Læsetid: 1 min.

»Med regulering kan man undgå de store udsving«

Strammere regulering kan være en del af løsningen for at undgå fremtidige finanskriser, mener Finn Østrup, der er ekspert i den finansielle ved CBS
Strammere regulering kan være en del af løsningen for at undgå fremtidige finanskriser, mener Finn Østrup, der er ekspert i den finansielle ved CBS
Debat
31. august 2010

»Formålet med at lave strammere finansregulering er at reducere sandsynligheden for finansielle kriser. Hvis vi får færre kriser, vil det hjælpe på beskæftigelsen på længere sigt, og man undgår situationer, som den vi har oplevet siden 2007, hvor produktionen pludselig går kraftigt ned, og beskæftigelsen falder drastisk.«

Det siger Finn Østrup, der forsker i den finansielle sektor på CBS, Copenhagen Business School.

- Men har bankerne ikke en pointe i, at en stramning kan have en negativ effekt på beskæftigelsen her og nu?

»Bankerne har ret i, at hvis man pålægger større omkostninger og gør det besværligt for bankerne at modtage indskud og låne ud, vil det ramme beskæftigelsen lige nu og her. Men det er en afvejning, for på længere sigt er det en fordel, fordi man undgår de store udsving, som vi så forud for den igangværende finanskrise,« siger Finn Østrup.

Tomme trusler

Såfremt stramningerne af finanssektoren bliver en realitet, kan det medføre at bankerne skal have flere penge, førend de må låne ud. Finn Østrup mener, at bankerne opponerer mod stramningerne, fordi det økonomisk set stiller dem dårligere.

»Strammer man reguleringen, bliver det hele mere besværligt for bankerne. Førhen har de dybest set kunnet have en stor forretning med en meget lille egenkapital. En strammere finansregulering vil reducere indtjeningen i bankerne,« siger Finn Østrup.

Reguleringsdebatten har fået nogle banker til at true med at flytte udenlands, hvis reguleringen bliver for stram. Men ifølge Finn Østrup er det ikke muligt.

»Bliver stramningerne gennemført, bliver det internationalt. Så når bankerne siger, at de vil operere i et andet land, hvis stramningerne bliver gennemført, så lyder det som en tom trussel. Det tror jeg simpelthen ikke på. Der vil være nogle internationale regler der gælder og forhindrer dem i det,« siger Finn Østrup.

Læs det modsatte synspunkt i »Regulering kan ikke redde os fra endnu en krise«

Serie

Duellen

Seneste artikler

 • ’Stress er et gummibegreb’

  8. oktober 2014
  Hvis man skal forstå væksten i stress, er den strukturelle kritik af, at arbejdsmarkedet kræver mere af os, for forenklet, siger Nanna Mik Meyer, professor i sociologi
 • ’Medbestemmelse kan stresse’

  8. oktober 2014
  Jeg har aldrig nogensinde mødt nogen, der stresser, fordi de ikke oplever demokrati på arbejdspladsen, siger livstilscoach Sofia Manning
 • Kan godt diskuteres

  27. august 2014
  Ser man på årsagerne til, at så mange bliver dræbt på vej til Europa, handler det mere om den førte politik end om konventionerne, siger Martin Lemberg-Pedersen, der er adjunkt på Centre for Advanced Migration Studies, Københavns Universitet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her