Kommentar

Den store gætteleg

DR skal have en ny generaldirektør. Det kan der komme en række fantasifulde mediehistorier ud af
Debat
20. november 2010

Det er altså svært. Først var der den svære, men nødvendige beslutning og undfangelse. Så kom alle undersøgelserne, ultralydsscanningen, overvejelser om, hvordan livet nu ville forme sig, bækkenbundsøvelserne og diskussionerne om børneværelsets indretning og opdragelsesstrukturen.

Men lige pludselig, efter smertefulde veer, bliver en generaldirektør født!

Vi ved fra DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, at fødslen er sat til marts 2011. Vi ved også, at kulturministeren og de politiske partier i løbet af ganske kort tid skal (gen)udnævne en ny bestyrelse for landets store statsejede medieinstitution, og vi ved med dødelig sikkerhed, at Kenneth Plummer ikke længere er generaldirektør. Til gengæld ved vi ikke helt, om han er blevet fyret, eller han selv sagde op. Men vi ved, at han nu svæver i en millionfaldskærm, som giver ham en lang og forholdsvis velhavende tilværelse frit svævende i luften, indtil han lander et eller andet sted.

Det vi ikke aner noget om, er, hvem der bliver hans efterfølger. Men det forhindrer ikke medierne i at gå i et helt rutinemæssigt selvsving. Uden nogen form for seriøs research fastslår det ene medie efter det andet, hvem der er i spil til topposten i DR, hvem der er favoritter, outsidere, runner-ups og hanger-ons.

Gætværk

Det er en såre interessant journalistisk sportsgren. Startskuddet lyder, hver gang der er en vigtig stilling ledig. Morten Olsens efterfølger som landstræner, den kommende vinder af X Factor, eller generaldirektørstillingen i DR. I nogle tilfælde beder man en række såkaldte eksperter gætte, hvem det bliver. Man kan også citere en velanbragt pressemeddelelse fra et bookmakerfirma om odds på forskellige navne - man vinder mange penge, hvis f.eks. Don Ø bliver DR's næste chef. Umærkeligt glider navnene fra bookmakeren over på automatlisten over kandidater. En anden metode er at lade web-brugerne stemme om, hvem de tror bliver ny chef. Så har man en ny historie uden anden bund i virkeligheden end nogle tusinde tilfældige borgeres tilfældige gæt.

Tidligere DR-direktører med eller uden fast arbejde for tiden, som den tidligere programproduktionsdirektør Mette Bock, Berlingskes chef, Lisbeth Knudsen, og Ritzaus direktør, Lars Vesterløkke, tildeles automatisk kandidatstatus, og forhenværende mediefolk med tidsbegrænsede job som f.eks. klimakommissær Connie Hedegaard er indlysende 'kandidater', og nuværende medlemmer af DR's direktion som Morten Hesseldahl, Ulrik Haagerup og Mikael Kamber er selvskrevne som seriøse kandidater. For en sikkerheds skyld nævner man så også indehavere af andre topjob, som man måske synes har siddet så længe, at de trænger til luftforandring: JP/Politikens Lars Henrik Munch eller TV 2's Merete Eldrup.

Fælles for de første kandidatlister er, at ingen journalister har spurgt nogle af de såkaldte kandidater om de er kandidater. Det er, som det hedder i jargonen 'at researche en historie ihjel'. Næ, man spørger dem hen ad vejen, og når de afviser tanken, kan man skrive en ny historie. Som torsdag, hvor de tre DR-direktører meddelte, at de ikke ville søge.

Det betyder naturligvis ikke, at de er ikke er i betragtning. Man kan godt få en stilling uden at søge den. Men den journalistiske fødekæde er sikret, spaltepladsen udfyldt og spekulationerne kan fortsætte i en uendelighed, indtil en ny generaldirektør fødes i marts 2011, hvor vi så - som for fem år siden - måske endnu engang kan konstatere, at den nye generaldirektør er et helt nyt og overraskende navn, som ingen havde spekuleret sig frem til.

Hvad med Ulrik Wilbek?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

mariann offersen

Eller Olafur Eliasson.

Thierry Geoffroy / Colonel

Emergency Room is working on it :

since 2006..... connecting for example MOMA New York with News Channel like ABC news and artist reacting every days on emergencies .

www.emergencyrooms.org

Anni Løndal de Lichtenberg

Vi har brug for en svensker