Læserbrev

Beskæftigelsesindsats drukner i regler

I kommunernes jobcentre bruger de ansatte tre fjerdedele af deres tid på bureaukrati. Det skader beskæftigelsesindsatsen, påpeger Høje-Taastrup Kommunes viceborgmester.

I kommunernes jobcentre bruger de ansatte tre fjerdedele af deres tid på bureaukrati. Det skader beskæftigelsesindsatsen, påpeger Høje-Taastrup Kommunes viceborgmester.

Stig Stasig

12. oktober 2010

Efter adskillige eksempler på meningsløs aktivering har beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) lovet, at hun nu vil se nærmere på absurde beskæftigelsesprojekter som f.eks. de famøse pipfuglekurser. Initiativet kommer i kølvandet på ministerens kampagne Væk med bøvlet, som skal rydde op i regeljunglen, der rider landets jobcentre og medarbejdere som en mare.

Ministerens initiativ er prisværdigt, men også tvingende nødvendigt. Hun bør ikke nøjes med at se på et udpluk af tåbelige kurser, men bruge lejligheden til at kulegrave hele beskæftigelsesområdet.

Bureaukratiet på jobcentrene er nemlig så stort, at det direkte hæmmer medarbejdernes muligheder for at få borgerne i arbejde. Ministeren må ikke nøjes med at foretage småjusteringer blot for at imødegå den aktuelle kritik. Der er nemlig brug for et afgørende brud med regeringens hidtidige kontrol med kommunernes beskæftigelsespolitik.

Giv os friheden tilbage

De færreste kan forestille sig, hvor store omkostninger dette regelbøvl har for medarbejderne, de arbejdsløse, og ikke mindst virksomhederne. De fleste af de 10 milliarder kroner, som vi hvert år bruger på den aktive arbejdsmarkedspolitik, går tabt i bureaukrati. Min påstand understøttes af tal fra Dansk Socialrådgiverforening, som har bedt ansatte i 33 forskellige jobcentre registrere, hvad de bruger deres tid på. I gennemsnit bruges 48 minutter i timen på registrering og bureaukrati. Det levner 12 minutter til at få borgere i arbejde!

Regeringen har f.eks. opstillet meget firkantede regler for, at kommunerne skal dokumentere, om de rettidigt indkalder borgere til samtaler. Men det har paradoksalt nok bevirket, at jobcentrene bruger uendelige timer på at dokumentere deres tidsforbrug frem for at bruge tiden på at hjælpe de arbejdsløse.

Da jobcentrene blev født i forbindelse med kommunalreformen, var det regeringens hensigt, at kommunerne i højere grad skulle overtage ansvaret for beskæftigelsespolitikken. Men med ansvaret fulgte ikke friheden for kommunerne til selv at kunne vælge den bedste arbejdsmarkedsindsats ud fra den lokale virkelighed. I stedet overdængede regeringen jobcentrene med så mange regler og dokumentationskrav, at medarbejderne bruger mere tid på at opfylde disse regler end at bruge deres faglighed til at få borgerne i job.

Inger Støjberg, du kan gøre beskæftigelsen en stor tjeneste. Du kan løsne grebet om de offentligt ansatte til gavn for beskæftigelsen og det danske samfund. Vis tillid, Inger, du vil ikke fortryde det!

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Leif Højgaard

Ufatteligt hvad højt uddannede akademikere dog kan præstere når der skal sytsematiseres indenfor 'det offentlige' - man græmmes. Som helhed ville jeg tro at samfundet ville være bedre tjent uden dette muntre køkken.

peter fonnesbech

Det er jo regeringen oplagt kan spare op imod 5-7 milliarder på årsbasis.
Det kan lette trykket en del andre steder, bla. for børnefamilierne, folkeskolen og de studerende.

Søren Kristensen

Så længe de arbejdsløse ikke kommer ind i kampen er det da altid noget at deres sagsbehandlere har en masse regler de kan administrere. Ellers var de jo også arbejdsløse og det tror jeg ikke de ville bryde sig om.

Henrik Sarpsborg

Ja, den aktive arbejdsmarkedspolitik flyder langt ud over sine bredder for at vise den er "aktiv".

Ledighed er big business, og et heltidsarbejde for de ledige.

Kunne vi ikke spare lidt her, fx fyre alle de ledige fra det offentlige arbejdsmarkedssystem, og skære ned på de mange uproduktive akademikere, der i princippet kun kan opfinde luftboble økonomier..

Og hvorfor var det nu lige at disse instanser skal tage tid fra deres arbejde til at vise staten at de arbejder? Ville det ikke være lidt billigere med webcams?

Dorte Sørensen

Men det skal ikke glemmes at det er Hjort Frederiksens og nu Inger Støjberg, der har skabt de kommunale jobcentre og de absurde reformationsordninger, så økonomisk trængte kommuner opfordres til kassetænkning.

Der er, hører jeg, på arbejdsgivernes indtrængende opfordring, indført forbud mod at skrive ansøgninger, da firmaerne umuligt kan overkomme at læse og arkivere hundredvis af meningsløse uopfordrede skrivelser - alle ansøgninger er fremover fiktive, men der skal stadig produceres fire af dem om ugen.*

*overdrivelser i indlægget kan forekomme, men der er stadig en kerne af sandhed i det.

Dorte Sørensen

I øjeblikket er der et samråd i arbejdsmarkedetsudvalget om sygedagpenge, hvor Inger Støjberg sad og læste op at loven om sygedagpenge i stedet for at svare på spørgsmålet fra Torben Hansen (S) Det er da spild af folks tid.

Mads Kjærgård

Ja det kommer sig af, når folk er ideologisk firkantede oven i hovedet. Dem er der desværre mange af i Danmark! For ikke at sige resten af verden! Og.....det gælder både sort og rød fløj!