Læsetid: 3 min.

Fingerpegeri

Ugen derude i verden vil komme til at stå i G20's tegn. Der er behov for samarbejdsånd og ja-hat, men frygten er, at mødet vil blive præget af gensidige beskyldninger
21. juni 2010

Så mødes de igen. Verdens 20 største økonomier skal i denne uge i Toronto vende verdens gang - ikke mindst det dilemma, at der skal styr på de nationale gældsbyrder samtidig med, at tendensen til økonomisk opsving skal stimuleres.

Hvordan finder man balancen mellem at kontrollere de offentlige udgifter, uden at det sætter en kæp i hjulet på den globale genopretning efter finanskrisen? Og hvor går grænsen mellem et lands ret til suverænt at bestemme, hvilken vej der er bedst for det, og det fælles ansvar for at holde gang i de berømte hjul?

Og her er Kina allerede kommet i centrum, som Kina på det seneste har haft for vane i internationale sammenhænge. Og ønskede man ikke det, skulle man jo have ignoreret den nye globale verdensorden og holdt det til de 'gode gamle otte', der nu også mødes under mere private former i Toronto. Gammelt venskab ruster ikke.

Bestemmer selv

Kina står fast på, at der er emner, som ikke skal vente på dagsordnen. Og så er det lige meget, hvor meget Washington ellers skruer bissen på. Kina afviste således i slutningen af ugen, at spørgsmålet om landets valuta var en noget, der ragede resten af verden. »Jeg synes ikke, at det er en sag, der skal diskuteres internationalt,« fastslog landets viceudenrigsminister Cui Tiankai.

Kina har holdt valutaen stabil omkring 6.83 per dollar i næsten to år. Det har hjulpet landet til at afværge de værste effekter af den globale økonomiske nedtur, men mange amerikanske analytikere mener, at det er op mod 40 procent under den reelle værdi. Men det må de snakke om derhjemme, ikke til G20, mener også Zhang Tao, chef for den kinesiske centralbank.

»Den kinesiske regering vil selv bestemme sin valutapolitik i henhold til både indenlandske hensyn og den globale økonomiske politik,« fastslog han, hvilket få regeringer vel kan fortænke ham i.

Markedssignaler

I det hele taget er der lagt op til en hel vifte af gensidige beskyldninger - til trods for, at det absolut ikke er i nogens interesse, når man tager det skrøbelige og lettere hysteriske, globale marked i betragtning.

»Hvis vi tillader, at G20 udvikler sig til fingerpegeri, vil det sende et meget forvirrende signal til markedet og den generelle offentlighed,« advarede en højtstående kinesisk embedsmand, samme dag som Beijing ellers opfordrede EU til at få styr på sin gældsbyrde og til at USA skal få kontrol over tilbøjeligheden til at beskytte sine markeder.

Det signal kom også fra OECD og UNCTAD, der i deres tredje rapport til G20 dog roste de tunge økonomier for siden sidste møde at havde levet op til løfterne om at afstå fra at rejse nye handelsbarrierer. Men truslen består.

»Så længe at økonomien er sårbar, og der er høj arbejdsløshed, vil det protektionistiske pres bestå,« konkluderer rapporten.

Mamma Mia!

Sådan er fingerpegeriet allerede i fuld gang blandt statslederne. Men frygten er, at stemningen kan blive endnu mere hed i gaderne.

Torsdag udstedte de amerikanske myndigheder en advarsel til amerikanske statsborgere om at holde sig fra Toronto bycenter under topmødet.

»Selv demonstrationer, der er tænkt som fredelige kan udvikle sig voldeligt,« lød advarslen. Og det provokerede de forretningsdrivende, der frygter, at den meget omtale af den mulige vold vil få de amerikanske turister til helt at hoppe Toronto over i denne turistsæson. For byen, der ikke ligefremt er kendt for rock'n roll, kan også blive endnu mere kedelig. Blandt andet har et stort teater valgt at udskyde premieren på Abba-musicalen Mamma Mia!.

Here we go again ...

På denne plads skriver et panel af Informations skribenter hver uge et bud på de offentlige debatter, den kommende uge vil være præget afk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu