Kommentar

VKOs afviklingsplan for universiteterne

Statsministeren drømmer om, at Danmark i 2020 skal ligge i verdenstoppen, når det gælder kvaliteten på universiteterne og antallet af vækst-iværksættere. Men VKOs genopretningsplan om besparelser på landets universiteter minder desværre mere om afvikling end om genopretning
Debat
2. juni 2010

Chokket var stort, da regeringen kastede bomben om, at universiteterne skal igennem milliardbesparelser som led i den såkaldte genopretningsplan.

Her en uge efter er chokket ved at blive afløst af undren og frustration. For selv den mest fantasifulde hjerne må have svært ved at se nogen som helst form for genoprettelse ved at foretage så dramatiske besparelser på landets vigtigste råstof, som den megen viden, der bliver produceret på universiteterne, er.

Siden genopretningsplanen blev præsenteret, har det været belyst fra flere sider, hvilke mærkbare konsekvenser besparelserne får for de ansatte, forskningen, undervisningen og de studerende. Men også uden for universitetets mure vil besparelserne meget hurtigt få synlige negative konsekvenser.

Truer frugtbart miljø

Universitetsverdenen har i de seneste år haft et stort fokus rettet mod at åbne sig op for omverdenen og arbejde tæt sammen med virksomheder, myndigheder og organisationer. Eksempelvis har Roskilde Universitet forrige år startet RUC-Innovation ud fra en målsætning om, at organisationer og virksomheder skal have lettere adgang til forskernes viden og kompetencer.

Ligeledes har erhvervslivet, det offentlige og en bred vifte af organisationer også for alvor fået øjnene op for gevinsten ved at samarbejde og trække på den enorme viden, som landets universiteter rummer.

Rundt omkring på landets universiteter er der en lang række alliancer, partnerskaber og tværgående forskningsprojekter, som skaber stor vækst, dynamik og innovation både i de lokalsamfund, som universiteterne indgår i, og på lands- og internationalt plan.

Men med de betydelige besparelser i udsigt vil mange af de ellers frugtbare og spændende samarbejder være truet. Det har længe været kendt, at både virksomheder og det offentlige har været hårdt ramt af finanskrisen, og når nu også landets universiteter i de kommende år får en særdeles stram økonomi, bliver det svært for de forskellige partnere at vedligeholde, udvikle og søsætte nye tværgående projekter.

Hvilken verdensklasse?

Det vækker derfor stor undren, at VK-regeringens vej til genopretning skal ske igennem besparelser på områder, der så åbenlyst bidrager positivt til at skabe værdi både inden og uden for landets grænser.

Regeringen burde have gjort det stik modsatte og sat ekstra turbo på de tværgående samarbejder. Havde man gjort disse samarbejder til et satsningsområde i en genopretningsplan, ville de ikke bare kunne bruges til på kort sigt at hente penge hjem til den skrantende økonomi, de ville også kunne bruges som et væsentligt led i at indfri statsministerens drømme om, at Danmark i 2020 ligger i verdenstoppen, når det gælder kvaliteten på universiteterne og antallet af vækst-iværksættere.

Set i det perspektiv minder regeringens plan om besparelser på landets universiteter desværre mere om afvikling end om genopretning.

Ib Poulsen er rektor på Roskilde Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Pedersen

Jeg troede da at det for længst var gået op for folk, selv for universiteterne, at de er ofre for en liberal ide om at private virksomheder skal sponsorere forskning og undervisning, så statsbudgettet kan minimeres.
Universiteterne skal med andre ord tvinges til at gå tiggergang. Man kunne overveje at omdøbe dem til mere salgbare navne: KU kunne blive til Royal Danish Novo Academy, RUC kunne forsøge sig med The Honourable Aamund Institute, fortsæt selv listen...

Max Andersen

Regeringen med det højeste offentlige forbrug i Danmarkshistorien, vil nu afvikle noget igen?

Niklas Monrad

Man må udgå fra at Ib Poulsen er et veluddannet individ. Problemet er bare, at han udviser udpræget mangel på intelligent ræssonement og praktisk indsigt. Men det er måske fordi han er gået i chok ...

Det har været belyst at besparelserne får konsekvenser ... nej da, det kom sandelig som en overraskelse at besparelser resulterer i konsekvenser.

Nu med besparelser i sigte er RUCs åbning mod erhvervslivet i fare ... og samarbejde er truet ... og det bliver svært at søsætte nye tværgående projekter .. Og det skaber stor undren at det skal være sådan.

I stedet skulle man have brugt flere penge ... for de ville hurtigt tjene sig ind.

Det er lige før man ligeså godt kan lukke og slukke de danske universiteter hvis det skal være på den måde. Og så skal vi bare se hvad der kommer til at ske med landet ...

Helt ærligt Ib. Jeg synes at du, sådan som alle andre, bør påtage dig det voksne ansvar at finde ud hvilke dele af i din organisation der ikke fungerer optimalt og skære der. Det er sådan man gør alle andre steder. Men det kræver naturligvis at du er modig nok til at se selvkritisk på den organisation du er leder af, og at du ikke er bange for at gøre dig upopulær.

Det ville klæde dig meget bedre end per refleks at stille dig op i det professionelle hylekor af dommedags profeter.

Marianne Mandoe

Resultatet af besparelserne bliver at staten på et eller andet tidspunkt, enten under denne regering eller den næste, bliver nødt til at træde til med store redningspakker.
Pakker der højst sandsynligt bliver langt dyrere end det der er sparet.