Læserbrev

Sovjetiske tilstande

Debat
1. december 2010

Jeg begynder at mærke mere og mere, at jeg kommer tilbage til min sovjetiske fortid. Pointsystem til permanent opholdstilladelse, pointsystem til familiesammenføring, pointsystem til SU. Der var også pointsystemer for alt i Sovjetunionen.

Udviklingen gør mig bekymret, for jeg ved, hvad der skete i fortiden. Alle pointsystemer, uanset hvor gode er de, får følge af et stort bureaukrati, embedsmandsmagt og korruption.

Lad mig tage de gummiagtige kriterier for at opnå permanent opholdstilladelse som et eksempel. Reglerne åbner for, at embedsmænd subjektivt skal vurdere, om man deltager tilstrækkeligt i det danske foreningsliv.

Spørgsmålet bliver derfor hurtigt, hvilke foreninger man kan betragte som et aktiv for det danske samfund.

Det skaber mistænksomhed og usikkerhed hos dem, som søger for permanent opholdstilladelse. Bliver sagerne mon behandlet ens? spørger ansøgerne sig selv og hinanden.

For at undgå subjektivitet skal sagsbehandlerne have en liste over organisationer, som kan godkendes? Min erfaring og viden fra det sovjetiske autokrati siger mig, at den slags er farligt for demokratiet.

For hvem skal udarbejde listen og hvordan? Hvordan skal foreningerne bedømmes. Efter størrelse eller efter hvor længe de har eksisteret? Og hvornår har de eksisteret så længe, at de kan siges at medvirke til demokratiet?

Ond cirkel

Den slags lister og kriterier fører grundlæggende til det modsatte af demokrati. I værste fald ender man med en liste med foreninger, som er loyale over for den siddende regering.

Jeg har mange eksempler på, at folk, som søger permanent opholdstilladelse, har fået et bredt udvalg af foreninger til at give dem anbefalinger om deres aktive deltagelse i foreningens liv.

Næste skridt er, at det bliver big business for foreningerne ligefrem sælge anbefalingerne.

Og så får man lige pludselig behov for at kontrollere foreningslivet i forhold til medlemskab, aktiviteter osv. Endnu et kontrolsystem er født.

Den onde cirkel går altså fra pointsystemet via korruption i forbindelse med køb og salg af anbefalinger til total kontrol med alt og alle.

I sidste ende kan det afmontere det foreningsliv, Danmark ellers er så berømt for - det system, der verden over står som det stærkeste danske bidrag til verdensdemokratiet.

VKO er ved at lede Danmark ned ad en farlig vej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne Marie Pedersen

Det er en rigtig god nuancering af debatten. For en ting er et pointsystem. Noget andet er hovsa-pointsystemer, der slet, slet ikke er gennemtænkt på det rent praktiske plan. (Hvilket som bekendt ikke kun gælder foreningsdelen.)

Når alt kommer til alt, så er loven lavet for at kunne legitimere forskelsbehandling (jf sprogkravene). Lovgivningen på området handler om, at DF vil sende signal om, at alle de farlige, kriminelle nassere nu (takket være DF) ikke kommer ind i DK.

Om man så indførte et system med tarotkort eller en DNA-test, det kunne sikkert være DF-vælgere lige meget. Så længe loven til syneladende holder de helt rigtige fra farlig-farlig segmentet ude - og ikke på overfladen virker alt for diskriminerende.

Whoa! det se sgu godt nok en god analyse. Længe siden jeg har set noget så skarptsynet og veltænkt.

Anders Sybrandt Hansen

Interessant analyse, som, uanset om det er relevant eller ej at bringe Sovjet ind som sammenligning, anskueliggør hvordan bureaukrati gror frem.

Der er en vigtig mellemregning, jeg synes kunne udvikles videre, nemlig at grunden til at den lokale embedsmand, der skal vurdere hvor mange point, der skal gives, bliver udstyret med en godkendt liste over hvilke foreninger, der så gælder (hvilket skaber flere analyser og blanketter, der skal over disken og op i systemet, og evt. salg af anbefalinger fra de godkendte institutioner) er new public management systemets mistillid til statens lavere rangerende repræsentanters dømmekraft.

Vi kan ikke objektivt se, hvad de dømmer efter, og det producerer kravet om objektive kriterier og gennemsigtighed, som så fremprovokerer alle de potentielle bivirkninger, som Alma beskriver, og pludselig har vi et tungt og dyrt system til at behandle et nyt problem, vi selv lige har skabt.

Morten Kjeldgaard

Glimrende indlæg, meget nyttigt for debatten.

Logisk set kan al lovgivning formuleres som et pointsystem. I mange år har vi f.ex. haft "klip i kørekortet", som reelt er negative point, når man har optjent en række af dem, mister man det.

Pointsystemer er en trussel mod demokratiet. Et tænkt eksempel: det kræver 20 point at få tildelt folkepension. Hvert år, man betaler skat i Danmark, optjener man 1 point. Mens en lovtekst med konkrete rettigheder og pligter er let at forstå for borgerne, er pointsystemet en glidebane, der tillader regering og embedsmænd at skrue op og ned for det antal point der kræves, eller de kriterier, hvorefter de optjenes. Hvem vil lægge mærke til, at tallet 20 bludselig bliver til 25, eller at andre pointtyper, pludselig begynder at tælle med, som for eksempel: du kan medregne 10 points hvis du er skandinavisk statsborger.

Forestil jer, at vi har titusindvis af sådanne pointsystemeter indlejret i lovgivningen. Hver enkelt borger må da have hjælp af et computerprogram for at holde styr på ens rettigheder og pligter. Men i realiteten har vi da en situation, hvor der findes særskilt lovgivning til hver eneste borger i landet. Eller med andre ord, de demokratiske rettigheder er forsvundet, til fordel for et embedsmandsadministreret pointsystem, som ingen har overblik over. Der åbnes for svindel og korruption og for vilkårlig behandling af borgerne.

Vi ved, at politikerne vil sige "jamen sådan en udvikling ønsker vi ikke". Men tør vi tro på det? Vi ved jo af erfaring, at politikerne lyver. Det er nu, hvor pointsystemet for føste gang indføres for alvor, at vi borgere skal sige NEJ.

Kristian Aa Rasmussen

Almas kommentar er et symptom på Venstres afsked med liberalismen.

Mottoet fra og med den første Fogh-regering er:

Staten bestemmer når staten betaler.

Staten betaler overførselsindkomster til din sammenførte familie, så staten bestemmer hvem du kan sammenføres med.

Staten betaler for de unges uddannelse, hvorfor et kvotesystem og et SU-system sætter meget snævre grænser for hvad og hvornår du vil studere.

Staten betaler for arbejdsløses ophold, så arbejdsløses dage skemalægges.

Vil man være fri, må man selv betale. Definitionen på velfærdssamfund skrider.

Vi er ikke begyndt at gasse og brænde bøsser, finner, jøder eller andre, der ikke menes helt at leve op til gode danske værdier, men vi er ude på slidsken, på glidebanen, den glidebane som Martin Niemöllers velkendte tekst fra 1940’erne beskriver så forfærdende tydeligt.

Vi er ni år nede ad slidsken. Det er på høje tid at stoppe op.

Godt gået Alma Bekturganova Andersen.

Poingt Systemets første uhensigtsmæsige resultat ser dagens lys! Artikel i Berlingske!
Veluddanet shipping ansat,og Familie voervejer at forlade Danmark,da det magværk af umenneskelige poungtsystem endre muligheden for permanet opholdstilladelse,også selvom konen,har gode erhvervs egenskaber!
Det nærmeste man kan komme den for for regelsæt er magtmisbrug,og uden respekt for menneskeretigheder.

UDEMOKRATISKE/DIGTATORISKE/TVANG.

VKO Hari hele dens regeringsperiode skadet dette lille land
med begrensninger både indlands,samt internationalt.
deres misbrug af Demokratiets spilleregler,blotlægger at de ikke har,eller formidler Danske værdier,men mest er til skadeo flager med at frihed står de kun for,hvis man er fremmedfjensk!
Spørgsmålet er om man kan leve af internationalt,af at flage med intolerense/fremmedhad!
Set udefra,tror jeg skulle jeg vælge et nyt Land for at få arbejdte,ville vlæge et land der ikke har den form for fremmedhad,og kun kan bruge kvalifiseret arbejdskraft, til at agere socialkontor for den borgelige fløjs,ismer/fremmedhad, da de samtidig forteller at der ikke skal regnes med at de kan få et nyt,liv som sikre dem permanent opholdstilladelse i DANMARK.
FYR DEM NU JO FØR NU BEDRE, DA DE SKABER MERE KRISE,MED DERES MAKVÆRK! SPAR MIG HER SPAR MIG DER ! MAGTMISBRUG,SKADER OS ALLE.

Peter H. Hansen

Det fascistiske og kapitalistiske DK i 2010 har INTET, at gøre med USSR...

Peter Jespersen

OVK er farlige, ikke bare for nutidens Danmark - men især for fremtidens.

Men jeg har fået den tanke at det der ligner makværk og hastværk, i virkeligheden er velgennemtænkt og følger en nøje tilrettelagt plan - for så amatøragtige burde ingen være utilsigtet. Så megen skade ville et næsehorn i blindt raseri i en porcelænsbutik, aldrig kunne forvolde.

Peter H. Hansen,

selvfølgelig har det da det, bare med omvendt fortegn.

Jette Abildgaard

Peter Jespersen

Jeg kan godt lide din kommentar om at '' i virkeligheden er velgennemtænkt og følger en nøje tilrettelagt plan''!!

Hvis man laeser/har laest sine historieboeger blot en lille smule, vil man vide, at det den Danske regering - isaer DF - i MEGET lang tid netop har gjort, er at komme med tilsyneladende ''uskyldige'' kommentarer....tit...ofte...mindst en gang ugentligt...tiltaenkt indvandrere og flygtninge (og, andre minoritetes-grupper)...''bare'' en lille gift-bemaerkning, som paa overfladen er til at grine ad, MEN...og det er MEGET vigtigt....hvis disse gift-bemaerkninger fortsaetter uge efer uge, maaned efter maaned, aar efter aar....da vil I begynde at tro paa dem (som nogle af Jer desvaerre allerede nu goer)....tro paa at minoritetsgrupperne netop spiser Jeres mad paa hospitalerne, sygeplejere med toerklaeder skader Jer, boesser og lesbiske er ''forkerte'' etc. etc.

I boer (eller rettere...I SKAL) komme af med disse mennesker som er Jeres regering...de oedelaegger Jer, oedelaegger Danmark, oedelaegger glaeden, menneskeligheden,Jeres ret til frihed og forskellighed, - kort sagt...de oedelaegger alting for Jer, oensker at oedelaegge alting for Jer og, de goer det HURTIGT!!

Soede, soede dejlige landsmaend....luk Jeres oejne og oerer op....drik kaffen senere, se filmen paa TV senere, goer alle de daglige smaa sysler som holder Jer hjemme...SENERE...I er noedt til at goere noget ved denne regering....og I er noedt til at goere det FOER I goer alle Jeres hygge-ting, for goer I ikke det, da er jeg alvorligt bange for, der ikke er nogensom helst lykke og hygge tilbage i Jert (vort) lille land......please Danskere....NU!!! Og nej...jeg er IKKE paranoid...jeg sidder blot udenfor og kigger ind paa Jert (mit) lille elskede land, og jeg ser det blive oedelagt mere og mere for hver eneste dag der gaar, og det goer mig saa uendeligt ulykkelig!!

Jeg ved at Alma Bekturganova Andersen siger, dette minder om det gamle Sovjet...tjah, eller om noget helt andet - men af samme skuffe og, jeg vil, meget gerne kunne besoge mit faedreland og de mennesker jeg elsker der, UDEN at skulle stemme paa (det har jeg allerede nu, ikke lov til) et bestemt parti, gaa i noget bestemt toej, vaere gift med en bestemt nationalitet, have en bestemt uddannelse fra et bestemt land, universitet etc... Jeg vil blot gerne kunne foele at jeg kommer HJEM for at besoege de mennesker jeg elsker, naar og hvis jeg/vi gar lyst til at se hinanden...IKKE naar regeringen bestemmer det eller hvordan vi skal ses, og vi vil da SLET IKKE overvaages!!!

Vi plejer at råbe op om fascistiske tilstande - men med denne analyse bliver det tydeligere, at det vi har er en regering, der med støtte af et ekstremt nationalchauvinistisk parti ellerede er langt inde i den totalitære styreform, som karakteriserede den stalinistiske socialisme og den hitlerske nationasocialisme. Hmm. Det var det.

@Peter H. Hansen. Er fulstændig enig!

Jette Abildgaard

Marie Spliid Clausen,

Tak, det er altid rart at vide man ikke er alene, men det ved jeg at vi langt fra er...desvaerre! Jeg tror du ved, hvad mit raad ville vaere om du bad om det...!! Du er velkommen til at kontakte mig - jeg er naesten sikker paa mine kontaktdetaljer ligger under min profil!

Inspireret af en bemærkning fra Peter H.Hansen: det er formentlig g´rigtigt at Danmark 2010 ikke har meget fælles med det hedengangne Sovjet i grundlaget; men begge har en fremtrædelsesform, som rummer centralistisk bureaukrati, som måske endda (bla som indikeret af artiklens forfatter) er til at korrumpere.
Hvis Alma Bekturganova Andersen har grund til at blive mindet om Sovjet via de diskriminatoriske regler i Danmark, kan man da ikke rokke ved det. Hun påstår jo ikke at Stalin og Hitler var et fedt.

@ Peter H Hansen

"Men jeg har fået den tanke at det der ligner makværk og hastværk, i virkeligheden er velgennemtænkt og følger en nøje tilrettelagt plan"

Er det ikke netop hvad Claus Hjort Frederiksen nyligt har bekendtgjort under overskriften:"Vi vandt kulturkampen!"

Det var da venstres strategi fra begyndelsen

http://www.information.dk/101590