Kommentar

Det lyserøde guld

Debat
9. december 2010
Det lyserøde guld

Der har været en del skriverier i pressen om et forslag fra LGBT (foreningen for lesbian, gay, bisexual, and transgender) Danmark om at oprette særlige afdelinger på udvalgte plejehjem for homoseksuelle ældre.

Umiddelbart vil en del nok mene, at det er en temmelig dårlig idé, der lugter af homoseksuel foragt for heteroseksuelle, af ghettodannelsestendenser etc. Men før man lader forargelsen køre på frihjul, skal man lige huske på, at plejehjem som udgangspunkt er for heteroseksuelle. Alt i vores samfund er nemlig for heteroseksuelle, med mindre noget andet er besluttet. Ligesom alt også er for hvide etniske danskere med en kristen baggrund, med mindre noget andet nævnes. Samfundet tager simpelthen udgangspunkt i, at alle dets borgere tilhører majoriteten, der i Danmark altså er hvid, heteroseksuel og med kristen baggrund.

Dermed ikke være sagt, at plejehjem aktivt diskriminerer ældre med minoritetsbaggrund. Men det kan meget vel være, at de ignorerer dem. Og hvis de ikke gør det, føler de sig måske usikre på, hvordan man skal håndtere minoriteterne. Og for den ældre med minoritetsbaggrund, f.eks. som homoseksuel, kan det virke uoverskueligt at skulle forklare sig og håndtere uvidenhed ja måske sågar fordomme i en situation, hvor han eller hun er særlig sårbar og synes, alt er uoverskueligt. For i dag kommer man jo først på plejehjem, når man er meget syg og svagelig. Derfor virker det forståeligt, at man som ældre homoseksuel gerne vil på et plejehjem, hvor man kan regne med at blive forstået og vel modtaget.

Om løsningen så er at oprette særlige afdelinger for homoseksuelle på udvalgte plejehjem, eller om det er bedre generelt at uddanne plejehjemmenes personale til at håndtere diverse minoriteter, er så en anden sag.

Ny debat

Noget helt andet er, at det i sig selv er noget nyt, at man i homosammenhænge er begyndt at diskutere ældre homoseksuelles livsvilkår og ønsker. Homoseksualitet bliver tit set som en art ungdomsfænomen, en indfaldsvinkel der understøttes af, at en stor del af den synlige homoseksuelle subkultur er knyttet til bar- og diskoteksmiljøer, der typisk forbindes med yngre mennesker.

Dertil kommer, at tidligere generationers homoseksuelle havde levet mere eller mindre i skabet som unge, og for dem var det derfor oplagt at forblive i skabet som ældre. Men vi må forvente, at de kommende generationer af ældre homoseksuelle vil være langt mere synlige og engagerede i at kæmpe for rettigheder for det grå guld med lyserøde nuancer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her