Kommentar

Bevar Københavns sidste badeanstalt

Innovative arrangementer som 'Tømmermænds-søndage', 'Gå ren i Byen' og 'Kvindefest' lokker et stigende antal gæster til Sjællandsgade Bad. Alligevel nedlægger Københavns Kommune badeanstalten
Debat
12. august 2010

Velvidende at regeringen har lagt kommunerne i en budgetlås for 2011, bør Københavns Borgerrepræsentation - som indstillet af Kultur- og Fritidsudvalget - ikke nedlægge Sjællandsgade Bad på Nørrebro for at spare 3,6 millioner kroner. Stedet er en kulturhistorisk og social perle. Det ligger i 'Den glemte firkant' ud til Assistens Kirkegård i en samlet bygning med kirken på den ene side og folkeskolen på den anden. Det er et tidligt velfærdsbyggeri til arbejderbefolkningen i lejeboligerne af samme stil, men uden bad. Hvilken enestående mulighed for at forny et gammelt arbejderkvarter, herunder livet omkring Sjællandsgade Bad, hvor der omkring 45.000 gange om året bliver badet af især dem, der ikke har bad: Pensionister, indvandrerfamilier, skæve eksistenser, hjemløse og i stigende grad også unge.

»Her er ingen skranke og glasbur,« som en psykisk syg gæst siger, men i stedet en usædvanlig stentrappe der fører op til damernes og herrernes badeafdeling. Deroppe modtager det altid tilstedeværende personale, og der er et utalt af små rum til de mange aktiviteter, badet byder på. Her er rent og smukt om end skramlet og slidt. Det et stykke kulturarv både som bygning og miljø. De gamle fine fliser er bevaret, og der er små brusekabiner med forhæng, hvor de tykke, dem uden bryster, dem med kolostomipose, de handicappde, de beskidte, de sære eller de generte kan gemme sig.

Ruth Felton på 82 år er en af dem. Hun er kommet her i 30 år, og om hun siger:

»Badet har alle dyder. Det er nyttigt for folk oppe i årene, som ikke har bad selv, for her er stor hjælpsomhed fra damerne. Når jeg går, plejer jeg at sige til dem: »Det er den rene velsignelse!« Så går jeg hjem og pynter mig.«

Badelivet integrerer

Der er også det fælles vaskerum med baljer, træuld og sæbevand, som især brugerne af saunaen benytter sig af. Både her, i saunaen og i hvilerummet uden for saunaen er der en smeltedigel, hvor alverdens typer mødes, og ingen har stempel på ryggen. Badelivet integrerer og alle snakker sammen. Der er også de sorte lædersofaer udenfor, hvor der hænges ud med et blad, en kop kaffe og en snak, ligesom der er legetøj til børnene. Babybadning er heller ikke ualmindeligt. De to afdelinger har en feminin og en maskulin stemning. Især mændene - der ellers ikke er til fitness - bruger motionsmaskinerne. Det er ikke mindst de gamle rygere med hjerte- og lungesygdomme, som lægen har pålagt motion. Saunaen lindrer også gigtsmerterne. Der lyder ofte kendt musik og der er mulighed for massage, zoneterapi og særlige kurbade, som personalet hælder duftende olier i, og siden putter én i hvilerum med stille musik. Der er åbent året rundt, seks personer ansat og mere end almindelig arbejdsglæde. Nogle af gæsterne bistår frivilligt for eksempel de sære, som bruger badet som værested. Som bademester Jesper Lehmkuhl siger:

»Vi bruger meget tid på dem, som ikke kan tale med andre. Mange flagrer rundt uden andet tilhør end stedet her. Selv dem der er så psykisk syge, at vi ringer efter politiet for at få dem indlagt, kommer igen uden at være sure.«

Københavns kommune har stort fokus på sundhedsfremme og ulighed i sundheden. Den har i maj vedtaget 'Fælles strategi for udsatte og syge borgere' for især at komme de socialt udsatte i møde. Dem som kommunen vedkender sig, at det er svært at nå. Hvorfor så nedlægge kommunens sidste badeanstalt, som netop når dem? Nu kommer de badende også fra Nordvest, Vesterbro og Amager. Klientellet har ikke forandret sig meget; det er dem, som den øgede velstand ikke nåede. Så besøgstallet er steget i de senere år. Og kommunens tilskud er ikke større, end det der forholdsmæssigt gives til Øbrohallen. Gruppen bruger ellers ikke kommunens kultur- og idrætstilbud. Så med de 3,6 millioner kroner knytter der sig også en social retfærdighed til. De første 700.000 kroner går i øvrigt til kommunen som husleje.

Overlevelse og fornyelse

Sjællandsgade Bad har været lukningstruet i snart 10 år, men har overlevet og fornyet sig. Hovedgrupperne er stadig pensionister, endnu flere indvandrerfamilier, eksempelvis Amal Ab'bar på 45 år, der bor uden bad, og som glad fortæller, at hun er kommet her med sine fem børn i 17 år. Udsatte sociale grupper og i stigende grad mange unge kommer her også. Badet arrangerer nemlig særlige events. Her er Saunagus tre gange om ugen - om fredagen for begge køn. Top til Tå Wellness om torsdagen. 'Gå ren i Byen' med bad og fest. Kendte DJ's fra undergrunden står gerne for musikken. I mellem er der Tømmermændssøndage med bad og morgenmad. I september bliver der afholdt en stor kvindefest. Stedet udlejes også til polterabend med bad.

Jesper Lehmkuhl ser gerne at badet lægges ind under Nordvest kulturhusene, og at den lille sal øverst oppe bliver istandsat og brugt til koncerter, fester, foredrag og mødelokale. Der er god grund til at bevare Sjællandsgade Bad og måske også til at rejse en fredningssag?

I første omgang spørger de 5.000, hvis underskifter pryder væggen op gennem indgangen, sammen med Ruth Felton:

Mon ikke Frank Jensen kan gøre sin indflydelse gældende, selv om der er mange skriveborde på rådhuset?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hans Jørgen Lassen

Jeg kan varmt anbefale stedet. Selv benyttede jeg mig af det, da jeg boede på Nørrebro 1982-1984.

Mads Kjærgård

Tja Københavns kommune bruger millioner på trygsager om folkesundhed etc., men det er nok for meget forlangt af bureaukrater, at de skal bruge penge på noget, der rent faktisk kommer nogle tilgode.

‘Fælles strategi for udsatte og syge borgere’ ha ha ha, det er jo ikke andet end en hensigtserklæring, der dækker over at man ikke har nogen strategi eller i hvert ikke en strategi man har tænkt sig at føre ud i livet! Det er jo Danmark i en nøddeskal, hvis man blev rig af store ord,hensigstserklæringer og papirplaner, så var vi verdens rigeste folk!

Jens Thorning

De tilbageværende badeanstalter hedder TEAM BADE, så folk tror det er privatiseret, og domineres af trofæ-fædrene med deres guldklumper, der nu skal opleve, hvordan det er at gå i sauna. Pludselig er frygten for pædofile afløst af afslappet tolerance.

Alle jubler, men bevar dog i det mindste Sjællandsgade, så man kan drømme sig tilbage til tider, ingen tør tro har eksiseret, da bademestre sås drikke alkohol åbent , og rygning var tilladt.