Kommentar

Hvordan kan udvikling af nye lægemidler sikres?

Hvordan skaber man incitament til udvikling af lægemidler, som ikke er økonomisk rentable i det nuværende system? Medicinalselskaber bør først og fremmest belønnes for at forbedre den globale sundhedstilstand
Debat
21. juli 2010

Hvis man er en af de 10 millioner mennesker, der lider af Chagas' sygdom, ville man måske mene, at der burde investeres massivt i lægemidler til behandling af sygdommen. Chagas er en infektionssygdom, der er forårsaget af en encellet parasit. Blandt symptomerne på langt sigt er misdannelser af indvoldene, demens og hjerterytmeforstyrrelser. Desværre er behandlingsmulighederne begrænsede. Benznidazole er den medicin, der oftest anvendes til behandling, men den er meget giftig og har begrænset virkning.

Prøv nu at sætte dig ind i situationen, som en administrerende direktør for en større medicinalvirksomhed oplever den. Han eller hun ved alt om, hvor mange dødsfald Chagas er skyld i og vil gerne afsætte nogle ressourcer til at udvikle en behandling.

Men den administrerende direktør står til ansvar over for aktionærerne, der forventer, at virksomheden bruger sine ressourcer for at opnå størst muligt afkast. Virksomheden er trods alt ikke en velgørende organisation og kan ikke tjene mange penge ved at sælge medicin til Chagas-patienter, som ofte er meget fattige.

Indtjeningspotentialet

Chagas er det klassiske eksempel på en overset sygdom, der bliver ignoreret af de økonomiske beslutningstagere i de rige lande, ikke fordi de sundhedsmæssige konsekvenser er ubetydelige, men fordi indtjeningspotentialet er begrænset. I det globale system bliver menneskers værdi fastsat efter, hvor meget de kan betale, og det er forkert i såvel moralsk som økonomisk forstand. Menneskers helbred og liv har en iboende værdi, som er mere fundamental end deres evne til at betale. Det betyder ikke, at samfundet bør bruge ubegrænsede midler på at redde hver eneste person. Men den enkeltes betalingsevne er ikke den rigtige målestok for, hvor meget man skal bruge på sundhed.

Systemet til udvikling af ny medicin tilskynder desværre kun udvikling af de lægemidler, som velhavende mennesker eller deres forsikringsselskaber er villige til at betale en høj pris for. Det gør, at lægemidler, som er vigtige i behandlingsøjemed, ikke bliver udviklet. Denne fejl kunne afhjælpes ved at tilføje en supplerende mekanisme. Health Impact Fund (HIF), som skulle finansieres af såvel udviklede lande og udviklingslande, burde hvert år udbetale et fast beløb - måske i størrelsesordenen 35 milliarder kroner - som belønning for farmaceutiske nyskabelser, målt i forhold til lægemidlernes globale indvirkning på sundheden. (Health Impact Fund er et forslag, der er udviklet af et hold forskere på det amerikanske universitet Yale og er ledet af Thomas Pogge i samarbejde med Aidan Hollis. HIF sigter mod at skabe incitamenter for medicinalvarefirmaer til at udvikle medicin til at behandle de sygdomme, som verdens fattigste typisk lider af,
red.)

Selvkorrigerende

Ethvert produkt, som registreres hos HIF, skulle sælges til produktionsomkostningerne overalt i verden. Virksomhederne ville opnå fortjeneste og indtjene de store udviklingsomkostninger ved at få del i fondens midler. Og virksomheder ville frit kunne vælge, om et nyt produkt skal registreres hos HIF eller sælges til de sædvanlige høje priser for almindeligt patenteret medicin.

Den fremgangsmåde giver mening i økonomisk forstand, fordi det drager fordel af konkurrencen. Virksomhederne ville registrere nye produkter med et stort sundhedsmæssigt potentiale og markedsføre disse produkter for at realisere dette potentiale. Belønningsraten vil være selvkorrigerende. Hvis den er for lav, ville der opstå et fald i produktregistreringerne. Virksomhederne vil ikke blive nødt til at give afkald på deres patenter, for HIF vil simpelthen fungere som en anden måde at blive kompenseret. Nonprofit virksomheder vil også få mulighed for at registrere nye medicinalprodukter inden for HIF-systemet.

Nye incitamenter

Fonden kunne rette op på de perverse incitamenter, som er konsekvensen af det nuværende system, da alle menneskeliv bliver nøjagtig lige meget værd. Det ville ikke forhindre de rige i at søge bedre behandling, men blot gøre det muligt for medicinalfirmaer at tjene penge på at udvikle nødvendig medicin til fattige mennesker, hvis helbred og overlevelse har samme iboende værdi som alle andres.

HIF ville ikke kun handle om oversete sygdomme. Virksomheder ville kunne registrere lægemidler til globale sygdomme og lidelser som f.eks. diabetes og gøre dem tilgængelige for mennesker over hele verden. Patienter, forsikringsselskaber og regeringer i udviklede lande som Danmark vil få gavn af prisnedsættelserne, der kan være med til at finansiere fonden. De lave priser vil være vigtigere for fattige befolkningsgrupper, som også ville drage fordel af den kendsgerning, at virksomhederne bliver belønnet for at sikre en optimal udnyttelse af deres HIF-registrerede produkter.

Verdenssundhedsorganisationen har etableret en ekspertgruppe, som skal undersøge forslag til nye måder at skabe incitament til udvikling af lægemidler og til at gøre dem tilgængelige. Denne gruppe har i sin rapport peget på HIF som en lovende tilgang. Men for at gøre den mere end lovende er regeringer som Danmarks nødt til at begynde at arbejde i retning af økonomisk og moralsk forsvarlige ændringer af systemet på langt sigt, som vil øge de nye lægemidlers tilgængelighed, ikke blot for de fattige, men for alle. Vi har brug for at sætte en ny målestok for medicinalselskaber, som først og fremmest skal belønnes for at forbedre sundheden.

Thomas Pogge er professor i filosofi og international politik ved Yale University, og Aidan Hollis er økonomiprofessor fra Calgary University. I forbindelse med World Pharma2010-konferencen er Thomas Pogge i København, hvor han skal tale om sundhedstiltag til fordel for verdens fattigste.

Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her