Kommentar

Noget for nogen

Aviserne kan ikke længere være alt for alle. Nu handler det om at være noget for nogen.
Debat
26. juni 2010

Der har været meget 'bør' i den danske avisverdenen. Avislæserne syntes, de burde abonnere, og aviserne syntes, de burde være alt for alle. Nu er de betalende avislæsere ved at være en uddøende race, fordi unge mennesker ikke føler et 'bør' i forhold til at holde avis, eller måske fordi de ikke har råd til at lægge de omkring 4.000 kroner om året, det koster at få nyhederne bragt til dørmåtten. Samtidig har aviserne ondt i økonomien, og selv om de måske stadig synes, at de bør være alt for alle, har de svært ved at tage sig råd til det.

Avisen der er alt for alle, er den klassiske omnibusavis, som Danmark har en meget stærk og stolt tradition for. Vi synes, det er en selvfølge, at en seriøs morgenavis dækker alle emner fra gymnasieuddannelse til håndbold, Irak, fødevarer, overenskomstforhandlinger og opera. Men også læserne af de omkring 30 danske provinsdagblade er i mange år blevet forkælet med en bred avis, der dækkede indland og udland, kultur og erhverv, sport og politik og alt andet med nyhedens interesse. Alt fra Horsens Folkeblad til Holbæk Amts Venstreblad var redigeret, så læseren kunne nøjes med at orientere sig i deres foretrukne avis, hvis de ville klædes ordentligt på til endnu en dag i det oplyste demokrati. Men så begyndte krisen så småt i 90'erne med dalende læsertal, en annonceomsætning, der begyndte at sprede sig fra aviserne til tv og nu på det seneste til internettet. Oveni kom finanskrisen.

Har ikke længere råd

Konsekvensen er, at aviserne ikke har råd til at være alt for alle - heller ikke selv om de måske synes at de burde være det. Der er simpelthen ikke råd til alt for meget 'bør' længere. Man 'burde' måske have en medarbejder dedikeret til eksempelvis forskningspolitik eller folkeskole, men det er dyrt i forhold til en indlandsjournalist, der kan dække forskningspolitik eller folkeskole, når det dukker op i nyhedsstrømmen og tage sig af opera og overenskomster, når det er her, der skal sættes ind.

Når man ikke kan være alt for alle, må man være noget for nogen. Den kvikke læser kunne selvfølgelig argumentere for, at der var andre muligheder, nemlig at være alt for nogen eller noget for alle. Faktum er dog, at de fleste mennesker har et sammensat medieforbrug, så selv om man kun abonnerer på Politiken, vil man næsten uundgåeligt komme i kontakt med en radioavis, lidt tv-nyheder, forsiden på et formiddagsblad og måske Ekstra Bladets netavis i frokostpausen. Derfor er der nok ikke megen fidus i at prøve at være alt for nogen, medmindre man er chefredaktør på Vagttårnet.

Ikke realistisk

Den tredje vej kunne være en avis, der ville være noget for alle. En avis som Statstidende handler om et meget snævert 'noget', og selv om det principielt kunne vedkomme 'alle', er det vist de færreste af os, der er dedikerede læsere. Et eksempel på et 'noget for alle'-medie er snarere tekst-tv, som er et af de mest brugte nyhedsmedier trods foragt fra journalister såvel som fra medieforskere. Men det er nok heller ikke en realistisk forretningsmodel, medmindre man hedder public service til mellemnavn.

Nej, det mest realistiske alternativ til at være alt for alle er at være noget for nogen. Sådan ser det faktisk også ud de fleste steder i dag. Vi ved godt, at selvstændige erhvervsdrivende med høje indtægter læser Berlingske Tidende, hvis de bor øst for Storebælt, og Jyllands- Posten, hvis de bor vest for Storebælt. Vi ved også, at der er mange offentligt ansatte og akademikere blandt Politikens og Informations læsere, og at abonnenterne på Kristeligt Dagblad er åndeligt interesserede og i den modne del af befolkningen. Det er der ikke noget problem i, så længe vi har de brede public service-tilbud, og så længe vi bliver ved med at have et varieret medieforbrug, der sikrer, at vi ikke lukker os inde i små mediefællesskaber, der bekræfter vores egen lille verden og lukker resten af samfundet ude. Noget for nogen er fint, så længe det ikke er på bekostning af alt for alle.

af Ida Willig, Mediesociolog, lektor, Roskilde Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Andreas Ebbesen

Jeg synes nu efterhånden at Information forsøger af alt magt at trække damebladslæserne til med diverce brevkasser om folks småproblemer med kærester, familier MV.
Det er til at brække sig over i lår fede stråler.
Den slags høre til i Ekstrabladet, Familiejournalen og Alt for damerne.
Sgu ikke i et seriøst dagblad som INformation.
Men, det er man jo ligeglad med, trods en del læserbreve der beder om fritagelse for den slags ligegyldigheder.
VH Heidi Madsen.

Karsten Johansen

"Nu gælder det om at være noget for nogen"

Eller snarere: Intet for Ingen.

Som det engang ble sagt til gamle Bearstar Bearson: "Nå gjelder det å holde kjeft!"

Fagblade har eksisteret længe.

Hvad er en avis ?

En avis :

Et medium.

To ender. En afsender, og en modtager.

Afsendere : journalister, freelance mediummer, sporadisk tilkommen information.

Modtagere : ?. Sat af faktorere som interessefelter, informationens kvalitet på et fagligt niveau ?

Informationenens agenda ? Formidle. Fomidle hvad ? Information på hvilket niveau? hvad er dets formål? Magt til forandring ? Hvorfor forandring ? Forandring ? Forløb. Fastholde. Chikane.

Læserens kritiske sans.

Hvorfor er der aldrig et telefonnummer knyttet til informationen, hvis man mener at læserens skal involveres i hændelse, og at læseren som part af at have modtaget informationen, ses som et vigtigt medium i forhold til informationen. Magtesløs information ? Er den værdigfuld ? eller blot magten til at bestemme information ? Er der gensidig respekt mellem de to led ?

Søren Larsen mistede et ben i krig, vi informerer dem om dette for at igangsætte en indsamling til en protese ?

Søren Larsen mistede et ben i krig, så ved de det ?

To led ?

Undskylder stave, og grammatiske fejl.

Tankeforløb.

Ord til de afmægtige.

Hvorfor opstod avisen ?

Et flyveblad om hændelser i en aktuel begivenhed for alle ?