Læserbrev

Mediepolitik uden visioner

Debat
25. maj 2010

Vi venter stadig på det medieforlig, der skal skabe rammerne for udviklingen i medierne.

Desværre er muligheden for det store overblik og en samlet mediepolitik forpasset. Politikerne på Christiansborg kunne have givet hele medielandskabet en saltvandsindsprøjtning, men har ikke turdet tilføre flere midler. Det er en stor skam.

I stedet for en visionær og fremtidssikret løsning finder der et politisk slagsmål sted om, hvorvidt der igen skal sendes et stormløb mod DR i et ideologisk forsøg på at ændre mediebilledet. Man vil fra borgerligt hold lade den store public service station betale gildet for en ny radiostation. Det bliver endnu et blodbad i DR på et tidspunkt, hvor medarbejderne ellers er ved at få genskabt et bedre klima efter mange års nedskæringer. Og det på et tidspunkt, hvor DR's budgetter omsider er kommet i balance, og alsidigheden er blevet styrket gennem f.eks. DR K og DR Ramasjang.

Kulturministerens tanke om en ny radiostation med power er i sig selv spændende for radiojournalistikken. Men det hele bliver tabt på gulvet, hvis det sker på bekostning af DR.

Da TV2 blev oprettet, skete det ikke ved at fjerne et væsentligt grundlag fra DR's udviklingsmuligheder. Tværtimod var TV2's fremkomst med til at sparke nyt liv i DR, fordi kombinationen af konkurrence og stabilitet gav nye muligheder.

Visionerne om en ny radiostation kunne være indgået i et samlet medieforlig, hvor den var tænkt sammen med både dagbladene, specialmedierne og de digitale medier, og uden at DR skal bøde for andres muligheder,

Det er i den sammenhæng værd at huske, at DR ikke fik penge til at drive P2, men ikke desto mindre skal betale, hvis kanalen fjernes. Det er som at kræve betaling for en gave, modtageren selv har betalt.

Tænk hvis politikerne havde mod til at tage hul på den momsmilliard, licensbetalerne lægger i statskassen eller havde mod til at kræve, at de store internationale spillere på nettet skulle bidrage til indholdsfesten. Måske i første omgang, at en forhøjelse af erhvervslicensen kunne finansiere de nye radiotanker?

Med få ekstra midler kunne vi få en ny radiostation, udvikling af de digitale medier og en oprustning af dagblade og specialmedier, uden at gevinsten blev spist op af uholdbare forringelser af DR.

Lad os i øvrigt minde politikerne om, at fire milliarder kroner til DR og TV2 regionerne er mindre end de cirka fem en halv mia. kr., som seerne betaler til de kommercielle tv-stationer via abonnement m.m.

Hvis vi ønsker en mangfoldighed af danske medier, der leverer publicistisk kvalitetsindhold uden hensyn til kommercielle interesser, og hvis vi ønsker en redaktionel frihed til gavn for demokratiet og for befolkningens engagement i demokratiets udvikling, så skal der flere resurser til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Robert Kroll

Man vil være uafhængig af kommercielle interesser - vil det sige , at det er Danmarks Journalistforbund, vi skal bvære afhængige af? - det er da lige så slemt.

Ingen er uafhængige - så mon ikke det simoleste er at lade de folkevalgte politikere sikre objektiviteten ?

Karl Lassen

Danmarks Journalistforbund er selvfølgeligt imod alle nedskæringer, som blot har en antydning af at ville koste en enkelt journalist jobbet. Som LO er også den fagforening bedøvende ligeglad med seere, lytterne, skatteydere og licensbetalere.

P2 har ikke et lytterantal, som berettiger stationen til nogen form for selvstændig overlevelse lige så lidt som det helt overflødige DR koncerthus. Ogse det kan man lukke uden andre end de overflødige medarbejdere græder tårer.

Sålænge København har 2 koncerthuse vil de begge kun køre med underskud. Luk derfor DR koncerthuset og flyt kameraer mv. til Møllers koncerthus. Riv derefter DR koncerthuset ned, inden nogle får ideer om at det kan bruges til noget andet udgiftskrævende journalistisk..

Peter Andreas Ebbesen

DEr skal være et sted for den klassiske musik.
Det er DR's plikt som licensbetalt station.

Og det er en del af kulturlivet, som man ikke må smide ud med badevandet.
Lige som man i øvrigt har gjort med Montageafdelingen, Dokumentarafdelingen og Radioteateret.
Jeg synes i stedet for at græde snot i spannevis, så vil jeg opfordre alle i DR til at nedlægge arbejdet.
Og nægte og genoptage det, før regeringen tager lukningen af P2 af deres medieforlig.
Kom i gang!!
I gjore det i 2002, så i kan også gøre det igen!!
VH Heidi Madsen