Læserbrev

Fra ugens netdebat - DR til leje

Debat
24. september 2010

I søndags viste Danmarks Radio første afsnit af dokumentaren 'Jagten på de røde lejesvende', i hvilken instruktør Jacob Rosenkrands undersøger DR-journalisters politiske tilhørsforhold i 1970'erne og frem til i dag. Rosenkrands har taget udgangspunkt i den tese, at flere ledende journalister har haft en slet skjult venstreorienteret dagsorden og bringer eksempler, som han mener dokumenterer disse tendenser.

Allerede før første afsnit var der en massiv kritik af serien, både fra medieforskere, som mener ,at kildematerialet er udvalgt tendentiøst, og fra kilder, som føler sig fejlciteret og manipuleret. Heriblandt journalist Jens Nauntofte, som påpeger, at det centrale citat fra hans side, som trækkes frem i programmet, formuleringen »Saigons befrielse«, stammer fra en bog, han skrev to år, før han blev ansat på DR. DR's kulturdirektør, Morten Hesseldahl, afviser dette og udtaler, at Nauntofte er blevet briefet korrekt. Han erkender, at vinklingen i programmet er karikeret, men uddyber, at »man ikke som seer skal tro, vi fortæller hele historien om datidens DR.«

Sorte eller røde?

Bo Nielsen kan ikke øjne det kontroversielle i at bruge formuleringen 'befrielsen af Saigon', idet han mener, at der var tale om »en af det 20. århundredes mest bestialske imperialistiske krige«. Han mener, at programmet er udtryk for borgerlig revanchistisk propaganda i en tid, hvor kritik af amerikansk ledede krige forsøges gjort til noget kontroversielt.

»Hvordan så mediebilledet ud i 70'ernes Danmark?« spørger Bill Atkins og skriver, at de venstreorienterede i 70'erne gav Danmark politisk rygrad, hvilket Rosenkrands ifølge ham ikke formår at ændre. Til Hesseldahls udtalelse om, at DR ikke fremlægger det fulde billede, svarer Atkins med følgende citat fra public service-lovens § 10: »Ved informationsformidlingen skal der lægges vægt på saglighed og upartiskhed«.

Claus Oreskov efterlyser i samme tråd en kulegravning af 'de sorte lejesvende', hvor »mainstreamjournalister forsvarer sig for at føre befolkningen bag lyset og for at forsvare udbytningen, imperialismen og undertrykkelsen overalt i verden«.

»Vi bør vel alle som dannede mennesker forholde os kritisk til det læste, hørte og sete«, skriver Mikkeline Møller og fortsætter: »Det er min erfaring, at intet i mediebilledet fremkommer uden propaganda og manipulation. Forskellen er bare, hvad der propaganderes for og hvor mange, der er enige om samme sandhed«.

Tom Paamand mener, at Rosenkrands misforstår pointen, nemlig at journalisten ikke er en rød lejesvend, men blot 'en svend til leje'. Han nævner som eksempel, at Information netop ansat en chefredaktør, der skifter fra en borgerlig avis. Han konkluderer: »Vi journalister er - som oftest - blot håndværkere, som lægger fliserne i netop det mønster, som vores arbejdsgivere har dikteret«.

Information bringer hver fredag et uddrag af ugens mest interessante kommentarer fra debatten på information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her