Kommentar

Bolivia har en pointe

Debat
16. december 2010
Måske var der fornuftige argumenter bag Bolivias protester i Cancún?

Måske var der fornuftige argumenter bag Bolivias protester i Cancún?

Chris Bouroncle

Bolivia holdt hele verden i spænding den sidste nat på klimatopmødet i Cancún. I en lang tale forklarede Bolivias FN-ambassadør, Pablo Solon, hvorfor landet ikke vil støtte den aftale, som lå på bordet. Mødets mexicanske formand lyttede, noterede sig Bolivias protest og vedtog derefter aftalen, der blev bakket op af samtlige andre 193 lande.

Men hvorfor prøvede Bolivia at blokere en global klimaaftale, der præsenteres som stor fremgang og succes? Og er det ikke fair at tage afstand fra Bolivia efter deres insisterende natlige protester?

Jo, hvis vi hæfter os ved, at Bolivias delegation var meget tæt på at gøre endnu et klimatopmøde til en slem skuffelse. Men nej, hvis vi lytter til, hvad den bolivianske ambassadør sagde.

Ikke forsøg på blokade

Bolivias protest handlede ikke om at blokere forhandlingerne. Den handlede slet og ret om, at ambitionsniveauet er alt for lavt. Og det er vi i Folkekirkens Nødhjælp fuldstændig enige i.

Den aftale, der nu er indgået, er kun marginalt bedre end den udskældte københavneraftale, som ikke opnåede konsensus ved sidste års klimatopmøde. Selv hvis aftalen fra Cancún bliver implementeret, vil jordens temperatur stige med fire grader - mere end dobbelt så meget som de to grader, videnskaben har sat som et absolut maksimum.

Og det var netop den bolivianske FN-ambassadørs ord. Stiger temperaturen med fire grader, så kommer vi over det såkaldte tipping point, hvor der sker så store forandringer i naturen, at der ikke er nogen vej tilbage. Så er det, at ø-stater forsvinder, enorme landområder oversvømmes, Afrikas ørkner vokser, og millioner bliver drevet på flugt.

Bolivia påpegede også, at selv om man ifølge den indgåede aftale ganske fornemt råder over en grøn fond, så er fonden gabende tom.

Nok er der enighed om, at der skal findes 100 milliarder dollars om året fra 2020, hvilket svarer til verdens samlede bistand i dag. Men der står intet konkret i aftalen om, hvordan pengene skal findes.

Bolivia havde derfor en pointe med deres protest. Aftalen er ikke god nok.

Når alle vi, der taler for en fair, ambitiøs og bindende klimaaftale, alligevel kalder resultatet i Cancún for et skridt i den rigtige retning, så er det selvfølgelig fordi, vi håber, at aftalen bliver strammet gevaldigt op til næste år i Sydafrika.

Sker det ikke, må vi tænke tilbage på Bolivias protester og flovt erkende, at vi spildte vores klapsalver på endnu en omgang tom snak.

Mattias Söderberg er klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her