Klumme

Copenhagen 2009 Cop. 2010

Med eller uden viel Geschrei - den samme tynde kop te
Debat
16. november 2010

Danske miljø- og udviklingsorganisationer fra den såkaldte 92-gruppe Forum for Bæredygtig Udvikling indkaldte i onsdags kl. 12-17 til en »halvvejskonference« i Fællessalen på Christiansborg i anledning af, at FN-10 året for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling (2005-2014) nu er godt og vel halvvejs tilendebragt. Titlen på konferencen var Uddannelse for en nødvendig bæredygtig omstilling hvad skal Danmark gøre?

10-året blev vedtaget som en udløber af FN-verdenstopmødet om bæredygtig udvikling i Johannesburg i 2002. Erfaringerne viste dengang, at arbejdet med en bæredygtig udvikling ikke kan lykkes uden en kraftig intensivering af uddannelse for bæredygtig udvikling.

En indsats, hvor handlingskompetencer er vigtige, og der derfor lægges vægt på samspillet mellem teoretiske kundskaber, praktiske færdigheder og værdiprioriteringer og holdninger. Uden en sådan indsats kan menneskeheden ikke nå frem til en bæredygtig udvikling, hvor kommende generationer har samme muligheder som os, blev verdenssamfundet enig med sig selv om dengang. Som så ofte før og efter.

Intet særligt er præsteret

Danmark har tilsluttet sig 10-året, bl.a. via UNECEs (FNs økonomiske kommission for Europas) strategi for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling, der blev vedtaget ved hvad der på diplomatsprog kaldes »højniveau mødet« i Vilnius mellem uddannelses- og miljøministre den 23. marts 2005.

Regeringen fremlagde i slutningen af 2008 en dansk strategi for 10-året, men ellers har det indtil nu været mildest talt overskueligt, hvad vi konkret har præsteret i forbindelse med 10-året.

92-gruppen mente derfor, at der var og er behov for en alvorlig opprioritering af den danske indsats i forbindelse med 10-året og havde i den forbindelse udarbejdet syv anbefalinger til den danske regering, til Folketinget og til det danske folks øvrige beslutningstagere i åndsliv og politik, erhvervsliv og hvad der derudover måtte være af liv.

De 7 anbefalinger

1. En national handlingsplan skal lanceres nu! (HOLD LØFTER)

2. Staten skal gå foran! (VISE AT DET ER ALVOR)

3. Bæredygtig udvikling er god økonomi sæt penge af! (LANGSIGTET INVESTERING)

4. Et folkeoplysningsprogram for bæredygtig udvikling! (OPLYSNING OG DELTAGELSE)

5. UBU-uddannelse for alle på hele kloden! (GLOBALT PERSPEKTIV)

6. Styrk det nordiske samarbejde! (SAMARBEJDE)

7. FN-10-året er en start! (VEDVARENDE INDSATS)

Anbefalingerne med uddybende beskrivelse og programmet for konferencen blev til fjern og nær, høj som lav, fremsendt i pdf-format. Yderligere oplysninger kunne indhentes hos Lars Myrthu-Nielsen, der er sekretariatsleder for Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis / Øko-net, og Troels Dam Christensen, koordinator for 92-gruppen.

Samtidig blev fire udgaver af Jens Galschiøts Balanceaktskulpturer opstillet på Christiansborg Slotsplads for dels at markere, at der nu kun er fire år tilbage af FN-10-året for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling, dels pege frem mod det næste store verdenstopmøde for bæredygtig udvikling Rio+20 i 2012

Forstå den svære balance

Jens Galschiøt fortæller:

»Ideen er at skabe et enkelt visuelt skulpturelt udtryk der kan blive et symbol på miljøproblematikken og bæredygtig udvikling, og det dilemma klimakrise sætter os mennesker i. Balanceskulpturerne symboliserer den hårfine balance, der skal til for at lave denne form for akrobatik. Kommer man til at lave en lille, uovervejet bevægelse, falder man ned og slår sig ihjel. Kun ved konstant at kompensere for ubalancen kan menneskeskikkelserne holde sig på spidsen af masten. Det er netop forståelsen for balance kontra ubalance, der er vigtig for os at integrere i vores uddannelser og politiske beslutninger for at løse klimakrisen og skabe bæredygtig udvikling. Der er ikke noget i vejen med at forbruge Jordens ressourcer, men hvis det gøres tankeløst opstår ubalancen, og vi falder ned fra vores balancestænger.«

Mediernes omtale af hele arrangementet har som Danmarks konkrete bidrag til Uddannelse for Bæredygtig Udvikling (UBU) i det hele taget været mildest talt overskueligt.

Mediernes omtale af verdenspræsidenternes klimatopmøde i København for et år siden, om menneskehedens muligheder for i sidste øjeblik at slå ind på en bæredygtig udvikling, var til gengæld uoverskuelig.

Tankevækkende er det, at selv sidste års viel Geschrei i København i anledning af COP15 førte til foreløbig samme resultat som konferencen samme steds i onsdags:

Nul.

Hvis det kan være en trøst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kirsten Svejgaard

Nej, det var jo så ingen trøst.

Politikerne har jo mere travlt med at forhindre udlændinge i at blive familiesammenført til Danmark.

Men efterhånden som tilsviningen af jord, luft og ikke mindst vand fortsætter med uformindsket styrke, kan man jo næsten også kun råde folk til at slå sig ned i andre og renere egne af verden. Hvis der snart er nogle tilbage.

Erik Rasmussen fra Mandag Morgen er, i modsætning til f.eks. forfatteren og kulturpersonligheden Sidney Lee, totalt ukendt ude i befolkningen - for dem, der tror på reklamer og er påvirkelige forud for folketingsvalg.

Helt anderledes under Klimatopmødet.! Arnold Schwarzenegger og en virtuel Brad Pitt fra Hollywood kastede glans over arrangementet, der kulminerede, da USA's præsident Barack Obama landede i Kastrup, alt imens solen forgæves prøvede at trænge igennem sneskyerne, men kæmpede forgæves mod kineserne og de andre fejlfarvers ondskab.

Se, det var en såkaldt "fortælling", der kunne bruges til noget i reklame-TV! Tag den!

Maria Francisca Torrezão

Tak til Ejvind Larsen for - som nok den eneste journalist i hele kongeriget - at minde os om, at der er noget der hedder 92-gruppen - Forum for Bæredygtigt Udvikling.
Vi kan umuligt være overrasket over regeringens manglende indsats, men jeg er til gengæld skuffet over 92-gruppens (og andres) manglende reelle initiativ.

Er det ikke på tid, at alle de mange gode kræfter, som uden tvivl er at finde blandt 92-gruppen, m.m. søger virkelig politisk ansvar og indflydelse ved at stifte et grønt/bæredygtigt/medmenneskeligt parti? Med de eksisterende politiske konstellationer inde på Christiansborg, har bæredygtighed lange udsigter i dette land.

Glæder mig til at få et svar fra 92-gruppen, som p.t. taler 23 medlemmer heriblandt:
Amnesty International
Danmarks Naturfredningsforening
Det Økologisk Råd
Greenpeace
Organisationen for Vedvarende Energi OVE
Øko-net

Glæder mig også til at høre fra:
Noah
Klima SOS
Klimabevægelsen i Danmark
Landforeningen Levende Hav

Har sikkert glemte mange andre, men glæder mig til at høre fra dem alle.

Her på Ejvind Larsens tråd.

Lars Myrthu-Nielsen

Hej Maria, se mit (Øko-nets) svar vedr. dit forslag om et nyt parti, i mit svar til dit indlæg til kronikken om de 7 anbefalinger for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling. Her: http://www.information.dk/252184#comment-301900

Med venlig hilsen
Lars Myrthu-Nielsen
sekretariatsleder
--------------------------------------------------
Øko-net / Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis
Ærtevej 120, Egense
5700 Svendborg

Tlf.: 62 24 43 24
Mobil: 40 73 43 24

E-mail: eco-net@eco-net.dk

Hjemmeside: www.eco-net.dk
--------------------------------------------------
Øko-net er medlem af de tre paraplyorganisationer: “92-gruppen – Forum for Bæredygtig Udvikling” (23 danske miljø- og udviklingsorganisationer), “Dansk Folkeoplysnings Samråd” (34 landsdækkende, folkeoplysende organisationer) og “Projektrådgivningen” (250 danske udviklingsorganisationer)

PS - De 7 anbefalinger kan hentes her: http://web.eco-net.dk/home/7UBU_anbefalinger2010.pdf