Læserbrev

Boligpolitik, der virker

Vi skal have blandet befolkningen, ikke bare i de udsatte boligområder, men også der hvor de velstillede og velfungerende stuver sig sammen. For når man ikke kender hinanden, er det nemt at få skæve forestillinger og fordomme om hinanden. Mens man kan hive hinanden op, når man bor sammen
Debat
18. december 2010
Vi skal have blandet befolkningen, ikke bare i de udsatte boligområder, men også der hvor de velstillede og velfungerende stuver sig sammen. For når man ikke kender hinanden, er det nemt at få skæve forestillinger og fordomme om hinanden. Mens man kan hive hinanden op, når man bor sammen

Almene boligområder har fyldt meget i debatten dette efterår. De rubriceres som ghettoer, og regeringen og S-SF konkurrerer om, hvem der kan komme med de mest rabiate løsningsforslag: Nedrivninger, udgangsforbud og mere politi. De forholder sig ikke til den virkelighed, der eksisterer; nemlig at de udsatte boligområder er præget af, at de fattigste københavnere bor der. Og at fattigdom giver sociale problemer.

I Københavns Kommune har vi valgt en anden tilgang. Vi har vedtaget en positiv og fremadrettet boligpolitik, hvor vi i samarbejde med boligorganisationerne fortsætter og udbygger de tiltag, som vi ved virker.

Vi fortsætter den fleksible udlejning, hvor folk i arbejde kan tilbydes boliger i de udsatte områder, mens de mindre ressourcestærke, som kommunen skal finde boliger til, i stedet tilbydes boliger i de velfungerende afdelinger. Det ved vi fremmer en varieret beboersammensætning. Samtidig sikrer det, at alle befolkningsgrupper har adgang til et passende boligtilbud.

Vi øger også den boligsociale indsats i den almene sektor. Vi afsætter 20 til 40 millioner kroner om året til områdefornyelse i udsatte byområder, der er præget af en flerhed af fysiske, sociale og integrationsmæssige problemer.

Fordelingen af pengene sker på baggrund af en kortlægning af de områder i København, hvor der er væsentlige problemer med kriminalitet, hærværk og utryghed, og hvor der gennem teknisk kriminalprævention kan skabes større tryghed.

Endelig sætter vi nu igen gang i byggeriet af almene boliger, der ellers har stået i stampe de sidste 10 år.

Stop opdelingen

Københavns politik er god og langsigtet. Den tager fat på det grundlæggende problem; at vi har en by som deles mere og mere op, så mennesker i højere grad kun bor sammen med mennesker, der ligner dem selv. Vi skal have blandet befolkningen, ikke bare i de udsatte boligområder, men også der hvor de velstillede og velfungerende stuver sig sammen. For når man ikke kender hinanden, er det nemt at få skæve forestillinger og fordomme om hinanden. Mens man kan hive hinanden op, når man bor sammen.

Men Københavns indsats kan ikke stå alene. Hvis vi for alvor skal løse problemerne med udsatte boligområder, så kræver det, at det private boligmarked spiller med. F.eks. ved at kommunen får anvisningsret til andelsbolig- og ejerforeninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arne Jørgensen

Placering af problemfamilier i velfungerende ejerboliger vil ikke hive nogen op. Det kræver blot en enkelt familie at ødelægge livskvaliteten for beboerne i en hel boligblok, hvis hærværk, vandalisering, afspilning af støjende musik, truende adfærd etc. er konsekvensen. Forslaget om anvisningsret til ejerforeninger er endnu et tåbeligt forsøg fra Enhedslistens side på at jage de velfungerende ud af byen. Det ligger i forlængelse af Enhedslistens tidligere forslag om at forlange bopælspligt på f.eks. Islands Brygge med den begrundelse at 'velstillede' udlandsdanskere skulle have sat sig på de bedste boliger på den Københavnske havnefront.
Med venlig hilsen fra en udlandsdansker, der betaler ejendomsskat til Københavns Kommune.

Anne Marie Pedersen

@ Arne Jørgensen

Det er jo altså ikke kun ballademagere, der mangler et sted at bo. Langt de fleste familier er søde og rare - der skal bare sørges for, at mindre ressourcestærke børn får nogle bedre legekammerater. Så skulle der ikke være mere ballade over hele linjen!

Og hvad sker der lige for, at man ikke skal tage et socialt ansvar bare fordi man bor uden for et socialt boligbyggeri. Det er da egoisme og mistro til sine medmennesker af værste skuffe.

"Og hvad sker der lige for, at man ikke skal tage et socialt ansvar bare fordi man bor uden for et socialt boligbyggeri. Det er da egoisme og mistro til sine medmennesker af værste skuffe."

Det er pudsigt nok der kæden hopper af for borgerlige, så er fællesskabet afløst af hykleri.

Frederik Hougaard

Fladpandet centralistisk planstyring ----- troede, at den slags var gået af mode, selv hos Mikkel Warming.

Glem det, der er ikke andre, der skal bestemme, hvem jeg skal bo i nærmiljø med ---- det styrer jeg selv !

Per Erik Rønne

Kommunerne kan naturligvis kun få anvisningsret til andels- og ejerlejligheder, hvis de køber lejlighederne først.

For ejerboliger udlejes som bekendt normalt ikke.

Søren Kristensen

Se på kartoffelrækkerne. De fleste er enige om at det er en alletiders måde at bo på - en rigtig god idé. Men hvor og hvornår bygger man noget der ligner kartoffelrækkerne? Ingensteder. Aldrig.

Det er nok lidt det samme med at blande folk fra forskellige samfundslag - det er en rigtig god idé.