erklærer: »Vi vil ha B&O jetfly!«

Fra Claus Oreskovs synspunkt er der nu nogle socialdemokrater, der har indset det utidige i milli- ardinvesteringer, men han opfordrer til, at vi i Danmark går skridtet videre og benytter lejligheden til at revurdere vort militære engagement i verden. Han mener, at investeringer i militæret ikke giver tilstrækkeligt økonomisk afkast, og at de dertil - menneskeligt set - er en uhørt rædsel. »Vi kunne passende alliere os med alverdens ngo'er i fredsfremmende arbejde, mellem folkeslag og nationer,« hvilket han synes gøres mest troværdigt uden våben i hånd.

Peter Pedersen minder om, at uanset om flyene blev bestilt i dag, ville den første rate først forfalde i 2015, og at der derfor er tale om helt andre penge, end dem Dyrby omtaler. Han mener, at denne argumentation beviser, at der »desværre ikke på nuværende tidspunkt findes noget brugbart alternativ til Lars Løkke.«

Ifølge Knud Helmer Andersen må og skal der ske en udvikling af vores sundhedsvæsen, så det igen kan kaldes moderne og velfungerende. Derfor mener han ikke, at tiden er til, at man skal binde Danmark til at købe verdens måske mest avancerede kampfly, som han skriver, »i en situation, hvor man stort set ikke har behov for sådanne.« Han opfordrer derfor de virksomheder, der sidder og afventer at blive leverandører til en flyproduktionen, til i stedet at omstille sig til en anden produktion, gerne af elektronik til en grøn og mere klimaorienteret branche. »Her er en del uopdyrket land at indtage,« mener han.

Information bringer hver uge på denne plads et uddrag af ugens mest interessante kommentarer fra debatten på information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bernhard Dragsbjerg

B&O jet, B&O missiler, det må være smukt at blive mejet af sådan en tingest, med musik til, B&O anlæg forståes.