Interview

Duellen: 'Forældrene har ansvaret for de unges drikkevaner'

Det er ikke statens opgave at opdrage unge til ansvarlige alkoholbrugere. Den slags 'outsourcing' af forældreopgaver skal stoppe, mener Liberal Alliances folketingskandidat Anne Sophia Hermansen
3. november 2010

Anne Sophia Hermansen fra Liberal Alliance er træt af den formynderiske 'Big Mother'-kultur, der ifølge hende har ført til en uddelegering af forældrenes opdragelsesopgaver i det danske samfund.

Hvis unge skal lære at drikke alkohol med måde, skal der andre boller på suppen end den slags kampagner, Københavns Kommunes kørte i sidste uge ved Dronning Louises Bro for at skabe opmærksomhed om unges for store alkoholforbrug.

»Rent principielt synes jeg hellere, kommunen skulle rette deres henvendelse direkte til forældrene i stedet for til børnene. For børnene kopierer jo forældrenes drikkekultur. Derfor er det forældrene, der må tage opgøret med børnene, hvis de ser, alkoholforbruget eskalerer. Personligt ansvar er en vigtig ting at få med hjemmefra,« siger Anne Sophia Hermansen.

Forældre skal tage ansvar

- Hvad er problemet med at oplyse borgerne om de negative konse-kvenser ved alkoholmisbrug?

»Jeg synes ikke, det ene behøver at udelukke det andet. Staten kan godt gå ind og understøtte budskabet med kampagner og den slags. Men det er først og fremmest forældrene og ikke Big Mother, der har ansvaret for børnene. Derfor skal den slags kampagner målrettes forældrene,« siger hun. Anne Sophia Hermansen er ikke overbevist om, det ville stå værre til, hvis myndighederne helt lod være med at lave forebyggelseskampagner om for eksempel alkoholmisbrug. Men hun håber da, indsatserne virker.

»Ellers er myndighedernes arbejde jo totalt overflødigt. Der er næppe nogen i dag, som tror, alkohol er en sundhedsdrik, eller at rygning er sundt. Men det er stadig ikke statens primære opgave at give vores børn gode vaner.«

Hun mener derfor, det er på tide at kigge på etikken i hjemmet.

» Vi må tage en ordentlig snak med vores unger om, hvad det er for en adfærd, de udviser over for sig selv og samfundet, for det er altså vores egen, ikke samfundets opgave at gøre dem til ansvarlige mennesker. Efterhånden har vi outsorcet alle de opgaver, der er forbundet med at være forældre. Nu er det altså på tide at tage dem tilbage igen og droppe kammerateriet og ansvarsforflygtigelsen,« siger Anne Sophia Hermansen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Andreas Ebbesen

Er enig i at forældrene skal tage ansvaret.
Men hvad med Carlsberg og deres alkohol-sodavand?
Skal de have lov til bare at markedsføre deres gift uden restriktioner?
Hvorfor er der ingen der sætter spørgsmålstegn ved det?
VH Heidi Madsen