Læserbrev

Læserbreve

Debat fra dagens avis
Debat
24. august 2010

Damebladsromantik

Heidi Madsen, Randers NV

Her gik jeg lige og troede, at Information var stoppet med at lave damebladsbrevkasse, hvor folk skriver ind med problemer at typen 'Min kæreste forstår mig ikke'.

Men ak, hvor var jeg dog naiv. Nu efter sommerferien er lørdagsudgaven igen inficeret med brevkassen efter at have holdt en tiltrængt pause . Er det for meget forlangt, hvis jeg beder om noget ordentlig redaktionelt stof, eller er det blot et forfængeligt håb i dagens popsamfund, hvor alle såkaldte almendelige danskere skal høres så meget som muligt?

Kunne vi ikke blive fri for damebladsbrevkassen? Dem, der vil have sådan noget, må gå til Femina, Se & Hør eller hvem der nu laver sådan noget ligegyldigt indholdsløst pjat. Giv os nyhederne og baggrundsstoffet tilbage.

Er det ansvarligt?

Sofie Dahl Tolstrup, Kbh. S

Regeringen kalder S og SF's 'Fair Løsning' uansvarlig, planen kan ikke løse de økonomiske problemer. Danmark lige nu står i, mener de. Jeg spøger bare: Er det uansvarligt at sikre vækst og arbejdspladser i fremtiden? Er det uansvarligt at få danskerne til at arbejde lidt mere, så vi sammen kan komme ud på den anden side af krisen? Er det uansvarligt at sikre Danmark noget at leve af også om 10 år? Nej!

Men det er virkelig uansvarligt at give kriseregningen til de fattige, mens de rige får 60.000 i skattelettelser i år. Det er uansvarligt at bremse det begyndende opsving, så krisen varer længere. Det er uansvarligt at kaste med mudder mod S og SF for at skjule VKO's egen visionsløse politik.

Greenwashing

Per Clausen, klimaordfører, Enh.

Desperationen i EU's landbrugsdepartement vokser. Flere og flere forskningsrapporter slår nemlig fast, at biobrændstoffer i vejtransporten er værre for klimaet end traditionel benzin og diesel. Og det er noget, der ikke passer EU-Kommissionen, når man nu har vedtaget, at 10 procent af alt brændstof i transportsektoren skal være biobrændstof i 2020 - af hensyn til klimaet.

Utallige miljøorganisationer har advaret mod at betragte biobrændstoffer som klimavenlige, men man har nægtet at lytte, og nu følger forskerne altså også trop i deres kritik. Og hvad gør man så? Jo, man ændrer i forskernes konklusioner på de undersøgelser, man selv har bestilt, så biobrændstoffernes klimaregnskab fremstår som man ønsker det.

At EU-Kommissionen har gjort sig skyldige i denne form for 'greenwashing' af værste skuffe, har aktindsigt foretaget af Nyhedsbureauet Reuters kunnet afsløre. Kommissionens censur af konklusionerne var så brutal, at forskningsinstituttet efterfølgende har fralagt sig ethvert ansvar. Det er helt uacceptabelt. Derfor bør den danske klimaminister nu kræve af EU-Kommissionen, at de fremover lægger alle relevante informationer og forskningsresultater åbent frem.

Generation glad – eller hvad?

Maria Alina Wedø, København S

Under overskriften »En glad generation« fortæller Søndagsavisen(22. august) alle danskerne, hvordan den unge generation trives uden særlige bekymringer om arbejde, økonomi og sygdom. En glædelig nyhed, hvis ikke det var fordi, at den økonomiske strategi, vi er vidne til i disse år, hurtigt vil kunne få undersøgelserne til at vende. Regeringens svar på en kriseløsning er store velfærdsforringelser og besparelser, som bl.a. vil ramme vores uddannelser og sende flere unge ud i arbejdsløshed.

Hvis Lars Løkke Rasmussen er interesseret i at bevare de gode overskrifter i avisen, må han vist hellere ændre kurs og satse på vækst, investeringer og uddannelse i stedet for at kvæle det økonomiske opsving gennem sparerunder. Ellers går vi som næste generation en trist tid i møde.

Fagre globale verdens- samfund

Søren Blaabjerg, Hørning

Europas velfærdssamfund er under vedholdende pres. Storbritannien skruer dramatisk ned for velfærden for at dæmme op for gældssætningen. Vindmøllegiganten Vestas fyrer netop nu folk i Danmark og ansætter samtidigt det tidobbelte antal i udlandet. Danmarks og for så vidt samtlige vestlige nationers tid som velstandsmæssige 'smørhuller' ser endegyldigt ud til at være på vej mod at være et overstået kapitel. Vi har i dag reelt et internationalt arbejdsmarked, og det er en udvikling, der ikke lader sig stoppe.

Gad vide, hvornår det går op for de hjemlige (og vestlige i det hele taget) fagbevægelser og socialt bevidste politiske kræfter, at med mindre kapitalejerne (dvs. aktionærerne over en bred kam) skal have frie hænder til at spille folk i produktionen i de forskellige lande ud mod hinanden, bl.a. med dystre fremtidsudsigter for fremtidens velfærdssystemer i kølvandet, så er det på høje tid, at man organiserer sig internationalt - ikke med protektionisme som mål - det ville være ris til egen røv, men til værn mod en dramatisk og ukontrollerbar - potentielt livsfarlig - uddybning af kløften mellem rig og fattig, magtfulde og magtesløse på verdensplan.

Markedsgjort?

Pietro Cini, Bælum

Universitetet er så frygteligt markedsgjort, råbes der fra flere sider. Gu' er det ej! Beviset er den elendige personalepleje, som universitetets løstansatte udsættes for. Videnskabsministeren må udmærket vide, at det aldrig ville være gået på hendes tidligere arbejdsplads, Danfoss.

Det handler om værdighed

Søren Juul-Nielsen, Århus C

Det handler grundlæggende om at få en regering, der vil respektere menneskerettigheder og hjælpe de nødstedte. I modsætning til den nuværende, der har plaget landet med destruktion og dehumanisering på alle områder dikteret af det udanske DF. Uanset regulering i økonomi må det overordnede krav til en ny regering være: genskabelse at etik, viden, moral og ærlighed både i indenrigs- og udenrigspolitik og ikke mindst flygtningepolitikken, hvor vi ser mindelser tilbage fra 1930'erne og 1940'erne.

Vi kan måske igen gå forrest i kamp mod racisme og forfølgelse.

Tinglysningsskandale

Ole Borg, Kerteminde

Forløbet i tinglysningssagen, så vel som langt hovedparten af andre store offentlige IT-projekter, illustrerer tydeligt den bagvedliggende udvikling, der startede for en halv snes år siden: Indtil ca. 1990 var IT-chefen selvskrevet medlem af topledelserne, men så gik det hastigt ned ad bakke.

De nyopdukkede chefer af mange afskygninger, ofte kendetegnet ved engelsksprogede stillingsbetegnelser, fik hinanden hidset op i 'Den gensidige Roseklub', der egentlig opstod i USA, men ved eksporten til Danmark ikke fik den i USA tilhørende satiriske og selvkritiske kultur med i forsendelsen. Her starter så balladen: IT-cheferne blev stille og roligt lagt ind under andre chefer, først under direktøren (nu direktionen) som en stabsfunktion, efterhånden længere nede (ofte under 'Økonomifunktionen').

I den aktuelle sag kom det tidligt frem, at heller ikke i dette projekt eksisterede nogen fall-back-procedure, eller på godt og præcist dækkende dansk: Der var ingen vej tilbage - broerne var brændt. At lade direktører, ministre og ministerielle embedsmænd have beslutningsansvar for igangsættelse af IT-projekter skal være udelukket. En IT-chef eller et 'IT-kollegium' skal til en hver tid kunne nedlægge veto. Indtil det sker, vil skandalerne rulle videre.

Pakistan

Ib Jensen, Søborg

Den almindelige dansker er oversvømmet af godhedsindustrien. Kun de rene og ranke i Dansk Folkeparti ved, at det vigtigste er at give dyrene en stemme.

Vort modersmål er dejligt ...

Klaus Illum, Fur

Samtidigt med den fremadskridende vulgære anglofisering af vores sprog (et forsamlingshus i Jylland hedder nu et Event Center) degenererer det indefra. Før sagde vi f.eks.: »Som tiden går, fremstår oppositionen ...«; »Søren har skrevet en bog ...«; »Hunden bed ham i benet ...«. Nu siger alle: »Som tiden går, så fremstår ...«; »Søren, han har skrevet ...«; »Hunden, den bed ham ...«. Ikke kun i daglig tale, men lige så galt i tv og radio og i de trykte medier. Også i Information myldrer det med disse overflødige propositioner og pronominer.

Det er en fordummelse af vores sprog. En talen ned til hinanden i en almindelig forventning om, at vores intelligens ikke rækker til at fastholde sætningens tanke i et fortsat forløb. DR's og TV 2's tv-værter fører an i denne fordummelse, idet de forsøger at bevare deres seertal ved at følge med nedad i sprogets og tænkningens almindelige degeneration.

Men Information burde også sprogligt være 'den mindst ringe'. Sætningen »Etablering af (X) vil kun sikre en 'loose-loos'-situation: der er ingen, der vil vinde på det«, kunne man 9. august læse her i avisen. En pinlig anglofiseringsfejl ('loose' er et adjektiv, der betyder 'løs'; 'at tabe' er på engelsk 'to lose'). Sætningen siger, at »Alle vil tabe ved etablering af (X)«. Kort og godt på dansk.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tom W. Petersen

Klaus Illum
Hørt! Hørt!

Heinrich R. Jørgensen

Klaus Illum:
"en ‘loose-loos’-situation"

Det betyder nu snarere noget i retning af 'løse lokummer' -- hvad det så end måtte være ;-)

Men det var heller ikke, det der blev skrevet. Det var 'loose-loose', som selvfølgelig er et sprogspil på det hyppigt anvendte udtryk "win-win". Uheldigvis udtales 'lose' og 'loose' ens, hvilket formodentligt er årsagen til miseren.

I øvrigt var det ikke avisens journalister, der havde begået stavefejlen. Den forekom i en kronik. En iøvrigt velskreven kronik, på dansk.

Den miserable anglificering af sproget er så afgjort en tåkrummende oplevelse, men det konkrete eksempel er ikke velegnet til at underbygge pointen.