Læserbrev

Ugens netdebat: Kapitalisme

16. april 2010

I lørdagens Moderne Tider anmeldte Information den nye amerikanske debatbog The Road From Ruin, skrevet af The Economists erhversredaktør Matthew Bishop og Michael Green. I bogen slår forfatterne til lyd for, at fremtidens samfund stadig tilhører kapitalismen, men at der er brug for et opgør med, hvordan kapitalismen forstås, for at nå tilbage til et system, som er tættere på det oprindelige ideal.

Kapitalismen skal revitaliseres. Og de strukturelle forandringer, som det kræver, kan ses i både lille og stor målestok. Således mener forfatterne, at det generelle kendskab til økonomi bør højnes gennem undervisning i skolerne for at undgå fremmedgørelse. Ydermere opfordrer de til en grundlæggende anderledes tænkt international organisation af regulering af finanspolitik, som i sidste ende skal føre til, at moral og værdier igen får plads i den økonomiske diskurs.

»Fundamentalisternes indhold i livet er i krise, og de to forfattere har fire ideer, som skal komme krisen til livs,« analyserer Steen Rasmussen. Han mener, at det er med en tro på det fri marked, den skjulte hånds princip, at økonomien skal gentænkes, og alle de rationelle økonomiske subjekter skal have en lektion; »i skole, så de kan agere rationelt, samtidigt med, at moralen skal genopfindes.«

Lisbeth Johnsen mener, at kapitalismen kun er delvis, og at ordet i virkeligheden betyder kapitalisme for de fattige, men socialisme for de rige, jvf. bankpakker og landbrugsstøtte. Dermed mener hun, at finansspekulanter ofte styrer både både regeringer og erhvervsliv. Samtidig advarer hun dog mod global governance, som hun mener er et rædselsscenarie, som vi dog nok må indstille os på kommer tættere på.

Olav B. Hessellund er positivt indstillet overfor, at befolkningerne skoles i økonomi, men tilføjer, at det så også indebærer, at økonomerne udskifter den dogmatiske tilgang til faget, der dominerer i dag - en tilgang som gør, at postulaterne om egennytte og maksimering er noget, som accepteres uden at blive underkastet empirisk afprøvning.

Ifølge Dan Johannesson lever vi i en grådighedskultur, som må subsidieres af et bæredygtighedsprincip. Han minder om, at hvis det ikke sker, kollapser strukturen før eller siden, og det er mennesket selv, som i sidste ende vil komme til at lide og uddø.

For Johan Krogh er problemet dog ikke kapitalismens påståede ondskab, men al snak om sjæl. »Hvis man for alvor vil udbytningen til livs, må man starte med at slå sin sjæl ihjel, ikke kapitalismens. Det er hele det metafysiske blændværk om sjæl og ånd der muliggør det lige så metafysiske begreb værdiskabelse.«

Information bringer hver fredag et uddrag af ugens mest interessante kommentarer fra debatten på information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer