Kommentar

Hvor meget betyder den iPad for dig?

Indtil Apple får overtalt sine leverandører til at forbedre arbejdernes forhold på de kinesiske fabrikker, er de kinesiske kommunisters hykleri også vores hykleri
Debat
10. juni 2010

Hvad angår organiseret hykleri, slår Kinas kommunistparti alle verdensreligioner. Paragraf ét i den kinesiske forfatning understreger, at Kina »er en socialistisk stat under folkets demokratiske diktatur, ledet af arbejderklassen og baseret på en alliance mellem arbejdere og bønder«. Hvert et ord er løgn, og alligevel oplever man i Vesten sjældent kritik af den kinesiske kommunisme, satire over dens prætentioner eller demonstrationer mod dens herredømme. For højrefløjen er Kina et kommunistisk tyranni med militære ambitioner og en fortsættelse af et system, man bekæmpet siden 1917. Det gør kun tingene værre, at Kina er blandt verdens mest målbevidste modstandere af religiøs frihed, hvilket berører flere hundrede millioner mennesker. Da konservative altid har været bedre end venstreorienterede til at forsvare religionsfriheden, kunne man forvente, at de ville protestere. Men de fleste er tavse.

Hvad angår venstrefløjen, skal man huske på den syge vittighed fra den kinesiske forfatning. Det korrupte partis bureaukrater, som regerer den påståede socialistiske stat, tillader hjemlige kapitalister og udenlandske selskaber at pålægge arbejdstagerne betingelser, som Engels og Zola fordømte i 1800-tallet, men nægter dem den grundlæggende beskyttelse fra fagforeningerne, som selv victorianere ikke kunne få sig selv til at undertrykke helt.

Selvmordene på Foxconns kæmpestore fabrik i Shenzhen burde ryste udenforstående. De burde få dem til at tænke over de menneskelige omkostninger for de 420.000 arbejdstagere, der producerer de smarte iPhones og iPads, som teknikkyndige vesterlændinge er så glade for. Arbejderne overnatter i sovesale på fabrikken, hvor en konstant udskiftning af migrantarbejdere gør det svært at skabe venskaber. Grundlønnen er på 800 kroner om måneden, så overarbejde er af afgørende betydning. De fleste arbejder 12 timer i døgnet under en fanatisk ledelses overvågning. En mand begik selvmord, efter at ledelsen angiveligt havde kritiseret ham hårdt for at have tabt en i-Phone på gulvet.

Liu Zhiyi, som er journalist på en kinesisk avis, skaffede sig, forklædt som arbejder, adgang til fabrikken. Han hævder, at arbejdernes liv er lammende ensformigt: »Når de producerer verdens mest eftertragtede teknologiske produkter, ser det ud, som om de bliver styret af maskinerne. Delene bliver gradvist monteret langs et samlebånd, og samtidig forsvinder de ansattes eneste ungdom.« Liu Zhiyi understreger dog, at der er værre arbejdspladser end Foxconns fabrik.

Det samme gør aktivisterne på China Labour Bulletin, som holder ånden fra protesterne på Den Himmelske Freds Plads i live fra avisens kontorer i Hong Kong. For millioner af unge, der forsøger at slippe væk fra massearbejdsløsheden, er et job i Shenzhen ikke den værste løsning. De arbejdsgivere, der bliver omtalt i China Labour Bulletin, omdanner ikke blot deres ansatte til samlebåndsmaskiner, men sætter også tæskehold ind mod uafhængige fagforeningsrepræsentanter. Siden den globale recessions begyndelse har der været stadig flere tilfælde af arbejdsgivere, herunder såkaldt respektable europæiske virksomheder, som har skåret i lønningerne eller har lukket fabrikkerne og er stukket af uden at udbetale løn. Her finder man verdens værksteder, som også er verdens sweatshops, hvor selv de 'gode' arbejdsgiveres praksis ville være uacceptabel i Vesten.

Boykot af vor tid

Alligevel er især europæere ligeglade med, at etpartistaten bliver leverandør for en manipulerende markedsøkonomi, hvor der er frihed for de rige og autoritære regimer for de fattige. Det er ikke, fordi Kina har en stærk lobby i Vesten. Hvis man skriver kritisk om f.eks. Castros Cuba eller de stadigt mere autoritære forhold i Chávez' Venezuela i en venstreorienteret avis, vil man opleve, at diktaturets tilhængere forsøger at tvinge en til tavshed. Hvis man kritiserer Saudi-Arabien i en højreorienteret avis, vil arabiske diplomater og våbenhandlernes venner sige, at man ikke forstår, at den saudiske kongefamilie skaber en meget vigtig »stabilitet«. Diktaturet i Kina har ingen ideologisk lobby i ryggen, bortset fra nogle få fortabte kommunister, der efter Berlinmurens fald overførte deres loyalitet fra Sovjetunionen til Kina.

På trods af alt dette kan jeg ikke forestille mig, at Stephen Fry vil holde op med at savle over sin iPad - »Den er fantastisk bare at se på!« sagde han til folkemængden ved præsentationen i Apples største butik i London - og vise blot almindelig anstændighed ved at udtrykke en smule bekymring for Apples arbejdstagere. Eller rettere: Jeg tror ikke, at nogen ville høre på ham, hvis han gjorde det. Kina er for stort og magtfuldt et land og for uimodtagelig for kritik til, at europæerne har lyst til at tænke over det.

Størrelsen af fabrikken i Shenzhen overgår vores fantasi. En boykot af Foxconns produkter vil ikke blot betyde en boykot af Apple, men også af Nintendo, Nokia, Sony, HP og Dell. Hvis man boykotter Kina, boykotter man reelt computertidsalderen og således det 21. århundrede, sådan som vi opfatter det.

Lydige forbrugere

Siden 2008 har alle godt nok været klar over, at hæren af arbejdstagere i Kina har pumpet globaliseringens boble op ved at oversvømme verden med billige varer. Selv om Kinas indtræden på det globale marked har holdt arbejder- og middelklassens lønninger i den rige del af verden nede, har den også holdt renten nede. Selv om vi nu kan iagttage de katastrofale konsekvenser i form af prisinflation på alt fra realkreditlån til villaer på Costa del Sol, er der endnu ingen, der tænker på, hvordan man kan afbalancere verdenshandelen. Vi er stadig afhængige af kinesiske varer og kan ikke forestille os en fremtid, hvor de vil betyde mindre for os. Det kommunistiske styre er heller ikke helt slemt nok til at skabe røre i den træge, vestlige samvittighed. Journalister kan godt skrive afslørende historier, som Liu Zhiyi har vist. Strejker og demonstrationer bliver ikke altid undertrykt.

Owen Tudor, som er leder af den internationale afdeling hos den britiske landsorganisation TUC, har fortalt mig, at da recessionen satte ind, beordrede staten sine tamme, officielle fagforeninger til at være gode kommunister, som er »uafhængige ved at de adlyde ordrer«.

Vi adlyder også som gode forbrugere, men er ikke tvunget til at gøre det. Det ville være glædeligt, hvis folk kunne tage sig sammen til at sige, at deres iPad blot er endnu en computer, som vi ikke har brug for og ikke vil købe, før Apple overtaler sine leverandører til at forbedre arbejdernes forhold. Indtil vi gør det, er de kinesiske kommunisters hykleri også vores hykleri.

Nick Cohen er britisk journalist og forfatter, klummist i The Observer
© Guardian News and Media og Information 2010
Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Jensen

"Diktaturet i Kina har ingen ideologisk lobby i ryggen"
Jo de har, "Kissinger & Associates"
(aka The Usual Suspects)..
Hykleriet er ikke ligefrem en nyhed, Mikael Wiehe sang om det for snart mange år siden :

" Man citerar Los Angeles Times och Newsweek
och betygar sin avsky för all tyranni
När Vietnam ska fördömas då är alla överens
Sen tiger man tillsammans om Kina i Tibet
Och på väggarna hänger porträtten
av Mao Tse Tung där dom alltid har hängt
som om ingenting har hänt "

Nogenlunde informativ artikle. Men jeg kan ikke abstrahere fra det, at Nick Cohen skriver for Guardian koncernen, som , af alle britiske dagspresse, er den avis, der mest loyal reklamerer for alt der er Apple. Se blot deres teknologi side.
Der har længe været mange klager fra mange af deres læser atdet er for meget. Men klagerne preller bare af. Guardian er i lommen på Apple.
Er der nogle der ved om denne artikel er blevet trykt i Guardian /Observer ?

Torsten Jacobsen

En anakronistisk rygmarvsreaktion fra Cohen.

De kinesiske arbejdere har ikke brug for hverken Apple eller vestlige intellektuelle med bondeanger (hvem har lavet den computer, som Cohen har skrevet sin artikel på?), for at få forbedret deres arbejdsvilkår. Den kamp må udkæmpes af dem selv, og der er fremskridt at spore - som Ole Sands link ovenfor er et eksempel på.

Et mere nuanceret syn på sagen findes her:

"We should look beyond tired stereotypes of Chinese workers as victims and of Chinese society, rigid as it might be, as an authoritarian monolith. Instead, we should find ways to engage our brothers and sisters in China around areas of common concern. Thankfully, this doesn’t mean starting from scratch; we can rely on some promising precedents... ":

http://ensaiosimperfeitos.blogspot.com/2009/11/connecting-with-chinese-w...

Artikler, blogs etc fra kina vedr. arbejdsforhold - oversat til engelsk:

http://www.clntranslations.org/

Jeg kan ikke lade være med at skamme mig over folks hunger efter matrielle - vel og mærke matrielle unødvendige gode. Det fodrer grådighed og et helt forkastligt syn på, hvad man kan forvente at tilrage sig. Taknemmelighed for livets små ting, taknemmelig for, hvor priviliigeret man er som dansker, den er til at overse.

Måske vi skulle have fat i Epikur.

Bjarne Hansen

Køb ikke Appel, det er både dumt og dyrt.

Appel er kun kompatibelt med Appel.

Sikke noget vrøvl. Hvorfor kaste sit had på Apple. ALLE får lavet deres computere, telefoner, fjernsyn, tøj og hvad ved jeg i Kina. Er det ikke i Kina så er det Pakistan eller Indien osv. Alt hvad vi bruger i det daglige har vi fået ved udbytning af de fattige så lad os i stedet opfordre til en verdensrevolution og afskaffe alt udbytning og lad os starte i Danmark.

Næ her handler om det noget helt andet.
At kaste et enkelt produkt for had fordi de gør som alle andre er sgu da for lavt.
For mig lugter artiklen af misundelse på dem der ofrer de ekstra penge et unikt produkt som en Apple koster.

Niklas Monrad

iPhone, iMac, iPad, iKill ...

Niklas Monrad

Der render en mængde mennesker rundt med en romantisk forestilling om Kina og kinesere, opbygget igennem decennier, som politisk manifestation af opposition til USA og den vestlige liberalisme.

De lever med en romantisk forestilling som absolut ikke har hold i virkeligheden. De har en forestilling om et folk benådet af en kollektiv, fredselskende ånd, frigjort fra materielle drømme, frigjort fra imperialistiske forhåbninger og bærere af en ældgammel visdom som skal bringe os alle på en ny vej.

Hvis disse mennesker tog deres højrøde solbriller af, ville de se en nation af individer af den mest materialistiske slags, en nation af individer der i kraft af politisk påtvunget fattigdom, fysisk magt og ideologisk tvang er blevet grupperet i horder af hundredevis af tusinder og pålagt kollektivt tvangsarbejde for Partiet og Staten. Horder, der ikke har andet en drømme om materiel fremgang og tilstrækkeligt med rigdom til at kunne frigøre sig fra det daglige magtmisbrug de udsættes for af staten.

De ville se en militaristisk, voldelig og individ hadende magtelite, så korrupt som nogen anden, og med velvillige lakajer i alle lag som tavse medspillere, der går på råvarejagt i alle dele af verden og uden den mindste skelen til affødte konsekvenser og på intet punkt står tilbage for den historiske vestlige imperialisme i deres voldtægt af andre lande såvel som deres eget.

Og disse romantikere tror stadig at dette system og den fremtid det byder os er bedre end det vi i Vesten har skabt gennem oplysning og udvikling igennem århundreder. Foxcomm fik overskrifterne, men Foxcomm er intet andet end den pæne facade ...

Peter Andreas Ebbesen

Jeg har både iPhone og Macbook Pro.
Og det har jeg det ganske fint med.
Jeg synes simpelt hen denne artikel er en omgang grædekoneri og klynk af værste skuffe.
Jeg tror ikke at klummeisten har noget at lade os andre høre.
Mon ikke han bruger en mobil fra Nokia?

Og at Apple's produkter ikke er konbertible med andre er løgn og latin fra enden til anden.
Det er den anden vej rundt.
Jeg bruger da programmer på min Mac som ikke er lavet af Apple, og de kører helt gnidningsfrit.
En anden fed ting ved Apple, er at man umiddelbart kan gå ind og købe en iPad, Iphone eller en Mac som blind uanset hvor du er i verden.
Og så slå den danske talesyntese til, og swing, så kører det bare for en.
Kan man måske det med en Microsoft-maskine?
Niks, det kan man ikke.
Når Apple siger tilgængelighed for handicappede ja, så mener de det sgu.
vær gang der er noget om Apple, så er der altid nogle der skal rakke dem ned i støvet.
Og jeg har ikke en skid respekt for nogle der kæfter op om noget de ikke har noget som helst forstand på.
Så hvis i bare vil brokke jer over Apple fordi de bare er dumme, så synes jeg i skulle klappe i.
På forhånd TAK!!!
Med venlige og bestemte hilsner fra Heidi Madsen.

Karsten Aaen

Når man siger og mener, at Apples produkter ikke er kompatible med andre mener man sikkkert, at man kun kan afspille musik fra sin Itunes på sin Ipod, Iphone eller IPad. Eller at man er tvunget til som bruger af Apple produkter stort set udelukkende at handle hos Apple og købe deres produkter.

Det kan godt undre mig, at Apple får lavet sin Ipad i Kina? Er Steve Jobs ikke en gammel venstrefløjs-romantiker? Og hvor meget koster en Ipad, en Iphone eller en Ipod at fremstille? Vel meget langt fra de ofte 1500-2000-3000 til 5.000 kr. som Apple forlanger for produkterne.... Mit gæt er at de måske højst koster 10-20% af salgsprisen at fremstille, måske 25%, hvis tingene skal gå lidt højt...

Og ja, alle får lavet ting og sager billigt i Kina. Og mange på venstefløjen råber faktisk op om det. Jeg ved ikke, hvem det er Nick Cohen tænker på, som ikke har påpeget det usolidariske i at de kinesiske arbejdere får så lidt i løn som de gør og i at deres arbejdsvilkår er så elendige som de er. Og hvis vi endelig skal derhen, der det faktisk også stærkt konkurrence-forvridende...

Bjarne Hansen

Selvfølgelig er Appel kompatibel med andre systemer, når du har købt programmer til Appels priser.

Du vil i fremtiden blive klogere Heidi, hvis da ikke Appel har opgivet kampen imod Microsoft, Adobe, Google og alle de andre der godt kan finde ud at lave fælles Standarter.

Med Appel bliver man låst fast på Appels standart, man får en slags fløjelshåndjern på, for jeg indrømmer at det er lækkert det Appel laver, men alt for dyrt i brug, især når man ikke har en chance for at ændre på deres produkt uden at skulle betale en formue.

Jeg har selv en temmelig lækker Acer PC, som jeg kan tilpasse fuldstændigt til mine behov inden for en overkommelig pris, det kan du IKKE med Appels produkter. De har bestemt på forhånd hvad du har behov for, og alt ud over ændres kun med Appels tilladelse.

Bjarne Hansen

Det er da også amoralsk at de kinesere der producere Appels sansynligvis aldrig selv kommer til at eje dem.

Bjarne Hansen

Min Nevøs uvidende forældre gav ham en MacBook i konfimationsgave, nu kan de købe sig fattige i download fordi der ikke er nogen andre i hans klasse der har en MacBook.
Så når han skal skrive opgaver er han nødt til alligevel at bruge skolens misbrugte PC´ere.

Men så kan han selvfølgelig bruge Mac´en som legetøj derhjemme.
Han skulle have haft en god Windows 7 Acer el. Asus PC med 500 GB Harddisk. så kunne han have fået en helvedes masse mere for sine konfimationspenge.

PS: Og så er det noget vrøvl at en Mac ikke behøver antivirus software, intet er så avanceret at det ikke kan hackes, lige så snart der er ejere nok til at det kan betale sig så kommer hackerne på banen.

Bjarne Hansen

"Hvorfor er IPhone 4 en stor nyhed?"

Men som i mange andre brancher får et firma sjældent lov til at sidde på et guldæg alene. Store selskaber som Microsoft og Google har forlængst lanceret deres modsvar. Og i dag begynder mobiler, som kører på Android eller Symbian, at kunne de samme ting som iPhone – og oftest mere til. Og når konkurrenterne samtidig lægger i støbeskeen til enorme virtuelle apps-lignende butikker, begynder det at blive giftigt for Apple. Det primære problem for Apple set udefra er, at selskabets produkter som iPhonen afvikles på en lukket standard, mens Android er åbent og gratis for enhver hardware- og softwareproducent. (Uddrag af Artikel)
Her er resten:
http://www.ugen.dk/artikel/4

tjae, man har jo længe anet at astrologismerne: stjernetyderierne, lissom over hele EU-områderne, styrer det hele i stedet for:
-------
»er en socialistisk stat under folkets demokratiske diktatur, ledet af arbejderklassen og baseret på en alliance mellem arbejdere og bønder«.
-------
at det desværre formodentlig passer det der står i artiklen:

Hvert et ord er løgn.

det sætter vel egentlig sagerne på spidsen: at det der kikser her i den splinternye verdens(u)orden er desværre: at proletariatets diktatur desværre viger for astrologismernes folkeopiøse bedragerier ( = fremmedgørelserne ).