Læserbrev

Fra ugens netdebat: Om at slå ihjel i krig

8. maj 2010

I sidste uge udkom bogen Vi slår ihjel - og lever med det af oberst Lars R. Møller, i hvilken han italesætter et emne, som han mener, har været glemt i den politiske offentlighed: Det faktum, at Danmark som krigsførende nation ikke bare står for at bygge pigeskoler og spille fodbold med de lokale børn, men faktisk også dagligt er involveret i regulære kampe, og at det naturligvis medfører, at mange soldater har slået mennesker ihjel. Derfor har han interviewet flere end 300 tidligere og nuværende danske udsendinge i Afghanistan, hvis erfaringer han bruger til at danne et billede af, hvordan krigen opleves fra de udsendtes side.

Men Lars Møllers bog er blot et af flere eksempler på, at krigen i Afghanistan de senere år er blevet behandlet fra flere vinkler i offentligheden, således udkommer snart dokumentarfilmen Armadillo, som vil skildre krigen fra en mere kontant vinkel.

Ifølge Hugo Barlach er debatten nødvendig, fordi den danske offentlighed udviser et helt andet positivt forhold til Danmarks involvering i krigen end alle andre nationer, som har udsendte. Han mener, at det er et klart tegn på, at danske politikere har haft for let spil med hensyn til at »fodre befolkningen«. Derfor kan debat kun klæde en dansk offentlighed, snarere end massiv, ensidig politisk konsensus.

Vi undervurderes

Torben Jakobsen mener, at det kun kan have været de mest blåøjede i befolkningen, som ikke troede, at de danske soldater slår ihjel, før nu. »Vi har konstant fået nyheder om, at nu har danskerne været med i angreb, hvor talebanere er slået ihjel, typisk leveret som en succeshistorie. Og så tillader man sig at blive chokeret, når soldaterne selv ser deres sejr som en succeshistorie?« Han synes, det er hykleri, uanset hvilken holdning man ellers har til krigen. Ifølge ham undervurderer politikerne befolkningen, når de taler om, at danskerne ikke ved, at det er grusomt; men han medgiver dog, at det er et tabuiseret emne.

»Når vi sender soldater i krig, må vi også sikre, at de får en ordentlig behandling, når de kommer hjem,« konstaterer Anne Albinus og berører derved et andet aspekt af dækningen af soldaternes rolle. Hun refererer til en amerikansk artikel og sammenligner med USA: »Mange amerikanske krigsveteraner oplever netop, at der ikke er tilstrækkelig med hjælp. Ofte må pårørende opgive job, fordi der ikke er institutionspersonale nok til at håndtere posttraumatisk stress hos de hjemvendte soldater.«

Det mener Tommy Karstensen ikke er relevant i Danmark, idet han skriver, at han kender flere soldater, som er så balancerede, at de ikke har problemer med at finde job: »De står rent faktisk i høj kurs, så jeg vil gerne berolige dig; de skal nok klare sig.«

Information bringer hver uge på denne plads et uddrag af ugens mest interessante kommentarer fra debatten på information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu