Læsetid: 4 min.

Venstrefløjen står til at blive den store vinder i fransk regionalvalg

De franske socialister står til at vinde det franske regionalvalg, der ses som en forsmag på præsidentvalget i 2012. Uroen breder sig i de borgerlige rækker, for det højreradikale Front National står også til fremgang
Debat
20. marts 2010

Søndagens regionalvalg står til at blive en begmand af de helt store for Sarkozys gaullister. Valget finder sted på et dårligt tidspunkt for præsident Sarkozy og hans borgerlige regering. Tilliden til Sarkozy er på lavpunktet på grund af en lang række skandaler og en uendelig række af aldrig færdiggjorte reformer af velfærdstaten.

Det var da også især de borgerlige vælgere, der blev hjemme ved første runde af regionalvalget den 13. marts. I alt forblev næsten 54 procent af vælgerne på sofaen mod 'kun' 40 procent ved regionalvalget i 2004. Vælgerne er skuffede over Sarkozy. Han blev præsident i 2007, fordi han fremstod som den, der bedst kunne gøre op med det politiske mismod, som havde bredt sig under den tidligere præsident Chirac. Sarkozy gik til valg på løfte om forbedring af købekraften, reduktion af arbejdsløsheden, fleksibel arbejdsuge, hård politik mod ungdomskriminalitet og illegal immigration.

Fra første færd iværksatte han en tæppebombning af reformer af især den offentlige sektor. Men hver gang der var alvorlige protester mod en reform, stillede Sarkozy reformen i venteposition. I stedet fremsatte han et nyt forslag i et forsøg på at vise, at aktivismen var intakt. Den konstant svingende politik har betydet, at franskmændenes kritik af Sarkozy er vokset. Der har derfor i lang tid været uro internt i Sarkozys gaullistparti UMP og i regeringen over Sarkozys autoritære lederstil og hans politiske uforudsigelighed. Ministrene betragtes mere som gode eller dårlige udøvere af Sarkozys politik end som ministre i egen ret. Sarkozys 'hyper-tilstedeværelse' i al slags politik har forårsaget, at det er ham og ikke premierministeren, der er skydeskive for al kritik. Mange ministre og gaullistpolitikere har derfor været modstandere af, at Sarkozy forsøgte at blande sig i regionalvalget. De var bekymrede for, at han ville ødelægge partiets valgresultat.

Højrefløjen går frem

Der er derimod sejrsstemning på den yderste højrefløj. Front National fik til alles overraskelse hele 11,5 procent. Meningsmålinger før valget havde givet partiet 6-8 procent. I den traditionelle højborg Provence-Côtes d'Azur scorede de over 20 procent, og i Nordvest, som er plaget af stor arbejdsløshed, ligger partiet på godt 18 procent.

Den franske valglov giver ret til at gå videre til anden runde, hvis et parti opnår mere end 10 procent. I Front Nationals tilfælde betyder det, at partiet stiller op i 12 ud af 22 regioner. Front National kan ødelægge gaullistpartiets chancer for at få et hæderligt valg i de 12 regioner, hvor de stiller op, og hvor venstrefløjen står forholdsvist stærkt. Gaullistpartiet og dets borgerlige alliancepartnere, kan kun håbe, at sofavælgerne forlader sofaen, samt at en stor del af Front Nationals stemmer går til den borgerlige alliance.

Sejrsstemning

Der er sejrstemning i socia-listpartiet (PS), som scorede 29,3 procent. PS blev nummer et i 13 regioner og sidder allerede på magten i 20 ud af 22 regioner. Partiets leder, Martine Aubry, datter af den forhenværende EU-kommissions formand Jacques Delors, har triumferende udtalt, at PS satser på at vinde alle 22 regioner. Ligegyldigt om PS vinder alle regionerne, betyder første rundes gode resultat, at Martine Aubry står styrket som leder af partiet. Siden præsidentvalget i 2007, hvor socialisten Ségolène Royal stillede op som præsidentkandidat, har partiet været i intern magtkamp. Ségolène Royal har aldrig accepteret, at Martine Aubry blev valgt som partileder i 2008. Nu bliver det bliver sværere for Royal at sætte spørgsmålstegn ved Aubry.

PS står stærkt op til anden runde, fordi det mellem første og anden runde har indgået forbund med Økologisk Europa (De Grønne) med den berømte Daniel Cohn-Bendit som formand. De Grønne fik et forholdsvist godt valg med 12,4 procent.

Præsidentposten

Venstrefløjen vinder regionalvalget. Men det er ikke ensbetydende med, at den vinder præsidentposten i 2010. Den har tabt tre præsidentvalg siden 1995. En fransk præsident skal have karisma og have en klar politisk vision. Han/hun skal fremstå som hele den franske nations samlingspunkt og svæve over vandene og ikke blande sig for meget i dagliglivets problemer, som Sarkozy har gjort.

I de næste to år vil PS og De Grønne forsøge at fremstå som et samlet alternativ til højrefløjen. Det kræver, at PS bliver mere grønt, begraver de interne stridsøkser og gør op med ideen om, at staten skal intervenere i alle livets områder. Det er ikke sikkert, at det kan lade sig gøre, fordi de to hunelefanter, Ségolène Royal og Martine Aubry, vil slås om at stille op som præsidentkandidat. Og PS er i en politisk kattepine, fordi det lige som andre europæiske socialister og socialdemokrater har svært ved at tackle den globale og europæiske (u)orden.

Sarkozy mangler plan

Den borgerlige alliance kommer til at slikke sårene efter anden runde. Uroen vil vokse internt i gaullistpartiet på grund af Sarkozys autoritære stil, hyperaktivitet og mangel på klar vision. Regeringen går givetvis et varmt forår i møde med strejker inden for den offentlige sektor på grund af pensionsreformer. Landbruget, som traditionelt stemmer til højre, er utilfreds med svigtende indtægter og stor gældsbyrde. Arbejdsløsheden ser ikke ud til at falde og købekraften stiger ikke.

Det kan gå grueligt galt for Sarkozy, hvis han stiller op som præsident 2012. Han er derfor begyndt at tale om nødvendigheden af en reformpause indtil slutningen af 2011 og 'regeringstilpasninger': ministerrokade og udsmidning af de ministre, der fik dårligt valg i de regioner, hvor de stillede op. Det er en taktisk nødplan, som ikke automatisk sikrer Sarkozy massiv opbakning i befolkningen eller i gaullistpartiet. Frankrig går et politisk forvirret forår i møde.

Ulla Holm er seniorforsker ved DIIS

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her