Kommentar

For Israel er læren altid den samme

Israel var nødt til at håndhæve sin blokade for ikke at ligne en papirtiger - kun udstråling af styrke kan betrygge den jødiske stats sikkerhed
Debat
3. juni 2010

På kort sigt er Hamas den klare vinder af den sø-militære konfrontation ud for Israels kyst. Sammenstødet rettede global opmærksomhed mod den næsten glemte Gaza-stribe og den tre år lange israelske blokade, der begrænser import til Gaza af mad og medicin. Det var også en pr-sejr for støtter af den palæstinensiske sag, især den nuværende tyrkiske regering, som var uofficiel sponsor af aktivistflåden.

For Israel blev en rutinemæssig politioperation til en yderst pinlig og uventet maritim konfrontation. Synet af flådens kommandosoldater, som blev overfaldet på dækket af det tyrkiske skib Marmara, var et chok for israelerne.

Den sø-militære kommandoenhed regnes for en af Israels skrappeste elitestyrker, og den har været flittigt indsat til at modarbejde våbensmugling og terroroperationer i nabolande. At pacificere fjendtlige civilister er ikke dens speciale. Andre enheder har sådanne erfaringer, men ansås for mindre egnede til at borde et skib.

Velvidende, at der var internationale iagttagere på fartøjet, var den israelske aktion planlagt med henblik på at være så ikke-voldelig som muligt. Alle bordeholdets medlemmer var således udstyret med almindelige pistoler, som de fik besked på at holde ude af syne. Over skuldrene havde de slynget paintballgeværer, som kunne forveksles med noget mere alvorligt, hvis de pegede på nogen. Et par af soldaterne havde også taget rigtige rifler med, »for at være på den sikre side«.

Da kommandosoldaterne gled ned i reb fra en helikopter, bar de asbest-handsker, som gør det umuligt at affyre et våben. Fremme på dækket kunne de ikke nå at fjerne handskerne, før en rasende folkemængde kastede sig over dem. Hvorfor operationen fortsatte, da det stod klart, at kommandosoldaterne, én for én, blev nedsænket i løvens hule, står ikke klart. Angiveligt var voldelig modstand ikke forventet, og da de første kommandosoldater var kastet omkuld og en af dem dolket og smidt ned på et lavere dæk, blev det skønnet nødvendigt at nedfire flere for at hjælpe dem. Da kommandosoldaterne havde ryddet et område, hvorfra de kunne kæmpe, råbte en kommandant fra et tilstødende skib fra Israels flåde over højttaleren: »Brug jeres pistoler, hvis I er nødt til det«. Det videre forløb er ikke belyst, men ni propalæstinensiske aktivister blev dræbt og flere såret. Syv kommandosoldater blev også såret, to af dem af skud. De øvrige fem skibe i aktivistflåden blev overtaget af kommandosoldater i gummibåde uden episoder.

Aktionen styrker Israel

Men var aktionen slemt forkludret, så kan den på længere sigt styrke Israels afskrækkelseskraft, en hjørnesten i landets sikkerhedsstruktur. Israel gjorde fra starten klart, at man ville håndhæve sin erklærede politik over for Gaza, uanset et eventuelt tab i international goodwill. Indstillingen var den samme under Israels krig mod Hizbollah i Libanon for fire somre siden, og under Israels indtrængen i Gaza for at bekæmpe Hamas sidste år - to operationer, der ligeledes blev fordømt af det internationale samfund.

I Libanon reagerede Israel imod et angreb på en grænsepatrulje og bortførelsen af to soldater (gennemført af Hizbollah, og ikke for første gang) med massive bombetogter mod Hizbollah-mål. Da målene primært var placeret i shiitiske landsbyer, f.eks. raketstyr i beboelseshuse, kom det til store ødelæggelser i det sydlige Libanon, og i Beirut blev et Hizbollah-kvarter jævnet med jorden. Protesterne i den muslimske verden og andre steder var massive. Selv venligtsindede lande fordømte Israels 'aggressivitet'. Siden har den libanesiske grænse været fredelig for første gang i mange år, og de lokale bønder pløjer nu jorden helt op grænsehegnet.

Tilsvarende med Israels indtrængen i Gaza-striben i januar 2009. I otte år affyrede Hamas og andre militante organisationer lokalt fremstillede raketter i tusindvis fra Gaza-striben og ind i Israel. Efterhånden kunne raketter med længere rækkevidde og større præcision ramme tætbefolkede israelske bykvarterer. Israel gennemførte razziaer og luftangreb i et forsøg på at dæmme op for beskydningen, men uden held. Den daværende premierminister, Ehud Olmert, advarede Hamas om, at hvis ikke raketangrebene hørte op, ville Israel invadere. Advarslen blev ignoreret, og Israel indledte Operation Støbt Bly, hvor over 1.000 palæstinensere, både militante og civile, blev dræbt og tusinder af hjem ødelagt. Fordømmelsen af Israel var universel, og Goldstone-rapporten om Israels påståede krigsforbrydelser, som blev udsendt af FN, var et belastende anklageskrift.

I nogle uger efter at Israel havde trukket sig ud, fortsatte Hamas en 'symbolsk' affyring af raketter, men stoppede efter nye kraftige reaktioner fra Israel. Nu er det Hamas selv, som søger at hindre de mindre organisationer i at affyre raketter, da Israel har gjort klart, at man vil holde Hamas ansvarlig som den herskende myndighed i Gaza. Livet i de israelske byer og landsbyer op mod Gaza-striben er vendt tilbage til det normale efter år med traumatiserende angreb.

Styrke for fred

Læren for Israel er den samme, som er bekræftet igennem mange år: At i Mellemøsten er troværdig udstråling af styrke grundlæggende for fred. Havde Israel reageret kraftigere på tidligere Hizbollah-provokationer, herunder tidligere grænseoverskridelser med bortførelser af soldater, ville fred sandsynligvis have kunnet opnås ved den libanesiske grænse uden 2006-krigen. Havde Israel gennemført en større indtrængen i Gaza året før, ville Operation Støbt Bly måske have været overflødig. Havde Marmara-flotillen fået lov til at nå Gaza, kunne det have banet vej for regelmæssig skibsfart til Hamas' havne, herunder af krigsmateriel, og Israel ville være afsløret som en papirtiger, der ikke kunne håndhæve sin egen blokade. I denne region holder papirtigre ikke længe.

Nu er to skibe mere på vej mod Gaza i den erklærede hensigt at bryde blokaden. Det forekommer sandsynligt, at Israel også vil gå efter at stoppe dem, uanset at landet kan være sikker på at høste endnu mere fordømmelse. Dog vil den anvendte taktik være anderledes. Forslag har været fremme om at ødelægge skibenes ror og lade dem flyde. Under alle omstændigheder vil israelske kommandosoldater næppe nogensinde igen iværksætte en militær operation bevæbnet med paintballgeværer som det primære afskrækkelsesmiddel.

Abraham Rabinovich er militærhistoriker og journalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Blaabjerg

Undertegnede har for 2 dage siden sendt et debatindlæg til Informations trykte udgave, der (uvist af hvilken grund) hverken er blevet optaget eller har fået den sædvanlige afvisning begrundet med pladsmangel.

Indlægget havde følgende ordlyd, som jeg for nemheds skyld tillader mig at gengive ordret her:
----
Israel forsøger gang på gang at fremstille sig som blot én af verdens mangfoldige stater, - såre uretfærdigt forfulgt af verdensopinionen og evigt misforstået i sine ''fredsbestræbelser'' - men det er - heldigvis da - langt fra tilfældet.

Staten Israel adskiller sig fra alle andre nationer ved bl.a.
1. At være den eneste stat i verden - efter Det tredie Rige's og Sydafrikas apartheidregimes fald - der er fundamentalt baseret på religiøst defineret og begrundet etnisk diskrimination.
2. At være en brutal besættelsesmagt og have været det kontinuerligt i en længere periode end nogen anden stat i nyere historie.
3. Konsekvent at have udvist en enestående foragt for internationale organisationers konventioner og afgørelser såsom FN, Folkeretten, mv.
4. At være atommagt og militær sværvægter, opbakket og økonomisk støttet af verdens eneste tilbageværende supermagt USA.
5. At praktisere kollektiv afstraffelse i vidt omfang - mest aktuelt eksemplificeret i blokaden af Gaza..
6. At praktisere gangsteragtige likvideringer mv. af politiske modstandere hvorsomhelst og nårsomhelst, det skønnes at være formålstjenligt (i ly af et de facto USA-garanteret ubegrænset "licence to kill").

»Abraham Rabinovich er militærhistoriker og journalist«

Ville ”propagandist for det israelske militær” ikke være en mere retvisende stillingsbetegnelse?

Frej Klem Thomsen

Det afslørende er når Goldstone-rapportens dokumentation af Israelske krigsforbrydelser behæftes med kvalificeringen "påståede". Hvis man altså har brug for andet og mere end den helt unikke og ensidige identifikation med aggressor.

Peter Lauritzen

En glimrende beskrivelse af fakta. Tak til Information.

John V. Mortensen

Matthæus 7,3: Hvi ser du skæven, som er i din broders øje, men bjælken i dit eget bliver du ikke var.

Hr. Rabinovich, De skibe kom mad til en befolkning, som kynisk blev holdt på sultegrænsen af deres besættere.

Morten Kjeldgaard

Abraham Rabinovich gør udmærket rede for den sindsyge logik der driver Israels magthavere. Enhver må efterhånden kunne se at hvis ikke kursen lægges om, er Israel fortabt. Måske er det allerede for sent.

Jens Thorning

Hvor mange døde aktivister er der? Når medierne rapporterer fra Israel, går der automatisk en klap ned. En besynderlig video, hvorpå køllebevæbnede aktivister tilsyneladende går løs på soldater bag en utrolig lav skibsræling, eferlader alle måbende. En TV-reporter, der uden skam i livet belærer seerne om, at den objektive virkelighed ikke eksisterer. Sådaner det hver gang. Ingen informationer, ingen "billeder". Og om en uge er det hele glemt.

Glimrende artikel af Abraham Rabinovich - hvis man antager, at Israel har ret til at blæse på internationale love og agere pirater i internationale farvande. Det er imponerende, at man endnu en gang forsøger at beskrive aggressoren som ofret.

Derudover er det vigtigt at være klar over, at Israel blokerede for al telefontrafik minutter inden angrebet, så det var ikke muligt for aktivisterne at sende billeder og beskeder fra deres mobiltelefoner. Indenfor et par timer havde Israel sendt videoklip ud - skal vi være naiive nok til at tro, at det var sådan, det foregik? Hvorfor var det så nødvendigt at blokere alle andre informationer? Civile var jo targeted i stor stil under Israels blodige angreb på Gaza i 2008..

Mange debattører i landets dagblade taler om jødernes ret, om Palæstina som jødernes stat, om
Hamas som en terrororganisation - man bliver forbavset over alle dem, der stadig har noget at sone.

Rabinovich påstår, at det var Palestinenserne, som fremprovokerede Israels blodige angreb af Gaza i 2008. Ifølge Israels eget udenrigsministerium, passer det ikke. Følgende har jeg taget fra en artikel af den amerikanske mellemøst ekspert Norman Finkelstein:

"The record is fairly clear. You can find it on the Israeli website, the Ministry of Foreign Affairs website. Israel broke the ceasefire by going into the Gaza and killing six or seven Palestinian militants. At that point—and now I’m quoting the official Israeli website—Hamas retaliated or, in retaliation for the Israeli attack, then launched the missiles."

http://www.counterpunch.org/finkelstein01132009.html

Abrahimovich skriver:
"I Libanon reagerede Israel imod et angreb på en grænsepatrulje og bortførelsen af to soldater (gennemført af Hizbollah, og ikke for første gang) med massive bombetogter mod Hizbollah-mål. Da målene primært var placeret i shiitiske landsbyer, f.eks. raketstyr i beboelseshuse, kom det til store ødelæggelser i det sydlige Libanon, og i Beirut blev et Hizbollah-kvarter jævnet med jorden."

For det første har Israel gennem mange år borført soldater og civile fra libanon og tilbageholdt dem i lange perioder på baggrund af yderst tvivlsomme anklager. Skulle dette retfærdiggøre et blodigt angreb mod Israel?

Mht. Ibrahimovich's påstand om Hezbollahs brug af beboelsesejendomme til krigsførelse, konkludererede Human Riights Watch noget andet efter Israels angrebskrig (i Libanon 2006):

“we found strong evidence that Hezbollah stored most of its rockets in bunkers and weapon storage facilities located in uninhabited fields and valleys, that in the vast majority of cases Hezbollah fighters left populated civilian areas as soon as the fighting started, and that Hezbollah fired the vast majority of its rockets from pre-prepared positions outside villages.”

Og videre:

“in all but a few of the cases of civilian deaths we investigated, Hezbollah fighters had not mixed with the civilian population or taken other actions to contribute to the targeting of a particular home or vehicle by Israeli forces.”

Og:

“Israel’s own firing patterns in Lebanon support the conclusion that Hezbollah fired large numbers of its rockets from tobacco fields, banana, olive and citrus groves, and more remote, unpopulated valleys.”

Ibrahimovichs forsøg på - igen - at lægge skylden på Israels aggression falder på denne baggrund til jorden.

OOps: jeg mener Rabinovich, ikke Abrahimovich - undskyld navneforvirringen!

Peter Jensen

Hvorfor bringer Information Israelsk militær-propaganda ?

Werner Laden

Information gør det en uvilidig avis burde gøre! Perspektiverer!

Peter B. Jensen

Er læren vi skal uddrage af dette at; Terror virker, du skal bare være sikker på at kunne følge op når effekten udløber?

Zarifa Mohamad

Som altid, naar det drejer sig om Israel-Palestina, bliver diskussionene koert af sporet.
Kernen i denne sag er , at et skib med humanitaer hjalp blev angrebet af israelsk militaer. Punktum.
Og ja, det er meget muligt, at Israel anser det for "illegalt" at yde hjaelp til Gaza, men lur mig om ikke ogsaa den tyske besaettelsesmagt (sic!) ansaa for det for illegalt, at hjaelpe joeder til Sverige, eller gemme dem i kaelderen osv. osv.
Dengang var der nogle danskere, der var for anstaendige til at lade vaere med at yde hjaelp - ligesom aktivisterne paa det tyrkiske skib.

Det er åbenlyst at Abraham Rabinovich er magtfokuseret.

Hans påstand at Israel går ud af dette styrket, kan kun retfærdiggøres med militære briller. Israels anseelse i hele verdenen er styrtdykket, og det vil ramme Israel i nakken som en boomerang, og indsnævre deres diplomatiske muligheder.

Ingen skal heller bilde mig ind, at Hizbollah og Hamas ikke skyder nu, fordi de er bange. Hvis de var dét, havde de ikke længere nogen eksistens-berettigelse. Hizbollah angriber når de får besked på det af Iran. Men jeg tror ikke Iran skal have klinket noget lige nu, hvor de skal have sneget deres atomprogram igennem - at lægge sig ud med hele verdenen ved at angribe Israel gennem Hizbollah, er ikke et godt træk lige nu. Desuden skal våbenlagrene hos Hizbollah genopbygges.
Blokaden af Gaza er sandsynligvis så effektiv, at Hamas ikke rigtigt kan røre sig. Men det behøver de heller ikke, de kan bare sidde og vente, indtil verdensopinionen vender sig så kraftigt mod Israel, at de må ophæve blokaden. Og når den bliver det, vil Hamas slå til igen (efter en opbygningsperiode af deres militære kapacitet), hvis der stadig ikke ser ud til at være konstruktive forhandlinger på horisonten.

Efter min mening er Abraham Rabinovich' analyse banal og magtorienteret. Det er hvad man kan forvente fra en militærperson.

Heinrich R. Jørgensen

Abraham Rabinovich:
"den sø-militære konfrontation ud for Israels kyst"

Hvilken sø-militær konfrontation? Var det den tyrkiske krigsflåde, Israel overfaldt?

JHVH på lokum, for noget sludder.

Heinrich R. Jørgensen

"Abraham Rabinovich er militærhistoriker og journalist"

Han er tydeligvis zionistisk propagandist.

Danmark skulle som det mest generøse land i verden tilbyde jøderne Jylland som deres helt egen stat. Jyderne kan man bare flytte til Fyn, der er så fin, for de fleste jyder er alligevel tilflyttere og flygtninge. og hvem har boet her 2-3000 år, hovedparten taler sort eller gebrokkent jysk, og præsterne fra Seem og Thorning ville, erlangendes et menneske, føle, at de gjorde en guds gerning.

Gert Hjembæk

Tom Clark
Meget sigende, navneforviklinger du har med!
Jeg husker ganske glimrende de to herrer....

jaja,.. nu har vi hørt en helte historie fra de Israelske sørøvere, kan vi ikke også få en historie skrevet af en af de somaliske sørøvere?

Mads Kjærgård

Sjovt nok er der ikke nogen af de mange indlæg der fordømmer Israel nogen som helst der tager afstand fra drabet på Israelske civile eller kan finde bare den mindste kritik af Hamas frem, alt hvad Hamas og Palæstinenserne gør er bare 100 % ok,
det gør det efter min mening utroværdigt og svært at tage alvorligt! Så er det godt at Information kan bringe begge siders synspunkt! Jeg tror at selvom Israel så rykkede til Jylland i morgen som en foreslår, så ville der stadigvæk være krig i Mellemøsten, så ville de forskellige fraktioner iblandt palæstinenserne slås om magten. Det handler udelukkedne om magt og om at den enste måde Hamas kan beholde magten på er ved krig. Fred med Israel er ikke en option for dem.

Martin Kaarup
Karsten Aaen

Kernen i dette her vel det at israel ulovligt? har opbragt og bordet et andet lands skib (Tyrkiet). Og har forhindret nødhjælp i at komme ind til palæstinenserne i Gaza.

Den nødhjælp, der var ombord på skibene var bl.a. A4 papir, kuglepenne, cement, elektriske kørestole, og måske også koriander, salvie og ingefær. Alt dette er nemlig forbudt at indføre i Gaza, ifølge Israel - forstå det hvem der kan. Og ja, der er mad nok i Gaza, bl.a. smuglet ind gennem tunnelerne under den ægyptiske grænse. Men det nytter jo ikke noget, at der er nok mad i Gaza, hvis ingen har penge til at købe varer for.

Mht. Israels lære af det, tror jeg desværre, at Rabinovich har ret. Israel som stat har altid betragtet sig som værende alene i en verden som kun ville af dem. Og dette her, dette pres på den israelske stat, får måske kun staten Israel til at mene, at de kun har sig selv at stole på. Og at militærmagt må bruges endnu mere omfattende næste gang.

Jeg håber det ej er eller bliver sådan.

Poul Kjeldgaard

Ganske nøgtern og præcis analyse. Abraham Rabinovich kommer så ikke ind på Israelernes skånselsløse etniske udrensning på Vestbredden (og afslører sit eget ståsted ved at bruge anførselstegn når Israels agressivitet nævnes), men ellers lige i øjet.

sjovt nok Mads Kjær, i den her Ted Pike nøje gennemgang af Talmud, som giver en relativ god beskrivelse af hvad jøderne synes om os andre mennesker her på jorden, værsgo og slug den:

Ted Pike - The Other Israel
58:41 - 4 years ago
Compiled after 15 months' filming and editing, this fast-moving, professional video documentary will give you a unique education on the inner teachings of Judaism and the talmud. Through the television camera "The Other Israel" takes you where few Christian scholars have gone before.

http://video.google.com/videoplay?docid=-6657600254881054584#

mange pro Israel aner slet ikke hvad det er de støtter.

Niels Mosbak

"den tre år lange israelske blokade, der begrænser import til Gaza af mad og medicin."

For ikke at nævne cement, byggematerialer, æsler, Nes-kaffe, undervisningsmaterialer o.s.v.

-----

Måske animositeten mod commandosoldaterne opstod fordi de israelske søstridskræfter allerede inden soldaterne blev firet ned, havde dræbt to passagerer ved beskydning fra helikopteren, og de medfølgende patruljebåde.

Af de foreløbigt 9 dræbte, var 8 tyrkere, og den sidste amerikansk statsborger af tyrkisk oprindelse.

Af de ulovligt opbragte skibe, var de tre indregistrerede i Tyrkiet, to var græske, og det sidste amerikansk.
Var der ikke opstået tekniske vanskeligheder, havde der skulle deltage ialt 9 skibe i nødhjælpskonvojen.
De sidste to skibe der er på vej, kommer fra Irland.
Et enkelt skib måtte ved konvojens afgang slæbes til Cypern, med skade på roret.

Ved tidligere nødhjælpsskibe, har man ganske rigtigt påsejlet skibene med stor materiel skade til følge - så der er ikke tale om ny og blidere metoder,
det er blot den gamle taktik der genbruges.
Den har ikke kunnet anvendes over for
Mavi Mamara, på grund af skibets størrelse.

De Cypriotiske myndigheder var under diplomatisk pres fra Israel, og forhindrede at passagerer, herunder tre græske parlamentsmedlemmer blev sejlet ud til konvojen fra Cypern.
De tidligere nødhjælpsskibe er alle afgået herfra.

Der er tilsyneladende forøvet sabotage mod de sidste to skibe...

http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/187299#

Kasper Hviid

@Helge Berg:
Angående pastor Ted Pike, så er han vist en racistisk båtnakke der også mener at filmen "The Da Vinci Code" er en jødisk konspiration ...

Og jeg har ingen respekt for Kristne/Jøder/Muslimer der prøver at nedgøre andre religioner ved at finde smuds i deres hellige bøger. Hvis man vil kritisere hellige bøger, skal man starte med sin egen.

Ingen i sept.43, tør jeg påstå, havde forestillet sig den aktuelle udgang på det århundredgamle uløste europæiske dilemma, der nu viser sig at overgå tredjepart, og som får uoverskuelige magtpolitiske følger (- frygten læses i Joe Bidens øjne og udtalelser).
Blandt henvisninger må fremhæves Joe Saccos store tegneseriebog "Footnotes in Gaza", der kan lånes på biblioteket.

Kasper Hviid

@tutta batutta: Godt indlæg!

@Mads Kjærgård:
Du hævder at der aldrig bliver taget afstand fra Hama's bombninger. Det er ikke helt korrekt.. Det blev der blandt andet ved demonstrationen foran den Israelske ambassade. Men du var måske ikke med der?

Men du har ret i at det ikke er noget folk går og siger hele tiden. Årsagen til dette er nok at der er generel enighed om at det er noget svineri: En bombning fra Hama's side afstedkommer ikke debatindlæg og kronikker der hævder at det skam er helt okay. Politikere fra venstrefløjen stiller sig heller ikke frem og støtter bombningerne.
Når Israelske kommandostyrker dræber nødhjælpsarbejdere, medfører det derimod støttetilkendegivelser fra politikere, (Søren Espersen) og debatører (dette debatindlæg, som du selv roser Inf. for at bringe)

Niels Mosbak:

"Måske animositeten mod commandosoldaterne opstod fordi de israelske søstridskræfter allerede inden soldaterne blev firet ned, havde dræbt to passagerer ved beskydning fra helikopteren, og de medfølgende patruljebåde."

Har du en kilde på det?

Hans Jørgen Lassen

Diskussionen bevæger sig ud i futiliteter.

Det grundlæggende faktum er, at Israel ikke havde nogen som helst ret til at overfalde disse skibe.

Hans Storgaard

Det bliver spændende at se hvad dagen bringer, i form af videoer fra aktivisternes side.

http://politiken.dk/udland/article986525.ece

Jeg tror at man vil få et bedre indblik i hvad der skete, indtil nu har vi kun set videoer fra IDF, som er redigeret og klippet.

Jeg kan dog undre mig over at det der lå til grund for angrebet på konvojen, skulle være såkaldte våben, som skulle smugles ind i Gaza, men indtil nu har man ikke fundet nogen.

Det hele lugter lidt.

Hans Storgaard:

Det ville have været ekstremt dumt hvis der var våben til Hamas ombord på disse skibe, da deres formål først og fremmest var at skabe så meget opmærksomhed omkring Israels blokade som muligt. Det ville være at skyde sig selv i foden at anvende den situation til våbenfragt.

Israels konfiskation af kameraudstyr viser også snarere, at der er noget at skjule fra Israels side mht til hændelserne.

Jeg tror simpelthen at hvad der skulle have været et PR-modtræk fra Israels side, "her kommer det uovervindelige IDF og klarer ærterne", udviklede sig til en fadæse af dimensioner for den krigsglade Israelske regering.

Derfor vil jeg dog stadig godt se kilder på påstanden om at 2 aktivister var blevet dræbt før nedfiringen af soldater. Hele hændelsesforløbet synes meget sparsomt rapporteret i medierne, og jeg kunne godt tænke mig at læse noget med lidt flere detaljer.

Sænk kikkerten og se på det store billede. Sandheden får vi alligevel aldrig at vide. At bruge kræfterne på at placere skyldsbyrden fjerner fokus fra det fremadrettede arbejde for fred i regionen med respekt for såvel Palæstinenserne som Israelerne.

Israel er et sår der stadig bløder efter 2. verdenskrig, og konflikten får alt for lidt opmærksomhed - med mindre der udgydes betragtelige mængder blod.

Der er nogle mennesker i området, Palæstinensere såvel som Israelere, der hver dag bruger tid og kræfter på at hjælpe Israel til at blive et land ind for verdens lov og ret, og de har brug for en bred opbakning fra mennesker fra hele verden. Peace Now er et eksempel på en sådan gruppe mennesker. Tjek www.peacenow.org.il eller på www.panoramacenter.org.
Peace Now har også en fanside på Facebook, hvor man helt nemt adgang til informationer fra dén fløj.

Niels Mosbak

Kasper Hviid , sð det er blevet anti semetisk at læse fra Talmud? så må jøderne generalt have et stort problem, en anden ting er at jeg synes det er helt i orden at sætte lidt fokus på Talmud, sådan som nogle visse personer her på debatten har haft meget travlt med at fremhæve alt det slemme ved koranen,. f.eks Muhammed giftede sig med en 9 årig pige, imens det står i Talmud at en rabbiner godt må gifte sig med 3 årige og at gentiles er ikke mere værd end dyr, og dem som tror på 'den falske profet' Jesus skal aflives osv,.. og dette kommer ikke kun fra Talmud, men fra Judea Enclopidia, som er hundrevis af udtalelser fra hundrdevis af rabbinere igennem tiden, hvordan og hvad de fortolker fra Talmud, det er altså fint at ku kalde sin kritikere anti semitisk, når man ikke vil høre kritikken.
mvh

Kasper Hviid , sð det er blevet anti semetisk at læse fra Talmud? så må jøderne generalt have et stort problem, en anden ting er at jeg synes det er helt i orden at sætte lidt fokus på Talmud, sådan som nogle visse personer her på debatten har haft meget travlt med at fremhæve alt det slemme ved koranen,. f.eks Muhammed giftede sig med en 9 årig pige, imens det står i Talmud at en rabbiner godt må gifte sig med 3 årige og at gentiles er ikke mere værd end dyr, og dem som tror på 'den falske profet' Jesus skal aflives osv,.. og dette kommer ikke kun fra Talmud, men fra Judea Enclopidia, som er hundrevis af udtalelser fra hundrdevis af rabbinere igennem tiden, hvordan og hvad de fortolker fra Talmud, det er altså fint at ku kalde sin kritikere anti semitisk, når man ikke vil høre kritikken.
mvh

så det er blevet

men nu når du påstår at Ted Pike er så ond 'båtnakke' skal jeg nok bruge andre kilder til at kritisere Talmud med hvis jeg får brug for det i fremtiden,

... det var ligesom ikke Ted Pike der skrev Talmud

og sådan Israel gør viser de også at vores liv er ingenting værd, når de dræber 10 mennesker/gentiles bare sådan, Israelerne ser ned på alle andre og mener at jøderne er de eneste rigtige mennesker på jorden, vi gentiles er bare dyr i deres øjne, så man kunne opfinde ordet anti-gentile som en modvægt til ordet anti-semetisk.
mvh

og Hr Hviid, det er relevant at gruble i Talmud og andre steder for at få et indblik i hvilket menneskesyn herrefolket har på os andre mindreværdige

Kirsten Svejgaard

Jo da, Hans Storgaard, vist var der våben om bord: Henning Mankells barberskraber ;)

Det var jo også helt sikkert, at der var masseødelæggelsesvåben i Irak, Ikk'?

Hr Hviid, hvilken bøger jeg vælger at kritisere er helt op til mig selv, i hvilken rækkefælge osv,, og jeg glæder mig til at høre en bogkritik fra dig og jeg lover dig at jeg sætter ingen regler for hvilken bøger du først må kritisere.
mvh

glemte lige en enkelt detalje, lille men vigtig,.. den kritik jeg kommer med er for det meste af det zionistiske styre i Tel Aviv, ikke jøderne som folk, selvom *Talmud er en del af jødernes hellige bøger, er de fortolket om igen igen, så de følger med tiden selvom der er nogle fundamentale ting som forbliver ens, og rigtig nok kan Talmud, ligesom Koranen blive fortolket ligesom djævlen læste biblen, spørgsmålet er om det zionistiske styre i Tel Aviv ikke gør lige netop det for de opfører sig som herrefolk, bedre end alle andre, dette zionistiske træk er dog ikke at finde hos alle jøder, jeg har venner som er jøder, som er imod zionisme som de opfatter som fanatisk og ekstrem.
mvh.

Sider