Læserbrev

Finanslov truer kvalitet og uddannelsestilbud på gymnasier og VUC

VUC har ry for at levere fleksibilitet og facilitere 'sporskifter' i uddannelsessystemet - ikke mindst i udkantsdanmark. Den form for mobilitet risikerer regeringen nu at lukke af for
Debat
1. september 2010
VUC har ry for at levere fleksibilitet og facilitere 'sporskifter' i uddannelsessystemet - ikke mindst i udkantsdanmark. Den form for mobilitet risikerer regeringen nu at lukke af for

Undervisningsministeriet har for nylig i et svar til folketingets finansudvalg dokumenteret, at der i den nuværende regerings tid er effektiviseret så markant på landets almene gymnasier, at prisen pr. elev er faldet med ca. 10.000 kr. eller godt 10 procent. Det har selvfølgelig været mærkbart på institutionerne, hvor eleverne , som omtalt i Information forleden, ofte sidder i klasser med over 30 personer.

Det kan øge frafaldet yderligere - især for de såkaldt gymnasiefremmede elevers vedkommende.

Det truer uddannelseskvaliteten med den stadige begrænsning af lærertiden pr. elev. Den enkelte lærer må forholde sig til markant flere elever end for 10 år siden.

Typisk er der eksempler på, at lærere nu har 200-250 elever om ugen, hvor de for 10 år siden typisk havde 100-125 elever om ugen. Lærere og ledelse arbejder hårdt for at sikre kvaliteten i elevernes uddannelse på trods af de årlige grønt- høsterbesparelser.

Regeringens finanslovsforlag for 2011 skærper på enhver måde ovennævnte problemstilling. Den rummer en samlet besparelse i 2011 for alle de gymnasiale uddannelser på næsten en kvart mia. kr. Det svarer til, at der til hver elev vil være knap 1.750 kr. mindre til rådighed i 2011 i forhold til 2010.

Og frem mod 2014 vil der komme yderligere besparelser, idet der foreslås indført en omstillingsreserve på to procent (212 mio. kr.) i 2014 - en reserve, som ingen ved, hvad skal bruges til. HF-enkeltfag på VUC rammes særlig hårdt. Besparelsen svarer til 2.100 kr. pr. årskursist. Hertil kommer en stigende deltagerbetaling og forringelser af SVU'en.

Yderst kritisabelt

Årskursisttallet for HF-enkeltfag forventes nedsat med næsten 10 pct. som følge af indførelse af fuld brugerbetaling til personer med en videregående uddannelse. Den fulde brugerbetaling vil svare til, at VUC skal opkræve en deltagerbetaling på omkring 5.000-10.000 kr. pr. kursist, afhængig af fag og niveau.

VUC har altid haft en vigtig opgave som sweeper og opsamler af unge og voksne, som ellers ikke ville få en uddannelse eller i en fyringssituation skal videre mod nye jobmuligheder. VUC har ry for at levere fleksibilitet og facilitere 'sporskifter' i uddannelsessystemet - ikke mindst i udkantsdanmark. Den form for mobilitet risikerer regeringen nu at lukke af for.

Finanslovsforslagets talmateriale viser, at en øget deltagerbetaling vil betyde et fald i antal uddannelsessøgende. Det vil true uddannelser og udviklingsmuligheder. Det er yderst kritisabelt og i strid med regeringens erklærede uddannelsespolitiske målsætninger, f.eks om at 95 procent på sigt skal have en ungdomsuddannelse.

Danmark har brug for en mere langsigtet strategi end regeringens ensidige og perspektivløse spareplaner. Investering i uddannelse er nøglen til vækst og fremgang.

Man kan ikke spare sig til vækst og kvalitet i uddannelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak til Gorm Leschly for den kommentar. Den sætter Løkke Rasmussens uddannelser i verdensklasse i et noget besynderligt lys samt vil underbygge tendensen om at universitet uddannelserne er blevet ringer og ringere. Er det det Løkke Rasmussen kalder verdensklasse.

Morten Kjeldgaard

Regeringen arbejder målrettet på at ødelægge uddannelserne. Man ønsker flere uudannede etnisk rene danskere, som kan agere billig arbejdskraftreserve fpr industrien og private, og man ønsker navnlig at undgå import af ikke-dansk arbejdskraft. Regeringens vælgere -- de rigeste danskere -- har brug for havemænd, rengøringshjælp, tyende og børnepasning (når det lykkes af få smadret daginstitutionsområdet og fyret alle pædagoger). Der er ingen grund til at have en ungdomsuddannelse for at udføre den slags arbejde. Det liberalistiske drømmesamfund er under udvikling. Alt vil blive godt, I skal bare forholde jer i ro.

Henrik Sarpsborg

Der er ingen tvivl om at den aktuelle kurs er at motivere tilkøbsydelser ved at forringe basisproduktet til uigenkendelighed. Det gælder en lang række områder, også uddannelse.

Rationalet er vel her at det skaber et marked, og betyder at staten kan allokere midler til skattelettelser til de rigeste.

Det er nok den første regering i mands minde, der systematisk arbejder for forringelser på samtlige ministerområder.

Det skal være skidt før det bliver godt.. er vi der snart?