Læserbrev

Tillid til politiet skal højnes

Befolkningens tillid til politiet er faldet, og det skal der rettes op på, mener man i SF. Men det skal ikke ske ved øget kontrol, men bl.a. ved forskning i politiarbejde og arbejdsforhold, mener partiets retsordfører.

Befolkningens tillid til politiet er faldet, og det skal der rettes op på, mener man i SF. Men det skal ikke ske ved øget kontrol, men bl.a. ved forskning i politiarbejde og arbejdsforhold, mener partiets retsordfører.

Debat
10. august 2010

Befolkningens tillid til politiet er faldet. En udvikling, der kan føre til mere selvtægt, flere konfrontationer og generelt større utryghed. Det er en udvikling, som ikke vendes ved at pege fingre af hverken politiet eller andre samfundsgrupper, men ved at kikke grundigt og kritisk på forhold både i og omkring politiet, som vi skal ændre og forbedre.

Vi har desværre oplevet enkelte kedelige sager, hvor der ikke blot er en enkeltstående betjent, der har overtrådt sine beføjelser. Men hvor sandheden omkring en episode efterfølgende har haft svært ved at komme frem - på trods af at flere repræsentanter fra politiet har været til stede. Altså sager, hvor betjentene - udefra set - dækker over hinanden. Det skader tilliden til det politi, der udfører en betroet rolle i samfundet.

Politiet er den instans, vi kan søge hjælp hos i forbindelse med vold, ulovligheder og kriminalitet. Politiet er altså på mange måder vogteren af trygheden i samfundet. Og derfor skal befolkningen kunne vide - og stole på - at politiet omgås deres voldsmonopol på ordentlig og forsvarlig vis.

I Danmark er der stort set ikke bedrevet forskning i politiarbejde, arbejdsforhold og danske betjentes korpsånd. Det vil vi gerne have lavet op på, så vi kan forbedre politiindsatsen fremadrettet og forebygge tillidsproblemer. Og jo, vi stoler på politiet, men forholder os selvfølgelig kritisk til opgaveudførelsen - politiet såvel som alle andre organisationer kan blive bedre til deres arbejde.

>Ikke kontrol

Andelen af befolkningen med stor eller meget stor tillid til politiet er faldet fra 80,5 procent i 2006 til 72,2 procent i 2008. Samtidig er antallet af indkomne politiklagenævnssager i perioden fra 1997 til 2007 vokset med ca. 50 procent. En del af forklaringen er formentlig politireformen, samt at befolkningen er blevet mere sensitiv og politiets interne procedurer mere grundige. Det kan altså være omstændighederne omkring politiarbejdet frem for politiarbejdet i sig selv, som har ændret sig. Vi bør imidlertid stadig undersøge, hvordan politiarbejdet kan tilpasse sig de forhold - og antallet af sager bringes så langt ned som muligt.

SF vil igangsætte forskning i politiets arbejde. Vi skal bl.a. skal se på hvilke omstændigheder, der kan føre til, at små grupper af politibetjente eller dele af politistyrken lukker sig om sig selv og udvikler et alternativt normsæt. Her opstår nemlig risikoen for, at betjente ser igennem fingre med eller i værste fald dækker over politikollegaer, som går over stregen.

Forslaget er ingenlunde et mistillidsvotum til politiet, men en erkendelse af, at vi som samfund stiller særdeles høje krav til politiet. Derfor er det heller ikke kontrol, vi foreslår. Men et nyt redskab for politiet til at forbedre deres organisation og virke.

Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører i SF

Læs også artiklen: Må politiet begpå fejl?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I samme omgang kunne I jo kigge på terrorlovgivningen og 'Lømmelpakken', som begge i høj grad har resulteret i sager, hvor store grupper af borgere har klaget over politiets fremgangsmåde - og med rette!

Magtmisbrug og dækken over hinanden i politiet er slet ikke så usædvanligt eller enkeltstående som du får det til at fremstå, og dette er efter min opfattelse

1) et produkt af stadig flere love der kriminaliserer mennesker med bestemte holdninger, mennesker der har en bestemt religion, mennesker der driver lovligt fagligt eller politisk arbejde m.m.

2) et skred i selve opfattelsen af demokrati, menneskerettigheder og retssamfund (hos store dele af politikere, politiet og visse befolkningsgrupper).

Din analyse og kritik er for mild, og på mig virker det som om du helst vil glatte ud og ikke genere nogen, selv om der vitterlig er noget helt galt i den måde politiet forvalter deres voldsmonopol på.

Det må da ku klares med en smule spin skulle man synes. Hvis tilliden er svækket er det fordi PR-arbejdet har været for dårligt.

"Befolkningens tillid til politiet er faldet."

Hvordan går det i tråd med, at tilliden til autoriteterne var stigende.?

"Danskerne elsker autoriteter. Tilliden til Forsvaret, Folketinget, sundhedsvæsnet og det offentlige er vokset markant i løbet af de sidste ti år."

http://www.information.dk/240804

Der er den offentlige propaganda maskine, og så er der de virkelige oplevelser med et organ.

Fire oplevelser, tre hvor organet burde bures inde, og en hvor man sagde tak for hjælpen.

Altså en ud af fire, 25% og 75% hvor magten bliver misbrugt.

Det er ikke lige noget man i pressen kan ondulerer med en artikel, eller et politisk øjemål, det kræver vist et par generationer at opbygge et organ der er den tillid værdig.

Karina Lorentzen Dehnhardt:

»Tillid til politiet skal højnes.«

Måske skulle Karina Lorentzen Dehnhardt bekymre sig lidt mere om at højne tilliden til folkesocialisterne.

Efter at de søvndalistiske magthunde har dedikeret SF til populismen, står det meget sløjt til med tilliden til SF og partiets troværdighed.

Tilliden til politiet er nok i virkeligheden større end tilliden til SF.

Marianne Mandoe

Quis custodiet ipsos custodes?

Lyder meget som om jeg vil vise mig, men så længe politiet undersøger sig selv når de har udført tvivlsomme handlinger er det citat nok det der giver den mest rammende beskrivelse.

Lad os nu få hvad langt de fleste andre demokratier har. Nemlig en instans der, uafhængigt af politi, anklagemyndighed og politik, undersøger politiets gøren og laden.

jeg tror faktisk, at den langt overvejende del af befolkningen (dette debatforum er jo ikke i nærheden af at være repræsentativt) har stor tillid til politiet, hvorfor dette ligner en sommeragurk fra Søvndahls baghave......
Dermed ikke sagt, at der ikke er behov for at kigge på klagestrukturen omkring polities arbejde ---- det trænger til en overhaling - i overført betydning ;o)

"jeg tror faktisk, at den langt overvejende del af befolkningen (dette debatforum er jo ikke i nærheden af at være repræsentativt) har stor tillid til politiet, hvorfor dette ligner en sommeragurk fra Søvndahls baghave……"

Der tror jeg du tager fejl, men det er vel bare at få en analyse. Helst fra et selskab der ikke er i lommen på regeringen, hvis de findes.

Repræsentativt har ikke rigtig noget at gøre med magtmisbrug. Enten er der misbrug, eller der er ikke.

Når man som almindelig kunde i butikken skal være vidne til at en flok voksne drenge i uniform, holde voldsorgie, så er det vel en undersøgelse værd.

Som en i godt humør foreslog med et latterbrøl :

"Ring til politiet, og meld dem."

@Sonja
"flok voksne drenge i uniform, holde voldsorgie" det er den slags simplificeringer og unuancerede postulater, som gør debatkulturen en bjørnetjeneste...... og underminerer et sandsynligvis legitimt ærinde med at få undersøgt de tilfælde, hvor politiet er gået over stregen. Man skyder sig selv i foden med det niveau for argumentation og bliver kun offer for latter og hån..... ked af at sige det !

Hvis du griner af de sandfærdigheder du bliver præsenteret for, så forandrer det ikke rigtig det svineri.

Grin du blot videre, og angående flertal, så tal for dig selv.

@Sonja ----du understreger med al ønskelig tydelig min pointe ----- lidt trist for dig, men det gør jo livet nemmere at se det så en-dimensionelt ---fortsat held og lykke med det (det plejer at blive bedre [læs: mere nuanceret] med alderen ;o)

Jeg tænker tit og ofte på den pige det gik ud over, om hun nogensinde har kunnet oprette et tillidsforhold til sine omgivelser, og om hun rent faktisk er tilstede mere.

Andreas Trägårdh

Først stjæler man det der tilhører alle, derpå opfinder tyvene en kirke og et politi med det formål at forhindre andre i tage det tilbage. Politi er altså den organisation en top forbryder opfinder til at beskytte sit monopol imod konkurerende forbrydere.
Restsamfundets opgave er som bekendt ikke at bekæmpe forbrydere men derimod at sikre at det er de mest brutale forbrydere der beholder magten over tyvekosterne.

du milde Andreas....... det er dog forfærdeligt tragisk det hele --- My God, længe siden man har set nogle så ensporede "konspirationssyge" -----

Ja det er ikke ligesom at følge nyheder "hjemme" hos EB eller JP er det vel Tom?
Her drister folk sig til at mene noget andet

@Uffe ---- kender ikke voldsomt meget til EB, men i JP lever pluralismen i bedste velgående ----omend med en vis slagside, men uagtet mediet, så bliver alting uinteressant og patetisk, hvis man de facto hele tiden har lagt sig fast på en vinkel, som har "de gode og de onde" som omdrejningspunkt, hvilket den gode Andreas med mangle flere (frk Sørensen bl.a.) i udpræget grad er ramt af...... men som tidligere skrevet, så gør det livet dejligt nemt at forstå !

jens peter hansen

Jamen det er da bare godt at vi ikke har tillid til politiet. Så har Peter Kemps tanker da slået rod. Lad os nu få alle de andre institutioner i bund også. Så viser vi os som kritiske samfundsborgere.

Leif Højgaard

Hjælp politiet - slå dig selv !

Andreas Trägårdh

http://www.youtube.com/watch?v=-U4R36WjFCI&feature=player_embedded#!

Truth is just a matter of statistics, e.g. statistically we are sane, broke'n bankrupt or soon to be,...

You dig figures pay attention, US citizens in particular,...The rest of you, don't go laughing now, we are ALL in for this shit of a pithole - Life IS nothing but change, so we are all gonna live this one - have a good one,
be reasonable modest and friendly now, However

"I mean this is grusome my friends, this's this is tragic, this is hideous, this is monstrous, this dosen't make you angry, then you don't have any fuel left in your veins, for any thing. If this evisceration of an entire generations possibilities both past, present and future, if this gutting of the middle class, if this radicalisation and sovietiation of the wealth spread it's not enrage you, doesn't piss you right of then nothing will in this world"

The death of the middle class, and the real purpose of government education... Sources: http://www.fdrurl.com/un2

Andreas Trägårdh