Klumme

Hertil - og så er den ikke længere

Svensk valg og fravalg - dansk tilvalg
Sverigedemokraterna, med partileder Jimmie Åkesson i spidsen, er ikke stuerene, mener det overvejende flertal af svenskere, der ikke stemte på de blågule. Partiet leder tanken tilbage på tidligere tiders svensk højreekstremisme.

Sverigedemokraterna, med partileder Jimmie Åkesson i spidsen, er ikke stuerene, mener det overvejende flertal af svenskere, der ikke stemte på de blågule. Partiet leder tanken tilbage på tidligere tiders svensk højreekstremisme.

Fredrik Sandberg

Debat
25. september 2010

Svenskere af folkhemmets mere medmenneskelige ansvarlighed vågnede chokerede op ved indmarchen af 20 mandater af Sverigedemokraterna i Riksdagen. Chokerede i både den borgerlige og tabende fløj. Med skrækblandet gru har de alle fulgt udviklingen i Danmark. Sverigedemokraterna er ikke stuerene, mener det overvejende flertal af svenskere, der ikke stemte på de blågule. Partiet leder tanken tilbage på tidligere tiders svensk højreekstremisme - som i Eyvind Johnsons romanklassiker Grupp Krilon, Krilongruppen (1945), hvor den samvittighedsfulde hovedperson tager kampen op mod højres ensrettende dumhed, truslen mod Sveriges selve sjæl.

Støbt i had

Bemærkelsesværdig nægter i skrivende stund de ledende politikere Sverigedemokraterna indflydelse. Lige netop den legitime mulighed er for længst fortabt her i landet. Det udlægges, siden Fogh Rasmussen baserede magten på åndsfællerne i DF, som arrogant kulturradikalisme og politisk ukorrekt at ønske sig Dansk Folkeparti uden indflydelse. VK har i magtbrynde uden mange samvittighedskvaler ladet sig diktere af det mest primitive, aggressive, lavsindede og landsskadelige parti i Danmarkshistorien. DF's ophøjelse giver lignende fremmedforagtende selvforherligende neonationalistiske bevægelser blod på tanden andre steder og samarbejder aktivt med dem, lader det til. I hele Europa, i Rusland og i USA går et spøgelse gennem de politiske systemer i disse år: Et farligt selvbefamlende nationalt gespenst, en metafysisk ahistorisk dyrkelse af uforstanden støbt i had og foragt for humanisme, tolerance og oplysning, samt for folkeslagenes og religionernes fredelige sameksistens. Disse militant formulerede bevægelser deler foruroligende fælles træk og søger ustandselig konfrontation, uvenskab og nid og nag og tilsidesætter ethvert forsøg på forståelse, hvor netop dialog og accept - nu og da af det svært acceptable - er frelsen fra den store kollaps i orgier af vold og død.

Vanligt dyrisk alvir

Ingen har sagt at alle andre skal rotte sig sammen mod disse mere eller mindre fascistoide - og som DF - ene- eller fåmandsvældige partier og forhindre dem i at udbrede deres hate speech. Frem i lyset med dem. Fægt med åben pande. Vi har ytringsfrihed som også gælder for fæhoveder. Urimeligheder må til stadighed imødegås med argumenter. (Således som det er lykkedes så overbevisende den sidste halve snes år herhjemme, kunne en og anden upassende bemærke).

Ikke at det jo heller mangler på de mørke magters oratoriske udfald. Søren Krarup sammenlignede - guderne stå én bi - på DF's landsmøde i vanlig dyrisk alvor EU-samarbejdet med Første og Anden Verdenskrigs katastrofer. At grønt lysende galskab lader sig høre burde ikke være ensbetydende med at galskaben også skal have indflydelse. Det er dét vi har glemt. Det er her de moderne apologeter for DF tager så besnærende, men grundigt fejl. DF er et diktatorisk styret politisk parti der kan og bør bekæmpes og ikke ophjælpes i misforstået medfølelse med dets lederes berettigede mindreværdskomplekser.

I sin tid opgav Poul Hartling at danne regering, da det gik op for ham at Mogens Glistup, jo den egentlige stifter af Dansk Folkeparti, stillede betingelser. Anker Jørgensen måtte på den igen. Faktisk er det muligt for mindretalsregeringer at fægte sig frem. En kendsgerning nyere dansk historie dokumenterer. Med ustabilitet og natteforhandlinger, lunkne forlig, frustration og valg i utide, bevares. Men mindretalsregeringer skaber også politiske resultater uden flertalsforagt for andre og med bredere dækning end Fogh og Løkke Rasmussens regimer.

Argumentsvagt

Det kendetegnende ved VKO er at konstruktionen som styrende princip konsekvent har holdt et betydeligt mandattal og en (lille) halvdel af befolkningen ude.

Når man dertil betænker den skade som DF og dermed et minimalt flertal har forvoldt: Dansk anseelse, enorme forsinkelser og afvisninger af nødvendige reformer, foragt for miljøet, sabotage af livsnødvendig indvandring til det danske samfund, afmontering af retsstaten og meget, meget mere samt en uforsvarlig økonomisk politik med røde tal på bundlinjen, har prisen for at tilgodese 12 procent af vælgerne været mere end urimelig høj. VK's medansvar er til at få øje på, da de to partier i lange stræk som sagt ikke har lagt afstand til DF, men tværtimod - ikke mindst Venstre - fremmet egne fordomsfulde, argumentsvage standpunkter og ladet den kujonerede Rønn Hornbech føre DF's besynderlige, internationalt kritiserede fremmedpolitik. Selv skandinaver bliver nu udvist.

Kæver sig ihjel

På DF's landsmøde fik demagogien endnu en strammer ved partiejerens rituelle fodring af forsamlingen. Venstrefløjen slås kun for muslimernes menneskerettigheder, men DF forsvarer danskerne og danskernes ret til at drikke og ryge og tegne sjove tegninger. Således formulerede Kjærsgaard under jubel sin overskuelige politiske filosofi som magthaver i offerrollen og som offer i magthaverrollen. Strategien tager ordene ud af kritikkens mund og fremhæver de farlige konsekvenser af partiets vælgertækkesyge som umistelige nationale dyder. Det kyniske udsagn betyder: Vi springer op og falder ned på om folk kæver sig ihjel, ryger luftvejene til trækul og fornærmer resten af verden. Rødt er sort, grønt er blåt, og femte sal ligger i kælderen. Leve den middelmådige uvidenhed. Lad taberne køre bodegavommen rundt på trillebør med propper i begge lunger, bare de stemmer på DF. Der findes ikke den urimelighed, der ikke kan forsvares med en mere horribel.

Fremmedforagt

Fascisterne i Spanien dengang tog pusten fra forstanden, rakte højre arm i vejret og hylede: Leve døden! Så var alt sagt. Man kom ingen vegne ved at beskylde dem for at blæse på andres liv og velfærd, det gjorde de jo, det sagde de selv, og hvad skulle man så svare!

Uforstanden, den mumificerede selvkritik og hjernedøde humorforladthed, den perspektivløse lunen sig i egen sengehalm er hvad Kjærsgaard & co. udtrykker, og hvad partiet står for. Herfra min verden går, siger formandinden på nye store plakater, hvor hun med røde kinder og dullet hår står og holder i en stang. Herfra og kun hertil. Der er ikke mere. Resten er tomhed. DF søger kun dekonstruktive resultater med insisterende bøvethed, forulempelse af andre og nedværdigelse af de udsatte og fremmede som politisk grammatik.

Nyrup havde ret i sin tid: DF bliver aldrig stuerent. Uanset hvor meget de får og hvor meget andre bøjer sig, bliver det ifølge sagens natur i enøjethedens navn og den lodrette afvisning af alternativer kun til skråsikker uforsonlighed og aldrig nok. Partiets selve eksistens betinges af denne politiske grådighed. Mere straf kæver mere straf, den mindste moderation dementerer partiets grundlag. Stramninger af indvandrerbestemmelserne kræver fortsat flere, andre veje undergraver fremmedforagtens fundament. Uforstanden i fordelingen af goder overgås kun af mere uforstand. Forargelsen over det offentlige sygehusvæsen udløser krav om nye garantier for evigt liv i vælgerkorpset, mens partiets finansordfører forhandler yderligere beskæringer af hospitalspersonalet, og partilederen råber: ryg og drik ad helvede til. Grovhederne kræver stadig flere grovheder, da enhver besindelse dementerer berettigelsen af de første, som det ses i de fortsatte overfald på Helle Thorning.

Hvad andet er der at gøre end som svenskerne at trænge den determinerede, skræmmende og grove populisme ud i folkhemmets periferi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vel talt Metz - nu venter vi bare på hylekoret af Folkepartister, der ikke vil se egen virkelighed i øjnene.
Et parti uden andet end hadets politik.

mariann offersen

Såden!! supergod klumme af Metz.

Godt at blive mindet om det gamle fremskridtspartis skæbne, - det var tiltrængt. Håber Sverige må lykkes med sin mindretalsregering.

Hilsen fra Italien hvor politik er reduceret til komplet absurd teater.

Applaus!

Bare du dog var politiker, kære Georg Metz.

Alan Jørgensen

Jeg må godt nok sige, at Hr. Metz atter har fået den personlige og politiske selvfedhed galt i halsen - med mindre, at det er ok, at kalde 20 % af de etniske danskere i Danmark for en ignorant pøbel .... Det er faktisk den andel af danskerne, der pt. står til at stemme DF. Bundlinien er måske, at danskerne er samling af landsbytosser (DF), ignorante kapitalister (VK) og intellektuelt bedrevidende (til venstre herfor). Jeg må dog til stadighed undres over den forkærlighed Georg Metz har for mindretalsregeringer. Det er faktisk ikke noget man ser i mange andre lande, heller ikke i Sverige, og der går det jo efter Hr. Metz' mening jo helt fantastisk - især nu hvor de har stemt som de har (dog havde han nok foretrukket Mona Sahlin).

Personligt er jeg dog meget bekymret for udviklingen i Sverige ... der er jo også mange latente og åbenlyse konflikter som ikke bliver adresseret. Man har faktisk nogle voldsomt radikale grupper af venstreorienterede anarkister, højreorienterede nynazister (SDemokraterne ??) og nogle ret voldsomme grupperinger af anden etnisk herkomst end svensk.

I en rigtig god artikel i Weekendavisen for nogle uger siden, blev situationen i Malmø beskrevet på fortrinlig vis. Under artiklen "Når minoriteter hader", bliver det forbilledeligt beskrevet, hvordan situationen i Rosengården er og der er desuden en usædvanlig klar tale om Malmøs borgmesters holdning til voldsomme gadekampe og åbenlys anti-semitisme og jødeforfølgelse. Måske Hr. Metz lige skulle overveje dette scenarie en ekstra gang, der er ikke så langt til Malmø ...

Bare fordi, man er uenig, behøver man vel ikke at kalde folk grimme ting. Jeg må sande, at vi kun har fået én ting på det rene, og det er, at hvis gud er i tvivl, kan han / hun bare ringe til Georg og så vil svaret stå lysende klart.

Bedre kan det ikke siges, Metz!!!

@Alan Jørgensen:

"Bare fordi, man er uenig, behøver man vel ikke at kalde folk grimme ting."
Den svada synes jeg du skulle aflevere hos DF, samt hos diverse klakører på debatfora rundt omkring.

Metz: Hovedet på sømmet. Igen.

Henning Ristinge

endnu engang tak til Metz for fremragende svada

Henning Ristinge

jep sådan cirka 20% af vælgerskaren her og i sverige - er fæhoveder

Allan Jørgensen: Det giver ingen mening at skyde budbringeren. Hvis du ikke er klar over, at "20 % af de etniske danskere i Danmark" er ignorant pøbel, må du befinde dig i dette segment. I øvrigt vil jeg endda mene, at 20 procent er lavt sat

Desværre er det, der herover lyder som en rasende svade, alene en konstatering af realiteterne.
Der er kommet en stemning af knald eller fald over os: Nu kæmper vi for vi forudser at uden kamp bliver flugten vores næste udvej.
Denne ene klumme i denne ene avis.
@ Alan Jørgensen 20%? Pt. mandater: 24 ud af 175 = 13,7 %. Seneste valg 2007 stemmer i % 13.7.

@Alan Jørgensens 20%. 479532 stemte DF det svarer i dag til 8,7% af DANSKERNE - AAaahh af DANSKERNE - men som nævnt 13,7% af vælgerne.

De af os, som kan se svensk og norsk tv, kunne i går i SVT1 og NRK1 opleve, hvordan Mona Sahlin foldede sig ud et rigtigt talkshow, nemlig Skavlan's. Og her sagde hun bl.a. at man måske skulle være gået i dialog med, havde taget debatterne med dem mm. Men nej, råbte jeg ad mit tv (desværre hørte hun det vist ikke....), for al erfaring fra Danmark viser, at hvis man først gør det, vokser deres betydning - og deres stemmetal. Og når det gør det, kræver de indflydelse og atter indflydelse (og når eller hvis de får det), ja så fortsætter de bare med at kræve og kræve - præcist på samme måde som vi har set i Danmark.

Senest har DF fremlagt adskillige forslag, bl.a. forslaget om en 28-års grænse, at man skal være dansk statsborger for at bosætte sig i ghetto-områder, og at indvandringen fra ikke-vestlige lande (læs: muslimske) lande skal begrænses stærkt. Alle forslag har et eneste træk til fælles, diskrimination af muslimer...

Og VK-regeringen har støttet sig til dette parti i snart 10 år nu....simpelthen fordi landets tidligere statsminister, Anders Fogh, ville være statsminister - om det så skulle ske i en alliance med mørket selv.

Enig med Metz farvestrålende artikel og efterfølgende debat, om at Dansk Folkeparti er det mest primitive, aggressive, lavsindede og landsskadelige parti i Danmarkshistorien.

DF´s symbiose med den mørke Islamiske verden er for mig at se den virkelige "Axis of Evil" - des bedre hver især klarer sig, jo hurtigere spinder aksen rundt og des flere river den med sig. Dette kan man selvfølgelig ikke få ind i hoved på DF´s vælgerskare.

Men at V og K har været med til at slæge ud af omdømme og hidkalde så meget negativ opmærksomhed omring Danmark de seneste 10 år, det forstår 9 ud af 10 af VK´s materialistiske og ellers holdningsløse vælgere simpelhen ikke engang konsekvensen af.

Men nu er der snart så mange sager som V,K og O ikke har kunnet nå at rydde af vejen, at vi måske ikke engang skal til valg.

Forstandige mennesker går ikke i dialog med Komodovaraner - men magt er et vanedannende stof, som får politikere til at deponere hjernen i hotellobbyen! - Tak for klummen. MVH Th

Lars Villumsen

Er der nogle her der ikke mener at DF må være her?

Som jeg ser problematikken er det således, at DF mener at der er nogle der ikke må være i Danmark...

@Niels Mosbak
1) Jeg har ikke skrevet at nogle ikke mener at DF ikke må være her! Men at nogle ønsker et samfund og et demokrati uden indflydelsen fra et legitimt valgt DF og dermed deres vælgere. Men fortæl mig lige den store forskel på MENE og ØNSKE i denne sætning fra Metz´s artikel: "Bemærkelsesværdig nægter i skrivende stund de ledende politikere Sverigedemokraterna indflydelse. Lige netop den legitime mulighed er for længst fortabt her i landet. Det udlægges, siden Fogh Rasmussen baserede magten på åndsfællerne i DF, som arrogant kulturradikalisme og politisk ukorrekt at ønske sig Dansk Folkeparti uden indflydelse."

2)Og hvad skulle være problemet, at DF mener at nogle ikke må være i Danmark. Så længe FN/EU/international lov overholdes, hvad er så problemet?
Eller taler du moral og etik? For så kunne det da godt være vi kunne blive enige!

@Lars Villumsen:

Når du skriver, at:

"Men at nogle ønsker et samfund og et demokrati uden indflydelsen fra et legitimt valgt DF og dermed deres vælgere."

- er det jo ikke korrekt. Det, de fleste kommentatorer her - og Metz vel også - er, at DFs indflydelse begrænser sig til at afspejle deres reelle antal vælgere: 8,7% af befolkningen. Det giver vist ikke rygdækning for Pias rolle som Konen i Muddergrøften, vel?

Ups, der var faldet et 'ønsker' ud i sidste afsnit ovenfor. Mea culpa.

Evnen til at tale skulle have været en gave, hvormed vi skulle kunne forstå hinanden. Eller med Karl Kraus: Sproget lærer os at holde pause og dermed at tvivle. Men som Kurt Tucholsky sagde; Mennesker tragter efter at leve i al evighed (begge døde midt i 1930'erne). Sproget alene gør altså ingen kultur, eftersom fremskridtsmøllen maler os til døde i den ene krig efter den anden.

@ Dana Hansen:

Det er da fuldkommen ligegyldigt hvordan VKO´s flertal er sammensat. Det handler ikke bare om kvantitet, men også om kvalitet. At stemmer ikke bare skal tælles, men også vejes er Radikale Venstre som i årtier var afgørende for flertaldannelsen i Folketinget et fremragende eksempel på. De har i mange perioder haft langt større indflydelse end deres mandattal har tilsagt. Må de eller andre "tungen på vægtskålen" partier i din verden ikke få det fremover?

Man må håbe at debatten om 'de fremmede' i Sverige fremover vil være mere åben om de problemer den nyværende asylpolitik også giver.
Der har hersket en konsensus blandt de etablerede partier om at dette emne skal ties ihjel af angst for at debatten løber løbsk, som i Danmark .
Men det er da en nødvendig debat man i længen ikke kan eller bør undgå.
Hvis man vil stække tilslutningen til Svergedemokraternes må man gå åbent ud og tage diskussionen, menogså insistere på en saglig debat. Berøringsangsten overlader feltet til de fremmedefjendske

Ja, det er fandeme uhyggeligt! med Sverige Demokraterne, men dem med racistiske mentalitet har jo ikke pludselig forøget sig, de lagde blot deres stemmer et andet sted tidligere, Socialdemokratiet er et godt bud.

Det samme var vel gældende i Danmark før Glistrup.

Hvad jeg som dansk immigrant i Sverige finder nok så skræmmende er, at alliancen med Moderaterne i spidsen har fået fire år til, ganske vist som mindretalsregering, og at de systematisk er i gang med at nedbryde det sociale tryghedssystem og skabe noget, som ligner amerikanske tilstande.
Ultraliberale (neo-konservative) kræfter med tilknytning til USA skaber regeringens taktik med hjælp af velanbragte partisekretærere.

Skattesænkninger, for de højest lønnede, sænkte pensioner, ejendomsskatter udjævnes, så de med store besiddelser bare skal betale en brøkdel af, hvad de gjorde før, og de med små huse får forhøjelser, på det punkt skal vi være 'lige'.

Udsalg af statlige ejendomme og forretninger til susspekte investeringsföretag, statslige företag som har tjent store penge til Sverige. Alle svenskers ejendom.

Folk med kroniske sygdomme, cancer fx sendes til arbejdsformidlingen for at søge job. Går det ikke må de sælge alt de ejer og spise op det inden de kan få socialbidrag. 'Dovne slamberter'. Folk over 50-65 år som ikke kan få arbejde på grund aldersdiskrimination slænges ud fra A-kasserne på samme måde.

Det er helt bibelsk: Den som har skal få mere, og den som ikke har skal fratages det lidt han har.

Koger man nationalisme sammen med ejendomsret og tilsætter lidt religion (kristendom eller jødedom e.a.), har man åbenbart opskriften på racisme.