Kommentar

Danmark skal op i gear

I al beskedenhed har oppositionen i Danmark længe advaret mod sparepolitikkens konsekvenser. Kriseregningen sender regeringen til de svageste og til velfærden. Og sparepolitikken tager slet ikke behovet for at stoppe den stigende arbejdsløshed alvorligt
2. august 2010

I april indrykkede Venstre store annoncer i en række dagblade: »Det lysner, og nu skal regningen betales«, lød overskriften. Budskabet var, at det nok skal gå alt sammen - men at velfærden skal forringes. Desværre er regeringens vurdering af krisen endnu en gang forkert, og den er mildest talt svag på ideer, der skal skabe vækst og arbejdspladser i Danmark. SF vil have Danmark op i gear. Investeringer i offentligt byggeri og renovering skal skabe jobs med det samme, og på længere sigt skal vi udvikle nye vækstindustrier, der skaber nye arbejdspladser.

For nylig kom der dybt bekymrende ledighedstal fra fagforbundet 3F. Arbejdsløsheden er pludselig steget igen. I juni med 0,3 procent, svarende til ekstra 2.000 danskere uden job. Alarmklokkerne skal altid ringe, når der fyres. Ledighed er en tragedie for den enkelte, der mister sit job - og dyrt for hele det danske samfund, der taber skatteindtægter og skal betale sociale udgifter. For alt for mange udvikler ledighed sig til langtidsledighed. Og unge generationer risikerer at ende i arbejdsløshed frem for uddannelse eller arbejde. Det må ikke ske!

Kvæler opsvinget

Den pludselige stigning i arbejdsløsheden viser, at krisen - desværre - ikke er ovre endnu. Og vi må opfordre regeringen til at overveje sin krisehåndtering. Den økonomiske overvismand, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, har opfordret regeringen til at udskyde spareplanerne. Flere økonomer er enige i advarslen. For eksempel den amerikanske nobelpristager i økonomi, Paul Krugman, der advarer imod, at de borgerlige regeringers spareplaner i Europa kan kvæle det spirende opsving og føre til endnu mere arbejdsløshed.

I al beskedenhed har oppositionen i Danmark længe advaret mod sparepolitikkens konsekvenser. Kriseregningen sender regeringen til de svageste og til velfærden. Og sparepolitikken tager slet ikke behovet for at stoppe den stigende arbejdsløshed alvorligt.

Derfor foreslår Socialdemokraterne og SF at fremrykke offentlige investeringer for fem mia. kr. i 2010 og 10 mia. i 2011. Det vil skabe tusindvis af private jobs og forbedre skoler, dagsinstitutioner og ældreboliger.

Krisen har nemlig ramt Danmark hårdt. Hårdere end Lars Løkkes regering giver udtryk for.

Ifølge EU's statistiske kontor, Eurostat, er den danske ledighed steget 4,5 procentpoint siden juni 2008. Til sammenligning er EU's samlede arbejdsløshedsprocent i samme periode 'kun' steget med 2,7 procentpoint. Den danske ledighed stiger altså væsentlig højere end i resten af Europa!

Den danske industri har heller ikke klaret sig godt i krisen. Ifølge Eurostat ligger den danske industriproduktion i øjeblikket 17,5 pct. lavere end i juni 2008. Tal, som er fra februar, viser, at kun Grækenland og Bulgarien har en svagere udvikling i industriproduktionen end Danmark.

De dystre tal minder os om, at der er brug for helt nye tanker og ideer for at få vækst tilbage til Danmark.

Sats på fremtidens vækst

Vi må som nation forsøge at finde svaret på det afgørende spørgsmål: Hvad skal Danmark egentlig leve af i fremtiden? Spørgsmålet bliver mere og mere aktuelt efterhånden som globaliseringen koster danske arbejdspladser - også uden for traditionel industriproduktion. Vi skaber ikke vækst ved et fingerknips, men ved at tænke langsigtet i vores erhvervspolitik. Samfundet skal i endnu højere grad end i dag bevidst satse, støtte og prioritere områder, som vi mener har særlig stort potentiale.

SF var blandt de første til at se potentialet i vindmøller, der i dag har givet arbejde til 21.000 mennesker i Danmark. Nu er det tid til at se nye muligheder. Vi skal fremover satse på ny grøn teknologi og velfærdsteknologi. Vi skal også skabe bedre forhold for iværksættere og skabe nye servicevirksomheder.

Vi skal understøtte nye vækstindustrier gennem en målrettet kombination af investeringer, offentlig indkøbspolitik og en intelligent grøn afgiftspolitik. Vi vil fremme Esco-ordninger, give ekstra støtte til omstillinger i industrien og etablere klimajob i kommunerne. Det skaber også arbejdspladser her og nu. Og det skaber de arbejdspladser, vi skal leve af i fremtiden.

Venstre hidsede sig voldsomt op, da SF havde besøg af Novozymes på vores landsmøde. Besynderlig adfærd fra en regering, der ellers slår sig højt op på ytringsfriheden. Men Venstres udbrud var faktisk lidt interessant. Det viste, hvordan de borgerlige i dag fægter til højre og venstre og er uden svar på, hvordan Danmark skal skabe nye arbejdspladser og komme ud af krisen. Imens går SF i dialog med fagbevægelse og den produktive del af erhvervslivet for at få Danmark op i gear. Og det er noget helt andet, end de borgerliges krisepolitik, der lader de arbejdsløse klare sig selv og skærer ned på velfærden.

Villy Søvndal er formand for SF, og Thor Möger Pedersen er næstformand for SF

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu