Nyhed

Bagsiden: En moské demaskeres

Planerne for den såkaldte Ground Zero-moské afslører, at det slet ikke drejer sig om en moské, men om et multireligiøst forsamlingshus med et enormt fitnesscenter
Debat
5. oktober 2010

NEW YORK - At dømme efter den syndflod af kritik og ukvemsord, som har ramt planer om at anlægge et muslimsk kulturcenter på nedre Manhattan, skulle man tro, at bygherren havde tænkt sig et islamisk citadel opført på selve Ground Zero med 'Sponseret af al-Qaeda' som indskrift på facaden.

Men faktisk er den projekterede »Ground Zero-moské« slet ikke en moské. Der er derimod tale om et multireligiøst center (med et islamisk bønneområde), og det skal ligge to husblokke nord for det sted, hvor Tvillingetårnene stod. Nu er arkitekttegningerne offentliggjort, og de afslører et bygningsværk, der er frapperende moderne og helt i tråd med New Yorks avantgardistiske bybillede.

Park51 er tænkt som et funklende 15 etagers tårn, der vil ligge klemt inde mellem to ældre, men ligeledes højdestræbende bygninger. Tårnets mest fremtrædende stilelement - hele herligheden er designet af Soma Architects - er den hvide facade, som vil blive inddelt i et gitterværk af geometriske former, der griber ind i hinanden. Ved nattetid vil det ligne en glitrende bikube.

Sekulære hensyn

Stilistisk spilles der an på de sindrige arabeske-motiver, som kan findes i megen islamisk arkitektur - et greb, der kan minde om fremgangsmåden på Institut du Monde Arabe i Paris, hvormed Jean Nouvel skabte sig sit ry i 1980'erne. Men centret hylder også andre religioner, f.eks. er en jødestjerne tydeligt markeret i dets mønstre.

Helt upåagtet i de seneste ugers generelle nedrakning af dette sted, er bygningen indrettet til at tjene flere trossamfund og endda også sekulære hensyn. Næsten en fjerdedel af centrets kvadratmeter skal således huse et sports- og fitnesscenter, som, bygherrerne håber, vil kunne tiltrække newyorkere af enhver trosretning og etnicitet. Billigt er det dog ikke - et årsabonnement koster 2.700 dollars, men så kan man også tage hele familien med. En af etagerne skal endvidere huse legepladser og børnepasningsfaciliteter.

Derudover vil der være en restaurant og et udstillingscenter og på 12. etage et mindecenter for den 11. september, der igen vil være multireligiøst.

Bønnerummet

Projektets mest kontroversielle del - dets muslimske bønnerum, der vil blive henlagt til to kælderetager - vil slet ikke blive en moské, da bygningens konstruktion ikke lever op til de strenge krav, der stilles til indviede moskeer.

Arabeskmønstret er dog kun en mulig vision blandt flere, da projektet endnu ikke har fået udpeget en officiel arkitekt, og byggearbejdet på den banebrydende konstruktion vil tidligst kunne begynde om tre år. Til den tid håber projektets bygherre og sponsorer, at den furore, som hidtil har omgivet det såkaldte Cordoba-projekt, vil være et overstået stadium.

Toneangivende i kritikken af projektet har især været USA's evangelistiske kristne og populistiske højrefløj, som kalder Park51 for en »sejrsmoské«, der skal hylde 11/9-angrebene som en islamisk bedrift. I sidste måned truede sydstatspræsten Terry Jones med at afbrænde 200 koraner for at tilkendegive sin protest imod centret.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her