Klumme

Oh, hvilken herlig sne

En rapper greb til skovlen i New York, der var som Andeby i vinterdragt. På Bornholm oplevede en mand sin bedste jul nogensinde i en gymnastiksal
Debat
31. december 2010

Små mirakler

Ovre i Amerika drømmer de hvert år om en hvid jul eller a white cristmas, som det hedder på det lokale kaudervælsk. Henført synger de med på Bing Crosbys oldgamle sang, og i år skal man da lige love for, at den amerikanske drøm gik i opfyldelse. Det væltede ned med sne, som om nogen havde trukket i en snor til himlen, og hurtigt lignede New York noget fra et Anders And-blad.

Selvfølgelig gav det anledning til grimme ting, for ambulancerne kunne ikke køre igennem til de syge, men New Yorks borgmester Bloomberg udtalte de kloge ord: »Dette er ikke verdens ende«.

Der skete også som altid i sådanne situationer det lille mirakel, at hjælpsomheden blandt borgerne tog til, og de begyndte at løse problemerne selv. Således fortæller en borger til en avis, at han var ved at lægge sit lille barn i seng, da han pludselig hørte lyden af en sneplov (troede han). Han åbnede vinduet, og så naboerne Joshua, Mike og Doron skubbe en snefræser foran sig med håndkraft.

»I drenge er formidable!« råbte han ned til dem og gave dem en one-up med tommelfingeren.

Et ældre ægtepar var begyndt at grave deres bil ud, da naboerne Danielle og Keith kom til hjælp med deres skovle. En 11-årig dreng, Andrew, afbrød endog et vigtigt arbejde med at bygge en snehule og hjalp til med sin lille skovl.

Sådanne små mirakler har givet god karma i de forskellige bykvarterer. Man har også lavet kaffe til hinanden.

50 cent skovlede

Lidt længere nordpå, i Connecticut, bor Curtis James Jackson III. Navnet angiver, at han er et eller andet inden for det royale, men han er rapper og bedre kendt under kunstnernavnet 50 Cent. Han er, kan man så sige, konge af rapmusikken. Millioner af cder med ham er solgt i hele verden.

Der skete nu det mærkelige, at 50 Cent gjorde det, man om sommeren ville have kaldt at smøge ærmerne op. Hans hus var dækket af sne, men så klædte han sig varmt på og begyndte at grave. Det plejer sådanne stjerner ellers at have folk til.

Da 50 Cent nu var godt i gang, ville han grave videre og tilbød sin hjælp til naboerne med at udgrave deres indkørsler. Ikke for ingenting har han udgivet et album med titlen Get Rich or Die Tryin, så han forlangte 100 dollar for hver husstand, han skovlede for. Det lyder af meget, men er småpenge i et kvarter, hvor alle er ved muffen.

50 Cent forlangte ekstra betaling, hvis naboerne ville fotograferes sammen med ham og skovlen. Bagefter lagde han fotos ud på Twitter.com. Han tjente en ekstra skilling, fik en masse omtale, og naboerne kunne prale af at have haft ham som sneskovler. Det skal ikke undervurderes.

Sangen »White Christmas« er i øvrigt et af de store numre i den amerikanske højskolesangbog, som derovre kaldes en hitliste.

Den gode idé

Ingenting er rigtigt sket, før det er sket i New York, lyder et ordsprog derovre, hvilket selvfølgelig er noget vrøvl. På Bornholm skete nøjagtig det samme. Sneen dækker mark og mose, som der står i en sang i Højskolesangbogen, og sneflokke kom vrimlende, henover diger trimlende, som der står i en anden. En sangbog fuld af sandheder.

Snedækket gjaldt hele Danmark, hvor mange mennesker slet ikke nåede hjem til jul. Det gik i sneglefart hen over Fyn, en dansk ø, jyder og sjællændere normalt dårligt nok lægger mærke til, når de suser af sted i en bil. En lille familie, som blev eksponeret i tv-nyhederne, havde taget madkurv og en termokande med kaffe med og tog de mange timers ventetid i højt humør. En anderledes oplevelse for ungerne på bagsiden, men vi lever i netop i en ny kultur, hvor strabadserende oplevelser er sagen. De havde alle lystne blikke.

På Bornholm måtte flere hundrede holde ufrivillig jul i en gymnastiksal. En familiefar med fransk kone og to børn sagde, at det var den bedste jul, han nogensinde havde haft. De kom fra Frankrig og skulle egentlig til Allinge. Børnene spillede bold med ligesindede, og de voksne kunne springe buk over juletræet. For en rask forretningsmand vil det være oplagt at markedsføre ideen i de kommende år: Hold jul i en gymnastiksal!

Næstekærlighed

Så ankom allandsens lastbiler, traktorer, gummigeder, rendegravere, sneslynger og en enkelt helikopter til Bornholm for at hjælpe indesneede syge, gamle og sultende bornholmere. En jordemor spændte resolut skiene på og gled ud for at hjælpe en fødende kvinde. En nødtelefon fik på et enkelt døgn femhundrede henvendelser fra folk, hvoraf langt de fleste ikke var i nød selv, men tilbød deres hjælp. Kunne man dog blot spare den overskydende hjælp op i en bank.

Det var altså rigtigt, hvad man kunne aflæse i en Gallup, som Berlingske Tidende kunne offentliggøre 2. juledag: Otte ud af ti danskere føler, at andre har næstekærlighed over for dem. Næstekærligheden trives, selvom den ofte udfolder sig i det skjulte. Det meget skjulte.

Juleaften er normalt højsæson for indbrudstyve, men i år havde fængselsvæsenet næstekærligt holdt de mest forhærdede af dem, the usual suspects, tilbage, så de først løslades efter jul. Derved slap de for at få våde fødder samt tillægsstraffe. Always Look at the Bright Side of Life, som det hedder så smukt i den britiske udgave af Højskolesangbogen.

En glad nyhed runder året af. For to år siden havde Danmarks Radio sparet transmissionen fra skihoppene i Garnmisch-Partenkirchen bort, men nu har stationen sikret sig rettighederne hele tre år frem! Mange danskere med tømmermændene i orden er gennem årene blevet afhængige af den særlige form for lindring, som kommer, når man ser på hopperne, eventuelt med en ispose på hovedet. Ikke for det: En del seere ville næppe bemærke det, hvis der var tale om en genudsendelse af hoppene fra i fjor.

Den idé kan DRs nye, endnu ikke ansatte generaldirektør jo tage til sig, skulle der blive behov for flere sparerunder.

Sendes nytårsdag klokken 13.40.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her