Kommentar

Krise for Europas politiske klasse

Europas politiske ledere savner modet til at sige sandheden om, hvor store ofre det vil kræve at komme fri af gældskrisen
Debat
26. maj 2010

For 60 år siden lancerede Frankrigs udenrigsminister, Robert Schumann, ideen om et forenet Europa, der skulle hindre flere af de krige og traumer, der har hjemsøgt europæisk historie. Det er svært at forestille sig en mere dyster tid at fejre jubilæet.

Da fokus for den krise, som har ramt Schumanns vision, er nutidens Grækenland, kan vi passende anvende den græske tempelfacade med dens tre søjlerækker for at kigge nærmere på den katastrofe, som har ramt Europas økonomiske arkitektur.

Første søjlerække er det triste syn af 26 ledere, som ikke formåede at intervenere med styrke, men tøvede i fire måneder, mens prisen for redning steg og steg. Ansvaret ser ud til at ligge hos den tyske kansler, Angela Merkel, der forsøgte at udskyde en beslutning, hun vidste kunne skade hendes partis chancer ved delstatsvalget i Rheinland-Pfalz. Merkel betalte dyrt for den illusion, at hun kunne skjule realiteterne for sine vælgere og tabte flertallet i overhuset.

Resultatet af processen er ikke kun er et svækket Tyskland med en befolkning, der har nok af at betale for andre nationers kuldsejlede økonomi, men også et mere antieuropæisk Storbritannien. Det er ikke gode nyheder for et Europa, som har presserende behov for lederskab.

Mangler sandheden

Anden søjlerække er de europæiske politikere, der stadig mangler at fortælle deres vælgerbefolkninger sandheden. For sandheden er, at kun få europæiske lande kan opretholde den livsform, de hidtil har kunnet sikre deres borgere. Italien er næsten så hårdt ramt som Grækenland med en offentlig gæld på 118 pct. af dets BNP. Det europæiske gennemsnit for offentlig gæld er 73,6 procent af BNP (tallet for det dydige Tyskland er 73,2), men føjer vi hertil kommende underskud for udgifter til sociale programmer, vil Europas gennemsnitlige gæld om 25 år være på 95 procent af BNP. Og dette inkluderer end ikke gælden hos europæiske husholdninger og virksomheder. Kort sagt, indkomsterne kan ikke længere dække omkostningerne. Hvem må bringe de nødvendige ofre? Nutidens unge sydeuropæere med usikre ansættelsesforhold og indtægter på 1.000 euro om måneden?

Strukturelt sammenbrud

Tredje søjlerække, som fuldender den europæiske politiske klasses strukturelle sammenbrud, er dens uformåen til finde løsninger på den gigantiske finanskrise, som satte ind fra 2007 og opslugte over 2.000 milliarder euro.

Denne krise skabte 50 millioner arbejdsløse og 100 millioner nye fattige. Vi ved alle hvorfor: Den dereguleringsbølge, som blev indledt af Ronald Reagan og fortsatte med Bill Clinton, banede vej for en udvikling, der før var utænkelig: Banker og finanshuse voksede til enheder, som blev 'for store til at lade falde'. Samtidig bortfaldt kontrolmekanismer for det finansielle system, så realkreditmarkeder blev gjort til felt for kommerciel spekulation. I mange år udlånte centralbanker til meget lave renter, hvilket gjorde det muligt for spekulanter at gennemføre højrisikooperationer og skabe sig gigantprofitter - bankchefer tjente f.eks. helt absurde beløb, som var ude af proportion med produktionssystemet.

I dag er det finansielle system langt mere magtfuldt end den virkelige økonomi, og der har hidtil kun været beskedne bestræbelser på at indføre nye kontrolmekanismer. Ingen har vovet at angribe systemet som sådan.

Få selvmordskandidater

Ser man på fremskrivningerne af, hvad de vestlige lande må gøre for at vende tilbage til et 2007-niveau, må al optimisme fordufte.

F.eks. må USA køre med et budgetoverskud på fire procent i ti år i træk for at kunne nedbringe sin nuværende gæld fra 97 procent til 69-procents niveauet fra 2007. For at sætte dette i sammenhæng tog det ved slutningen af Anden Verdenskrig USA 17 år at føre sin offentlige gæld fra 108 procent tilbage til 1941-niveauet på 42 procent. Europa må præstere en årlig vækst på 2,7 procent frem til 2023 for at vende tilbage til gældsniveauet fra 2007. Storbritannien vil behøve ti år med fem procents overskud.

Over det kommende årti vil de nye markedslande fortsat vokse takket være deres uudnyttede indre markeder, og fordi de ikke deltog i det store finansielle orgie.

I mellemtiden vil Kina til næste år overgå Japan som verdens næststørste økonomiske magt, mens Brasilien, Indonesien, Indien, og Sydafrika inden for ti år vil overhale Belgien, Holland og de øvrige mellemstore europæiske lande og hale ind på Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

Europas aldrende befolkning er endnu et problem: Ifølge FN er der brug for mindst 20 millioner flere indvandrere for, at Europa kan forblive konkurrencedygtig. Hvor er de politikere, der vil fortælle dette til en europæisk befolkning, der bliver stadig mere fremmedfjendsk og utryg for hver dag, der går?

Den, som siger sandheden, vil blive stemt fra magten. I politik er der kun få selvmordskandidater.

Roberto Savio er italiensk økonom og grundlægger af nyhedsbureauet IPS

© IPS og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peder J. Pedersen

Tak til Information for endnu en klarsynet analyse af Europas økonomiske, politiske og altså i grunden demokratiske krise. Hvordan udvikler vi demokratiet, så vi kan få valgt politiske ledere, der har andre visioner for Europas fremtid end neoliberalisternes perspektivløse konkurrence-fiksering, der kun yderligere vil dele Europa op i taber- og vinderlande til både euroen og EU må opgives? Et mere lige og mere solidarisk Europa er nødvendigt, hvis vi skal undgå at falde tilbage til fortidens usunde nationalisme med dens katastrofale følger. Kan kriserne få europæerne til at erkende finans-kapitalismens selvdestruktive tendenser og farlige konsekvenser?

Bernhard Dragsbjerg

Det ville være et stort skridt, hvis Information skiftede Ritzau/Reuter ud med IPS og lignede velkvalificerede nyhedsbureauer.
Artiklen understreger bare det der har været kendt længe. "I dag er det finansielle system langt mere magtfuldt end den virkelige økonomi, og der har hidtil kun været beskedne bestræbelser på at indføre nye kontrolmekanismer. Ingen har vovet at angribe systemet som sådan". Hedgefonde hedder ondskaben. "Take them out"

Hans Nielsen

Hør nu her Penille Rosenkranz Theil har jo sagt, at det er noget sludder. Europa skal bare bruge flere penge frem for at at spare. Den italienske økonom har jo slet ikke fattet kapitalismen indre modstridende love ;-)

brug flere penge og alle "kammerater" skal have kreditkort til ECB og andre "nationalbanker" i Europa ;-)

John Fredsted

"I dag er det finansielle system langt mere magtfuldt end den virkelige økonomi ...": Ja, og når man betænker, at selv brøkdele procents fald i denne virtuelle økonomi på diverse børser verden over kan give anledning til tekst-tv-nyheder med ord som "blodrøde tal" og "efterårsstemning", så er det nedslående svært at se, hvordan man skal vende tilbage til noget, der har med den virkelige verdens værdier at gøre. Det forekommer mig, at toget for enhver fornuftig og fordragelig løsning har forladt perronen.

Heinrich R. Jørgensen

Bernhard Dragsbjerg:
"Det ville være et stort skridt, hvis Information skiftede Ritzau/Reuter ud med IPS og lignede velkvalificerede nyhedsbureauer."

Enig. Den eneste grund til at læse Ritzaus vås, er for at være orienteret om hvad andre indoktrineres/hjernevaskes med.

Niklas Monrad

Hvad med hele sandheden: Europas ledere mangler rygrad når det kommer til at balancere deres landes budgeter til at begynde med. Hvor skulle de pludslig få den rygrad fra når der pludselig skal tages ordentlig fat?

Men almindelige borgere har i det store hele heller ikke været for smarte. De har rendt rundt og belånt "luft"værdier i deres boliger, shoppet på kredit, investeret for lånte penge og troet at festen skulle vare evigt.

Og så gik vækkeuret i gang ..

Peder J. Pedersen

Mediernes rolle som opinionsdannere er uhyre betydningsfuld, hvad også den stigende brug af medierådgivere i politik viser. Men når folk selv vælger, hvilke medier, de vil benytte sig af for at orientere sig i verden, så hjælper det ikke meget at kritisere de mest populære mediers ringe kvalitet. Der må på en eller anden måde opstå et behov i borgerne for bedre information, før de begynder at læse f. eks. Information. Hvor skal det komme fra? Mit kommer fra fornemmelsen af, at nogle (de fleste! alle?) politikere forsøger at føre mig bag lyset. Jeg vil kende sandheden bag deres spin. ”Sandheden” findes naturligvis ikke, men jeg foretrækker at lytte til folk, som i det mindste selv tror på det de siger. Daniel Cohn-Bendit for eksempel:
YouTube - Daniel Cohn-Bendit (english subtitles) about Greece's financial woes

Peder J. Pedersen

Det skulle have været et link:

YouTube - Daniel Cohn-Bendit (english subtitles) about Greece's financial woes

Martin Lund

Politikerne er rundt om i Europa de seneste generationer blevet valgt ind på at bestikke vælgerne med deres egne penge og har bekæmpet gæld med gæld. Fidusen varer naturligvis ikke evigt og konsekvenserne af denne kan man lige så stille se i nu Grækenland, Italien, Spanien og England hvor store nedskæringer og besparelser er nødvendige som en beskeden start.

Herhjemme er økomonien så forholdsvis god at rigets tilstand endnu ikke er helt plottet. Derfor skal vi et par valgrunder igennem inden fedtet må skæres fra og tempoet sættes op.

John Fredsted

@Niklas Monrad: "Men almindelige borgere har i det store hele heller ikke været for smarte."

Enig. Og nu skal vi alle - også dem, der ikke deltog i den lånefinansierede forbrugsfest, fordi de havde begavelse og anstændighed nok til at forstå, at det førte ingen gode steder hen - solidarisk være med til at redde det herved endnu mere pilrådne økonomisk/finansielle system, hvis tankegang som metastatiske kræftsvulster har bredt sig så vidt og bredt i vores civilisation, at man ikke længere kan lade det falde uden at rive hele vores samfund med ned i faldet.

Som livslang opponent til kapitalisme, erkendte jeg længe siden at, ikke kun slaget, men krigen var tabt. Kapitalisme kan kun standses af kapitalisme - forstået på den måde, at den skal brænde sig ud - ligesom en feber. Desværre vil det medføre at at mennesker og verdenen som vi kender det vil også forsvinde med det.

Og i dag er jeg da i det optimistisk hjørne.

John Fredsted

@Join Doe: "Kapitalisme kan kun standses af kapitalisme - forstået på den måde, at den skal brænde sig ud - ligesom en feber."

Jeg tror, du har ret, desværre.

Hans V. Madsen

Problemet er at når næsten alle er direkte afhænige af ydelser fra staten, så klager alle når der skal skæres. Bare de seneste par dage herhjemme har Ældresagen, Yngresagen, de studerende, de offentligt ansatte, sygeplejerskene, 3F, de arbejdsløse, de ufrivilligt barnløse etc etc. klaget over nedskæringerne.
Ingen vil ofre sig, men alle kan enes om at de "rige" skal betale. Men der er ikke "rige" nok til at betale noget som helst, om vi så plukkede dem helt.
Kapitalismens udfordring er velfærdsstaten. Den skaber fremmedgørelse og får folk til at glemme, at den eneste rigdom vi har, er den vi selv skaber.

John V. Mortensen

Læg mærke til, EUs stater bliver ikke mere - sat i rækkefølge efter rigdom af forskellig art, men - efter hvad de - skylder væk.

Det samme vil ske hjemme i vores egen lille andedam, ligemeget - om det bliver - rød eller blå stue, der skal stå for fodringen.

Ædetruget er ved at blive tomt, og det tør man ikke fortælle os, for så - bliver der røre i andedammen. hvor alle vil skubbe, nappe og rappe af hinanden.

For - også herhjemme vil vi ende med - at blive stillet op efter, hvad vi hver - skylder væk. Og - da den række er størst, kommer andre nok til at betale.

Morten Lynge

Det der VIL komme til at ske over de næste 5+10 år er at den europæiske velfærdsstat vil blive voldsomt beskåret!
I en globaliseret verden vil den grove ubalance der er for lønninger imellem de forskellige lande medføre at arbejdspladserne forsvinder fra de dyre lande.
Vi kunne til nød beholde dem da vi havde en fordel i viden og uddannelse, men det har vi ikke mere...

Vi vil synke ned mod det samme niveau som Kina/Indien, og de vil gå en smule op mod vores niveau... Det vil fortsætte indtil der ikke er nogen ubalance tilbage, og det vil primært være os der er gået nedad...

"The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money." -Margaret Thatcher

"The Republic will endure, until politicians realize they can bribe the people with their own money." -Tocqueville

Morten Lynge

"5+10 år" skulle have været "5-10 år"