Læserbrev

Fordøm Israel

Debat
2. juni 2010

Israels angreb på den nødhjælpskonvoj, der skulle nå Gaza, og drabene på en række mennesker skal fordømmes utvetydigt, og det ville være på sin plads snart at se Danmarks udenrigsminister stille op, når det gælder.

At Israel bærer ansvaret for drabene og for den ulykkelige udgang på en nødhjælpskonvojs rejse med hjælp til de indespærrede palæstinensere i Gaza er uomgængeligt. Derudover understreger konfrontationen, at blokaden af Gaza er ødelæggende og må og skal ophæves. Blokaden gør den i forvejen alvorlige humanitære situation i Gaza endnu værre.

Den helt centrale og helt afgørende politiske reaktion fra Danmarks og EU's side på angrebet på nødhjælpskonvojen er derfor for det første at fordømme Israels magtanvendelse over for nødhjælpsaktivisterne og kræve en tilbundsgående (ikke israelsk) undersøgelse af, hvad der skete.

Og for det andet og nok så centralt at genrejse - denne gang med alvor bag - kravet til Israel om at ophæve blokaden mod Gaza. Det er den snart tre år gamle blokade, der har ført til den ulykkelige situation.

Mens debatten verden over er fyldt med klar fordømmelse og krav om konsekvenser for Israel, lod Lene Espersen en embedsmand om at mødes med den indkaldte israelske ambassadør forleden. Espersen holder fast ved, at det er 'almindelig kutyme', at hun ikke selv var til stede på mødet. Det kan meget vel være under 'almindelige' omstændigheder, men at en stat, som det officielle Danmark almindeligvis betragter som samarbejdspartner, sætter militær ind mod en nødhjælpskonvoj - i internationalt farvand vel at mærke - og slår adskillige mennesker ihjel, er jo meget langt fra kutyme. Og det ville have været ualmindeligt meget på sin plads, om Espersen havde valgt at prioritere en meget alvorlig samtale med Israels ambassadør.

Ved samme lejlighed kunne hun have gentaget det, som den danske regering og alle andre regeringer i Norden og EU mener, nemlig at blokaden af Gaza skal ophæves. Hun kunne så tilføje, at det ellers bliver meget svært for Danmark at støtte en fortsat privilegeret handelsaftale-relation mellem EU og Israel.

Det er og bliver også et dansk og europæisk ansvar at få skabt fred og udvikling i Mellemøsten. Det er og bliver et dansk og europæisk ansvar, at palæstinenserne får deres egen frie og selvstændige stat side om side med Israel.

Den humanitære situation i Gaza er fuldstændig uholdbar - og prisen for den stadigt mere tilspidsede krise og for det internationale samfunds eftergivenhed betales af de mennesker, især i Palæstina men også Israel, som helst vil leve et liv i sikkerhed, værdighed, fred og frihed.

Nu må Danmark, ovenpå den uacceptable aktion, sige 'nok er nok' til Israel og for alvor sætte ind på at få en ophævelse af blokaden mod Gaza og besættelsen af Palæstina.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Brockdorff

De to skribenter har fuldstændig ret i, at der bør gennemføres en tilbundsgående undersøgelse af en uvildig ikke-israelsk kommission, som kan blotlægge ned i mindste detalje, hvad der konkret udløste de tragiske dræbende skud mod aktivisterne og andre ombord i skibene med nødhjælp på vej til Gaza.

FN i New York burde tage sig af denne efterforskning med henblik på en fuld opklaring af det samlede hændelsesforløb, inden hele verden fordømmer Israel som en morderisk nation, der bare hader palæstinenserne og kun ønsker at slå dem ihjel. Men stærke islamiske kræfter vil gøre alt for, at få alverdens verdens medier til at fokusere ensidigt og negativt på Israel, fordi de ønsker den jødiske stat elimineret fra jordens overflade.

Naturligvis kan udenrigsminister Lene Espersen ikke på nuværende tidspunkt indkalde den israelske ambassadør i Danmark til ”en meget alvorlig samtale” al den stund, at der endnu ikke er gennemført en detaljeret efterforskning af det blodige sammenstød mellem nødhjælpsaktivister og israelske specialstyrker. Men hun kan understrege et krav fra Danmark om, at der skal gennemføres en uvildig ikke-israelsk undersøgelse af begivenhederne, så Israels venner og samarbejdspartnere ved, hvordan de fremover skal forholde sig til den jødiske stat.

Israel skal meget klart og tydeligt fordømmes, hvis en grundig efterforskning beviser, at de overlagt og uden grund fyrede løs på nødhjælpsaktivisterne med dødbringende kugler. Men det må trods al være sådan i al menneskelighed, at man ikke fordømmer andre individers handlinger før man har fået klarlagt, hvad der helt konkret skete mellem de israelske specialstyrker og aktivisterne, og hvad der konkret udløste de blodige handlinger.

Den israelske regering bør selvfølgelig også hurtigst muligt få ophævet blokaden af Gaza, så det palæstinensiske folk ikke lider hungersnød. Men så må selvstyret også komme med entydige sikkerhedsmæssige garantier for, at skibene med nødhjælp aldrig medbringer våben, kugler, granater, raketter og andet dræbende krigsmateriel, der kan bruges af Hamas til deres løbende angreb på israelske grænsebyer.

”Nok er nok” må gælde begge veje.

Sven Karlsen

Uanset hvor meget jeg så ellers er parat til at fordømme såvel den aktuelle kapringsparodi som mange andre af Israels handlinger, vil jeg aldrig kunne støtte en opfordring til at fordømme noget som helst land eller folk, - det er nok den mest negative holdning noget menneske kan indtage overfor medmennesker, og kan kun føre til fortsat konfrontation.

man kan fordømme meninger, handlinger og udsagn, men aldrig mennesker!

Enig - det er religiøse ekstremistiske minoriteter der styrer ballet på begge sider, og indtil, som jeg ser det, der har været en ordentlig krig med massive ødelæggelser og døde på begge sider, så sker der nok ikke så meget andet end en yderligere radikalisering af begge parter.

Forstået på den måde, at befolkningerne på de respektive sider skal være godt trætte af død og selvdestruktiv ageren, før de accepterer den handlemulighed man benævner konstruktiv dialog og en (nyvalgt?) regering til at eksekvere det.

Hans Jørgen Lassen

Brockdorff,

nu var det jo altså ikke personerne på disse skibe, der hev de israelske terrorister ned eller op på skibene.

Det var terroristerne, der ulovligt på piratagtig vis bordede og overfaldt skibene.

Marianne Mandoe

@ Sven Karlsen.

Overskriften siger "Fordøm Israel".
Israel er et land.
Havde der stået "Fordøm Israelerne" havde det været noget helt andet.

Hans Jørgen Lassen

Sven skriver:

man kan fordømme meninger, handlinger og udsagn, men aldrig mennesker!

Meninger, handlinger og udsagn lever ikke et selvstændigt liv, i en eller anden åndelig verden.

Det var jo altså mennesker, israelske soldater, der skød og dræbte andre mennesker. Kuglerne, som de affyrede, bærer ikke nogen skyld. Det gør de mennesker, som trykkede på aftrækkeren. Og dem, der satte den ulovlige pirataktion i gang.

Du tager helt fejl, Sven, det er mennesker, man skal fordømme i dette tilfælde. Soldaterne for deres umenneskelige og ulovlige adfærd, og de politikere, som har sat det hele i værk.

Du begår en kategorifejl, svarende til, at man ikke skal fængsle tyven, men tyveriet.

Morten Kjeldgaard

Alle grise er lige men nogen grise er mere lige end andre. Efter Lashkay-e-Taibas angreb i Mumbai var der vist ikke nogen der ventede på en "tilbundsgående undersøgelse" før de ville udtale sig.

Mads Kjærgård

Med fare for at blive upopulær, så synes jeg dog, at det ville være ok at fordømme Israel, hvis blot man også fordømte Hamas når de vælter raketter ind over grænsen, men det er der aldrig tale om.

Kan huske at der engang blev sprængt en bus med skolebørn i luften i Israel, det siges at børnens skrig overdøvede sirenerne fra udrykningskøretøjerne, venstrefløjen herhjemme var ret tavse i den forbindelse, enkelte læserbrevskribenter udtrykte endda forståelse for angrebet.
Da en barnemorder blev løsladt for et par år siden, blev han fejret som helt i Libanon, Venstrefløjen herhjemme? Tavse!

Så vidt jeg ved så tilbød Israel Arafat en rigtig god løsning med en selvstændig Palæstinestisk stat plus alt det løse, men svaret var nej tak. Nogen herhjemme der kritiserede det, nej! Manden var mangemilliardær i dollars, penge som tilhørte hans folk, men som stod i banker over hele verden, mens hans folk sultede, nogen der kritiserede det? Nææ!

Så jeg har lidt svært ved at tage den ensidige kritik af Israel alvorligt, mennesker er mennesker og ingen fortjener at blive slået ihjel, blot fordi vedkommende har en bestemt hudfarve eller nationalitet.

Efter min mening bliver der aldrig fred i området, sålænge der både blandt Israelerne men også blandt Palæstineserne er grupper som har brug for krigen for biholde deres magt!

Hvordan ville det gå Hamas hvis der blev fred! Krigen er en forudsætning for deres magt, nok også derfor de har startet den igen efter nogle år med forholdsvis fred. Det er direkte naivt at tro, at de ønsker freden! De gør faktisk alt hvad de kan for at sabotere ethvert forsøg på våbenhvile eller fred!

Og der bliver heller aldrig fred når der sidder mennesker som Trine og sympatiserer med vold bare den rettes mod de for hende rette personer!

Hans Jørgen Lassen

Mads,

nu er det jo altså i denne omgang, israelerne der har myrdet ti mennesker og såret halvtreds.

Det kan man jo dårligt kritisere Hamas for.

Den er langt ude, meget langt ude. Det svarer næsten til at kritisere jøderne for nazisternes koncentrationslejre.

Gorm Petersen

Som at hælde vand i en tragt. Det kan skvulpe forskelligt op ad siderne fra gang til gang, men slutresultatet er altid det samme: Vandet løber ud af hullet forneden.

Hullet forneden lyder: "Israel har ret til at forsvare sig selv - når som helst - hvor som helst - og mod såvel nuværende som fremtidige fjender".

Og lige så sikkert: Vi får ikke taget os sammen til at boykotte så meget som en enkelt lille mandarin.

Hans Jørgen Lassen

Petersen skriver:

Vi får ikke taget os sammen til at boykotte så meget som en enkelt lille mandarin.

Jo, vist gør vi så.

Jeg har i årevis hverken spist israelske avocadoer eller appelsiner.

At du selv ikke tager dig sammen til at boykotte, er jo dit problem.

Gorm Petersen

Jeg indtager selv ikke frugt da det kan virke unødigt livsforlængende, men der gøres meget for at skjule oprindelseslandet hos supermarkederne. Det kan ses som tegn på at i hvert fald nogle butikchefer er opmærksomme på forekomsten af enkelte terror-sympatisører (folk der boykotter appelsiner).

Mit gæt er, at "hullet i tragten" denne gang bliver, at Obama afsløres som "lame duck".

Hvor sympatisk og handlekraftig han end kunne virke i starten vil man opdage, at når han kommer ud for at Netanyahu siger "Hop" er der ikke andet at gøre end at spørge "Hvor højt" ?

Det mest pinlige er hvis Netanyahu ikke gider svare !!!

Så begynder Obama at hoppe i forskellige højder idet han prøver på at gætte, hvor højt et hop Netanyahu ønsker.

Morten Kjeldgaard

Gorm, det du skriver gælder, vil gælde, og har gjaldt enhver amerikansk præsident. For at komme over de magiske 270 valgmænd der kræves for at blive valgt, har man brug for de relativt få, men meget vigtige, jødiske stemmer, som i hvert fald IKKE bliver placeret på en kandidat, der blot er den mindste smule kritisk over for Israel. Der er faktisk tale om en befolkningsgruppe, der sætter hensynet til et andet land højere end deres eget. Mærkeligt, men sandt. Så hvis Obama og demokraterne har et ønske om at komme videre med nogle af de mange andre ting der skal til for at genoprette økonomi og andet efter Bush, må de æde de israelske kalotter... og smile i tilkøb.