Kommentar

De særligt egnede fra udkanten

Det gode ved udkanten - måske det eneste gode ved udkanten - er, at den belønner sin ungdom med et sted at flytte fra
29. maj 2010

Blandt mange andre har Lou Reed og John Cale slået det med udkanten fast i sangen ’Small Town’: 

We all grew up in a small town  (...)
There is only one good use for a small town
You hate it and you’ll know you have to leave

Uagtet den visdom er de fleste partier i de sidste måneder gået i udkantsselvsving, og for et par uger siden kulminerede bekymringen for de ca. 600.000 danskere, der stadig henslæber deres tilværelse i de mørkeste afkroge af provinsen med en serie indslag i DR under rubrikken ’Danmark Knækker’ med en alvorstung Reimer Bo som sprechstallmeister og en hæs jysk troubadour som leverandør af underlægningsmusikken. En duo, der i al fald for en rum tid må have forhindret de sidste tvivlere i at flytte tilbage til tusmørket.

Over to uger arbejdede DR for et mindre knækket Danmark, og de havde tilmed til den store finale samlet til topmøde i et vandtårn i Tønder, hvor et udvalg af toppolitikere og andre såkaldte aktører skulle fostre ideer til at vende udviklingen. Det fik de et døgn til. Når man betænker, at de ti stakler – fra Bertel Haarder (V) over Søren Espersen (DF) til en slagteridirektør – var sat til at modvirke en af de stærkeste globale tendenser overhovedet, er der næppe grund til at gå i panik. Men man kan aldrig helt regne med politikere, når der er valg i sigte. Lad os derfor forestille os, at det faktisk var lykkedes panelet at producere politisk gangbare ideer, der kunne gøre det attraktivt at blive hængende i provinsen, når den er værst: Det ville måske ikke ødelægge den demografiske dynamik – men det ville være rigtig skidt.

Det ville begrænse udvandringen fra periferien til de store byer. De ville gå glip af en masse produktive og kreative indvandrere. Og allerværst ville det selvfølgelig gå ud over København.

Hovedstadens har godt nok sit eget opland. Mod syd og vest er det præget af alle hånde ghettoer – både de hvide og de mere brogede. Og vel kommer der nyt blod til hovedstaden herfra. Men det er langtfra nok.
Og rettes blikket nordpå – mod den mest ubevægelige ghetto af dem alle – fra 2900 Hellerup og opefter til Hørsholm og Rungsted, fornemmer man for alvor behovet for de udlængselsramte provinsboer, København i århundreder har nydt godt af.

Her bor den mest sammenspiste og indgiftede del af den danske befolkning. De forlader kun ghettoen, når de skal uddannes, på ferie eller på arbejde. De befordrer sig i ens køretøjer, dyrker de samme fritidsinteresser, stemmer på enige politikere, frekventerer de samme beværtninger i indre by, ansætter hinandens børn i hinandens virksomheder, og når de rejser ud i verden, er det for at indtage et begrænset antal øer og bebo ens hoteller ...

Ghettoen har heldigvis flere indbyggere end Bornholm, ligesom der trods alt fra tid til anden udsættes nye individer i området. Og her kan man sikkert finde forklaringen på den udeblevne fysiske indavl. Men det mentale udvikler sig til gengæld, som var det et kontrolleret forsøg med laboratorierotter – alt det selvom nyt blod trænger sig ind fra neden. Det vil sige op og rundt i Hellerups mange afkroge, hvor man efterhånden kan træffe varianter, der adskiller sig fra de gennem generationer fremavlede prototyper.

Derfor må politikerne modstå fristelsen til at puste kunstigt liv i udkantsdanmark. Der skal til stadighed være så mørkt, trist og klaustrofobisk, at de dygtigste, bedst begavede og skæveste eksistenser til stadighed strømmer til København og sprøjter byen til med nyt blod og lægger låg på den almindelige degeneration.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karl Lassen

Udmærket og morsom artikkel. Der går faktisk regelmæssigt en bus her fra Klampenborg og til Nørrebro. Ofte er chafføren helt alene i bussen. Hvorfor er det mon at de autonome og muslingerne ikke besøger os. Måske mangler vi et rigtigt ungdomshus med rigtige autonome eller en moske.
Hilsen 2930

Karl Lassen

Åh, undskyld, min datter gjorde mig lige opmærksom på at dem med tørklæder hedder muslimer og ikke muslinger. De har vist en af den slags i skolen.