Læsetid: 2 min.

Modet til at skabe

Filosofiprofessoren Peter Kemp påpeger - ganske rigtigt - at det er problematisk, at danskerne i stigende grad er blevet for autoritetstro. Men når han forestiller sig, at oprøret skal komme fra universitetet, som i 68, tager han fejl
Når Peter Kemp forestiller sig, at oprøret mod autoriteterne skal komme fra universitetet, som i 68, tager han fejl, mener Finn Janning.

Når Peter Kemp forestiller sig, at oprøret mod autoriteterne skal komme fra universitetet, som i 68, tager han fejl, mener Finn Janning.

Thomas Arnbo

Debat
16. august 2010

Alt ære og respekt for Peter Kemps dygtighed (9. august), men tiden er løbet fra ham. Filosofiprofessoren påpeger - ganske rigtigt - at det er problematisk, at danskerne i stigende grad er blevet for autoritetstro. Det har altid været filosofiens kæphest at stille spørgsmål til selvfølgeligheder - herunder autoriteterne. Men når Peter Kemp forestiller sig, at oprøret skal komme fra universitetet, som i 68, tager han fejl. For det første er universitetet ikke længere den autoritet, som Kemp - ganske paradoksalt - bilder sig ind, at det er. Dette skyldes ikke kun, at universiteterne drives som virksomheder, hvor hver forsker skal markedsføre sin forskningsmæssige værdi igennem medierne, fordi alt tilsyneladende skal gøre op i penge (synlighed = penge). Snarere at flere og flere interessante ting bliver genereret uden for de velkendte systemer. Viden er ikke forbeholdt universiteterne.

De fleste af de sociale medier er eksempelvis skabt af personer uden nogen statsgaranteret uddannelse. De steder, hvor de mest nyskabende ideer støbes, er ofte på blogs eller magasiner, som er frit tilgængelige for alle på nettet.

Moonwalker baglæns

Det, universiteterne kan, er at udarbejde kritiske læsninger af et samfund. Det er bare ikke nok. Alle disse læsninger på læsninger er kun til ære for en mindre og mindre skare, hvorved alle disse læsninger ikke besidder nogen kraft. De ender i det rene ingenting. Det, der derimod er behov for, er mod og fantasi til at skabe frugtbare alternativer, sætte noget på spil. Det vil sige skabe nye værker, ikke nye læsninger. Så alt ære og respekt for universiteterne, men det er ikke det, forskere motiveres til at gøre p.t. i Danmark. De motiveres til at publicere artikler, som er baseret på gamle ideer, som vrides i det uendelige. Eller de motiveres til at komme i medierne, så institutlederen kan uddele en flaske rødvin til afdelingens mest citerede forsker i august. Det er ren McDonald's, hvilket ikke er fundamentet for et oprør, men fundamentet for kærlighedshåndtag og magelighed. Hvorfor skulle opgøret komme fra universitetet, når der p.t. sidder en masse lektorer med adgang til landsdækkende aviser, hvor de kan anmelde hinanden og sørge for, at intet nyt sker? Nej vel. Men oprøret skal nok komme, når de mest interessante mennesker er placeret udenfor. Så tipper magten. Jeg er nok ikke den eneste, der lytter mere til Damon Alban end Stjernfelt; mere til Carsten Jensen end Ole Thyssen. Hvorfor? Fordi de ikke er magelige, fordi de er modige ... ellers ville de jo ikke kunne være skabende. Og alt dette er reelt ikke Kemps problem, da han har skabt, men det er et problem, hvis han stadigvæk nærer tiltro til en institution, som p.t. moonwalker baglæns.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Heinrich R. Jørgensen

Det er formodentligt korrekt, at fremtidens oprør nok ikke kommer fra hverken de universitetsansatte, eller de studerende.

Man kan dog håbe, at nogle af bagstræberne på universiteterne i det mindste melder sig under fanerne, når nogen med format, vilje og cohones på et tidspunkt vælger at formulere og organisere modstand mod fordummelse. Teten bliver det nok nogle andre der tager, og ligeså ideerne til oprøret.

Peter Andreas Jørgensen

Man kunne jo også opdyrke en anden kultur på universiteterne, så det ikke, som nu, opfattes som mere værdifuldt at efterrationalisere på andres kreativitet, end selv at tage chancen og bidrage med lidt nytte til menneskeheden.

Uh, igen denne polaritet. Jeg må indrømme, at jeg også synes, Kemp lyder en smule automatisk og såmænd også en smule uovervejet i sin argumentation.
I virkeligheden har han vel mest på hjerte igen at sætte forskningen fri - hvorved han netop mødes med Finn Janning, der til gengæld ikke synes at forstå, at universitetet er SAT i stå af politikere og erhvervsliv, der ikke bryder sig om alternative magtbaser - og da slet ikke nogen, der har mere at have argumentationen i, end de selv.
Desværre sker der, fordi politikere og erhvervsliv holder universitetet som gidsel, det, at universitetet mister sin funktion og sin autoritet. Det dummeste, man har gjort, var at tro på staten, der i 60erne og 70erne var viden venligt stemt, men siden er vendt 180 grader - for havde man fastholdt sin autonomi dengang og især ikke solgt alle sine besiddelser i Indre By, havde man haft betydeligt mere modstandskraft overfor det, der mere og mere tydeligt er fjendtlige angreb. Hvordan skal man ellers forklare, at der barsles med at fjerne selve grundlaget for institutionens virke, latinen?

Søren Kristensen

Man behøver bare se på illustrationen til denne artikel, for at konstatere forfatteren har ret. Men hvad nu hvis billedet ikke er repræsentativt? Det tror jeg nu nok det er, et langt stykke hen ad vejen, for sådan så der også ud der hvor jeg gik for 5 - 6 år siden.

Ganske uenig. Såfremt universiteterne ikke skulle være på højde med situationen - og i øvrigt selvstændigt beslutte at mene noget afgørende i sammenhængen, hænger det nok snarere sammen med, at universiteterne idag er styret af erhvervslivet. Så Kemp's opfordring til de studerende og underviserne/forsknings-tilretterne skal hermed være gentaget...

Med venlig hilsen

Ganske uenig. Såfremt universiteterne ikke skulle være på højde med situationen - og i øvrigt selvstændigt beslutte at mene noget afgørende i sammenhængen, hænger det nok snarere sammen med, at universiteterne idag er styret af erhvervslivet. Så Kemp's opfordring til de studerende og underviserne/forsknings-tilretterne skal hermed være gentaget...

Med venlig hilsen