Kronik

Slavelignende forhold på det danske arbejdsmarked

Knaldtilbud på billig østeuropæisk arbejdskraft er i fuld gang med at undergrave det danske arbejdsmarked, mens regeringen sidder på hænderne
Udenlandske håndværkere i Danmark arbejder i nogle tilfælde for blot 30 kroner i timen. Og underbetalingen er ikke kun et dansk anliggende, skriver dagens kronikører.

Udenlandske håndværkere i Danmark arbejder i nogle tilfælde for blot 30 kroner i timen. Og underbetalingen er ikke kun et dansk anliggende, skriver dagens kronikører.

Jens Nørgaard Larsen

Debat
13. december 2010

Vikarburauer reklamerer med usandsynlige lave lønninger vel og mærke med alt inkluderet. Feriepenge, overtidsbetaling, weekendtillæg, løn under sygdom og skat er indregnet i lønnen, og der kan endda opnås særlig rabat, hvis der ikke stilles krav om engelskkundskaber. Det rene slaraffenland for mellemmænd, der tager sig fedt betalt for at spekulere i andres nød. Og er du som arbejdsgiver ikke tilfreds med den leverede vare, eller er der for meget brok, ja, så kan du blot sende den retur. Man skulle tro, at vi var tilbage i tiden før arbejderbevægelsens fremkomst, men desværre er det blevet virkelighed på dele af det danske arbejdsmarked i 2010.

Mennesker reduceres til en vare, som kan behandles efter arbejdsgiverens forgodtbefindende. Heldigvis har fagbevægelsen gennem mange år opbygget en stolt tradition for at sikre ordentlige arbejdsvilkår til ordentlige lønninger. Men denne tradition er siden Østaftalens ophør i fuld gang med at blive undergravet af kyniske arbejdsgivere og mellemmænd. De har travlt med at spinde guld, alt imens danske håndværkere er henvist til støtten, fordi deres overenskomstmæssige løn ikke kan hamle op med lønninger på i de mest grelle tilfælde 30 kroner i timen.

Regeringen sover

Men hvordan kan det være, at det er gået så galt? Ja, en stor del af ansvaret ligger hos regeringen. Den har snorksovet i timen og slet ikke taget advarslerne alvorligt. I stedet har regeringen overladt det til arbejdsmarkedets parter at løse problemet. Inden Østaftalens udløb sidste år skortede det ellers ikke på advarsler om, hvad der var i vente, og desværre er de mest dystre spådomme gået i opfyldelse.

Østaftalen blev oprindeligt indført som et bolværk mod løndumping, indtil der var fundet en politisk løsning på, hvordan man kunne sikre, at den danske arbejdsmarkedsmodel ikke blev løbet over ende. Men da aftalen ophørte sidste år, havde regeringen stort set intet foretaget sig. Derfor står fagforeningerne lige nu helt alene i kampen for at forsvare anstændige lønninger og arbejdsforhold. Arbejdstilsynet og SKAT har slet ikke tilstrækkelige med ressourcer til at løfte den del af opgaven, der handler om at bekæmpe snyd og svindel.

Det er fuldstændig vanvittig, at fagforeningerne dermed tvinges til at agere politi og myndighed uden de er det, blot fordi de egentlige ansvarlige har meldt pas. Udenlandske fupfirmaer har fuldstændig frit løb til at omgå reglerne, for reelt er der ingen, der kigger dem over skulderen. Og hvis det alligevel opdages, så får de lov til at løbe fra regningen. Fagbevægelsen har for øjeblikket 30 millioner kroner til gode hos udenlandske firmaer fra vundne sager i Arbejdsretten penge, som de reelt ikke kan inddrive. Det er ikke et retssamfund værdigt.

Et hurtigt kig i aviser og tv det seneste år viser lidt om problemets omfang: Ungarere arbejdede tidligere på året på Harboe bryggeri for 30 kroner i timen. På et københavnsk hotel bor en gruppe bulgarere på et usselt kælderværelse og bliver snydt for både løn og feriepenge. Fitnesskæden Fitnessworld hyrer polakker uden overenskomst, da nye centre skal etableres. Og på Århus-egnen benytter en række gartnerier sig af underbetalt arbejdskraft, der arbejder til det halve af, hvad en dansk gartner tjener. Meget anderledes ser det ikke ud i dansk landbrug, hvor antallet af sager med misbrug og underbetaling ifølge 3F har passeret 1.000 årligt.

Listen er desværre alenlang, og den vokser dag for dag.

Fair konkurrence

SF har ikke noget imod østeuropæiske arbejdere. De er velkomne. På samme måde som danske bygningsarbejdere i perioder også har søgt arbejde i Norge, Tyskland og andre steder.

Men konkurrencen skal være fair. Hvis østarbejderne skal arbejde i Danmark, så skal det være på danske løn- og arbejdsvilkår.

Spotpriserne på billige østarbejdere har sat danske arbejdere og håndværksmestre skakmat. Og forståeligt nok har det skabt store frustrationer på mange danske arbejdspladser, hvor man kan se sig løbet over ende i en håbløs konkurrence.

Skurkene er selvfølgelig de firmaer, der spekulerer i fattige østarbejderes naturlige ønske om at få et job. Og ved samtidig at snyde fællesskabet for moms- og skatteindbetalinger kan bagmændene skumme fløden. SKAT i Østjylland har kulegravet forholdene i 15 vikarbureauer, der formidler østeuropæisk arbejdskraft. Disse 15 firmaer har unddraget samfundet for 150 millioner kroner, og det er blot toppen af isbjerget.

Heldigvis findes der blandt de mange brodne kar også ordentlige vikarbureauer og virksomheder. Og det er netop dem, vi i høj grad får brug for i fremtiden, hvis vi skal sikre vækst og velfærd i Danmark. Men hvis vildnisset af tvivlsomme vikarbureauer og virksomheder fortsat får næsten frit løb til at undergrave det danske arbejdsmarked, så får også de retlinede svært ved at klare konkurrencen.

Ude af kontrol

Regeringen bærer et tungt ansvar for, at dele af det danske arbejdsmarked er bombet mange år tilbage. Så længe der ikke er skarp kontrol, så længe vil den vandrende arbejdskraft være genstand for kynisme og cool business. Regeringen og Dansk Folkeparti har bare ladet stå til, og vi sidder tilbage med en mistanke om, at mange borgerlige ikke har det fjerneste imod, at danske lønmodtageres organisationer og faglige rettigheder svækkes.

Registreringen af de udenlandske virksomheder er nærmest ikke-eksisterende. Godt nok har vi et lovpligtigt register (Register for Udenlandske Tjenesteydere, RUT), men det er mere af navn end af gavn. Indtil videre er det færre end halvdelen af de udenlandske virksomheder, der står optegnet i registeret. Med bøder på blot 10.000 kr., hvis man ikke registrerer sig, behøver man ikke være et matematisk geni for at nå frem til, at det er en fed forretning at lade være.

Sidste år blev en polsk byggevirksomhed idømt at skulle betale 2,2 mio. kr. i Arbejdsretten. Men indtil videre er pengene ikke blevet betalt. Og det til trods for at virksomheden stadig arbejder i Danmark. Samme virksomhed blev i sommeren 2009 anmeldt til RUT, men er fortsat ikke registreret. Man kan næsten høre latteren fra hovedsædet i Polen.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg har bebudet en opstramning af registeret, men det har udviklet sig til en farce, hvor it-problemer har ført til gentagne udsættelser. Bemærkelsesværdigt fra en regering, der ellers bruger enhver given lejlighed til at påberåbe sig rollen som retssamfundets forsvarer.

Vejen ud af problemerne

Vi kan ikke tale os ud af problemerne, hvis vi vil forhindre at vores stolte arbejdsmarkedstradition skal klare presset. Og det kan ikke alene klares med velmenende snak.

SF har udarbejdet en hel beredskabskasse med konkrete forslag til at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Et konkret sted at starte er at afsætte flere ressourcer til at tage kampen op mod de virksomheder, som bryder skatte- og arbejdsmiljøreglerne. En ny S-SF regering er derfor klar til at afsætte 60 mio. kr. over de kommende fire år, som skal bruges til at opruste kontrollen. En task-force bestående af Arbejdstilsynet, SKAT og politi og arbejdsmarkedets parter skal på banen, så vi kan give svindlerne kamp til stregen. Og så skal der indføres en model for kædeansvar, der kan sætte en effektiv stopper for, at virksomheder kan vaske hænder og fralægge sig ansvaret, hvis deres (udenlandske) underentreprenører løber fra at betale løn og feriepenge til medarbejderne samt skat til fælleskassen.

Men det er ikke kun et dansk anliggende, så derfor vil SF også presse på for, at problemet bliver taget alvorligt i EU. Næste år skal en række centrale EU-direktiver, herunder udstationeringsdirektivet, til revision, og her vil vi arbejde for, at smuthullerne lukkes. Samarbejdet mellem medlemslandene skal styrkes f.eks. ved at oprette en fælles europæisk sortliste over fup-virksomheder og ikke mindst deres ejere, så myndigheder og virksomheder kan få hjælp til at navigere i junglen af underentreprenører.

Paletten af tiltag til at genvinde kontrollen over det danske arbejdsmarked er bred. Spørgsmålet er nu bare, om regeringen har viljen til at sætte hårdt mod hårdt i Danmark såvel som i EU.

Villy Søvndal er formand for SF, Emilie Turunen er medlem af Europa-Parlamentet for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Undskyld mig men sikke en gang varm luft.

Faktum er jo at et hvilket som helst firma i et EU land kan byde ind på opgaver i et andet EU land og så er det ellers kun et anliggende mellem firmaet og deres ansatte hvad de får i løn og dette kan og vil en ny regering intet gøre for at ændre.

Om der snydes med moms og feriepenge har ikke en lyd med sagen at gøre ligesom sagerne fra landbruget mere ligner au pair sagerne i karakter.

Derudover så har i vist glemt at i er blevet EU tilhængere på det sidste :-)

Steen Erik Blumensaat

Intet nyt i at hendes majestæts lakajer inde på Christiansborg er tyve år bagefter. Uforanderlige århundrede år gamel institution ubevægelig, Tronende.
Udenfor er verden ikke statisk men dynamisk i evig forvandling.

Thomas Jensen, det er overenskomsten der ikke bliver overholdt, så du rammer helt ved siden af. De andre ting du nævner gør så ikke sagen bedre. Udover det bliver der netop henvist til at ændre EU direktiverne. Men det kan selvfølgelig være du ikke finder det nødvendigt at overholde de gældende love i de respektive EU lande, det kan jeg kun gisne om.

Steen Uffe Tommerup

Vi har for kort tid siden fået renoveret opgang og jeg vil fremover holde mig til ungarsk arbejdskraft.

Vi har haft to hold arbejdere i trappeopgangen. Først et ungarsk, dernæst et dansk.

Det ungarske:
HVER eneste dag, var der ryddet pænt op efter endt arbejde. Sikkerheden var i orden. Svendene på trappen hilste pænt og sørge for så vidt muligt, at holde trappen fri, så beboerne kunne passere. Alle vores ting blev behørigt passet på.

Det danske:
Sikkerhed!? Nuvel, dét springer vi over, da dét var en pinlig affære. Rod og spredt orden prægede opgangen hver dag. Svineri og snavs. Vores ting blev sat ud i sneen og IKKE taget ind igen. Hvis ikke vi kunne komme forbi, havde VI et problem.

Konklusion: Det ovenstående taler vist for sig selv...

Man får mere og mere den tanke, Steen Uffe Tommerup, der er bliver brug for deciderede civilisationskurser for danskere, når vi om føje tid får vippet pøbelregeringen af pinden.
Så skal folk lære at tale pænt, lytte, tænke, før de taler, at udvise omhu, at tænke på andre mennesker og søge visuel kontakt med dem i trafikken, også som fodgængere, og meget, meget mere.

Tak til Villy Søvndal og Emilie Turunen.

Peter Hansen,

Siger du, at når den nuværende socialdemokratiske regering bliver udskiftet med den anden socialdemokratiske regering, så forventer du, at borgerne skal have en nyt sæt adfærdsregler i tråd med den klassiske tankegang, at danskeren ikke kan tænke selv, men det må være noget velfærdsstaten sørger for?

Vi har ikke en socialdemkratisk regering, Mikael Petersen, vi har en benhård, markedsorienteret liberalistisk én af slagsen, der skjuler sig under en falsk retorik.
Selvstændig tankegang er at foretrække, men det kræver altså noget bedre undervisning, højere til loftet, mere nysgerrighed og langt mindre fokus på materialisme og mere på medmenneskene. Det er altsammen gode, socialdemokratiske kerneværdier.

Glimrende kommentar.

En konkret løsning på et aktuelt problem i dagens danmark. Det er helt klassisk gammel-skole venstreorienteret kritik/politik indenfor et område der har styrtblødt siden østaftalen faldt væk - mere af den slags - tak.

Mvh.

De, der argumenterer udfra EUs frie ret til at afslutte kontrakter, bruger internationaliseringen som et middel til at slippe uden om skattemæssige og andre juridiske forpligtelser.

Resultatet heraf bliver, at der ikke afsættes noget budget til sociale ydelser og pensioner - hverken i Danmark eller Østeuropa - mens enkelte spekulanter scorer hele gevinsten.

De polske og ungarske arbejdere erhverver ikke noget socialt sikkerhedsnet eller nogen understøttelsesret - højst brøkpensioner.

I alle samfund sker der en omfordeling - mellem de arbejdende - fortrinsvis 18-65-årige mænd - og ældre, børn, hjemmearbejdende kvinder, syge og andre udenfor arbejdsstyrken.

I vort samfund sker det gennem skatten, i ældre tid skete det gennem storhusholdninger, og i Østeuropa, indtil fornylig, over statsbudgettet.

Med liberalismen i Østeuropa er der risiko for at alle de gamle tiders misforhold for arbejderklassen bryder igennem igen.

Hvis de sociale rettigheder falder bort, vil vi se samme resultat som med de blandt vore egne statsborgere, der er havnet udenfor systemet: en stor del når kun en levealder på 45-55 år.

Ældre arbejdere - uden optjent pension eller andre rettigheder - vil dø i en vejkant et eller andet sted.

Frederik Hougaard

@Hansen ---ked af at sige det, men du aner ikke hvad benhård liberalistisk markedsorientering er, hvis du mener, at Løkkes regime er et udtryk for det......
Vi er alle skabssocialdemokrater for vor Herre...... den eneste afart af liberalisme i den sal står Anders Samuelsen for...

Frederik Hougaard, Løkke (og Fogh) er liberalister på den måde, at da de overtog en offentlig sektor, de ikke i første omgang kunne komme af med, skabte de det monster, en stat er i liberalistisk forståelse. I stedet for en socialdemokratisk pragmatisk balancegang mellem mål og midler, satte de principielle overvejelser øverst, og så må det jo gå galt og udarte i hysterisk formynderi og kontrol.

Peter Hansen

Danmark har ikke haft en borgerlig regering siden Nyrup.

Det eneste, som den nuværende socialdemokratiske regering har liberaliseret er, at de har givet dåsecolaen fri:)

I stedet for al den filosofiske snak burde man spørge sig selv: "Hvorfor er regeringen støttet af DF interesseret i denne udvikling ?"

(svaret er givet i sidste linje)

DF er jo normalt generelt interesseret i stramninger af udlændigepolitiken. Det lader de gå ud over mærkesager som f.eks forbud mod satellit tv. De er hyklere, nar de ikke goer sig politisk bemærket på det område, artiklen handler om. Men det skyldes jo nok at de lige som regeringen er så borgerlige/liberale at de med tilfredshed ser, at deres bagland kan få billig arbejdskraft - også på bekostning af en forøget dansk arbejdsløshed.

Det passer VKO's kram!

Søren Kristensen

"Spørgsmålet er nu bare, om regeringen har viljen til at sætte hårdt mod hårdt i Danmark såvel som i EU "

Nej Villy, for det hverken Vil, Kan eller Overkommer regeringen. Spørgsmålet er hvem der vinder valget.

Marianne Mandoe

Det Danske erhvervsliv har taget dette her til sig med kyshånd.
Til en grad hvor jeg har set adskillige "job-annoncer" hvor der søges en medarbejder der lige gider at arbejde gratis det første år, før firmaet bestemmer sig til om den gratis medarbejder skal ansættes med løn.

Arbejdskraftens fri bevægelighed kan jeg kun fuldt tilslutte mig. Men danske firmaer skal lige gribe sig selv i nakken, for nogen af dem er ved at udarte sig til de rene sweatshops.

Ja, lad os bevare de danske overenskomster og danske lønmodtageres privilegier. Så skidt med, at der ikke er nogen virksomheder, der kan overleve økonomisk med dem, og at ingen derfor er ansat efter dansk overenskomst. Danskerne kan bare gå på overførselsindkomst eller blive ansat i det offentlige. Vi skal bare sætte skatterne op......på hvem?

"Arbejdsmarkedet har gennem EU’s uansvarlige politik om arbejdskraftens fri bevægelighed været udsat for sand massakre fra skruppelløse kapitalister og lykkeriddere"

Ja men arbejdskraftens fri bevægelighed er jo paradoksalt nok det der var det helt centrale element da man dannede EF og da danmark tilsluttede sig senere og så længe der var tale om tusinder af danske håndværkere der i perioder tog til Tyskland for at arbejde var der ingen der sagde en lyd men det øjeblik at fattige østeuropæer kommer hertil for at lave noget af det arbejde vi ikke selv gider ja så hyles der.

Solidaritet siges der ja men med hvem.

Søvndahl skulle måske ha tænkt sig om inden han blev EU tilhænger

Jeg har også undret mig over, at der ikke har været politisk vilje eller måske endda ikke forståelse for at vi almindelige danskere ikke kan acceptere at vores brødre fra udlandet ikke bliver ordentligt behandlet. Jeg har undret mig over, at DK genindfører et skarpt og dybt klassesamfund ad bagvejen.

Man skulle tro at vores lille land havde lært at produktionsudgifterne omfatter andet end kost og usselt logi og at samfundene i EU går i stå hvis ikke der bliver sørget for købekraft til alle. Der er ikke nogen fremtid i luksusvarer, jo måske som toppen af kransekagen på et bred forbrugsmønster, hvor alle kan tjene deres egne penge.

Men der er en overdreven, hæmningsløs udbytning af almindelige mennesker i EU.

@Thomas Jensen: Problemet med EU er at man tænker i arbejdskraft i stedet for i opgaver. Det er godt med bevægelighed, men ikke når den styres af piratfirmaer. Er det ikke det, som Søvndahl skriver?

Jeg ønsker et menneskeligt socialt EU hvor man ser i øjnene, at der er forskellige krav for at kunne overleve i de klima-regioner, som EU spænder over.

Det er grænsende til historieforfalskning at påstå, at EF handlede om lønmodyagernes mulighed for at søge arbejde uden for deres respektive hjemland.

Derudover er solidaritet mellem arbejdere noget, der går langt længere tilbage end EF, og det at insistere på ordnede forhold med den ungarske murer, er netop solidaritet. Det er således ikke fattige østeuropæere, der er problemet, Thomas Jensen. Det er arbejdsgivernes udbytning, der udhuler rettigheder og velfærd for alle lønmodtagere, der er problemet. Og der er den førte EU-politik og den eksisterende lovgivning så tilpas slap, at grov udnyttelse - i visse tilfælde en slags moderne slaveri - kan lade sig gøre. At nogle så kun kan eller vil se arbejdspladser for fattige østarbejdere og billige lønninger, er enten et udtryk for grel mangel på samfundsforståelse eller simpelthen en anløben moral. Evt begge dele. Uanset hvad hører den måde at se på arbejdende mennesker til i en tid, hvor succesfulde arbejdsgivere var sådan nogle samvittighedsløse kapitalister med høj silkehat og høj cigarføring, der kørte deres fede overskud hjem på baggrund af et ureguleret arbejdsmarked, hvor børn knoklede 12 timer dagligt, og hvor arbejdere dagligt omkom på byggepladser og i fabrikshaller, fordi folk kom flygtende fra fattigdommen ude på landet for at lave det arbejde, dem der var bedre stillet, ikke selv gad.

Solidaritet mellem arbejdende mennesker er det, der har skabt et samfund, der er nogenlunde til at leve i. Så kom ikke her og tal om solidaritet i samme åndedrag som du gør dig til fortaler for tøjlesløse markedskræfter på arbejdsmarkedet.

Mht SF's nye holdning til EU, så må de jo åbenbart være udstyret med en tyrkertro på at de kan forandre systemet til en solidarisk og social konstruktion. Dvs det modsatte af hvad det er nu.

Vedrørende tonen i debatten

Debattørerne bedes afstå fra personlige diskussioner.

Debatvært
Espen Fyhrie

Søren Mikkelsen

Dette er jo en fin lejlighed til lidt praktisk informations-aktivisme.

En wiki-agtig kanal (hostet paa skiftende servere, og i EUs aand placeret uden for dansk jurisdiktion) vil kunne oplyse om noejagtig hvem der goer disse ting, hvor hvordan og hvornaar. Med masser af billeder. Til stoette for fornemmelsen af ansvar.

Fat mod og hold ud - de 10 onde år er snart forbi

Søren Mikkelsen

Fagbevaegelsen boer vaagne op og fatte situationen.

Magthaverne har jo formelt placeret A/S Kongeriget Afdanketmark UDENfor det saakaldte retsforbehold. Enhver jurastud ve det.

Det boer man udnytte hvis man vil goere noget reelt effektivt ved erosionen af forholdene paa det danske arbejdsmarked.

De omrejsende oesteauropaeiske arbejdere har jo absolut INGEN foelelsesmaessig forbindelse med dem som udnytter dem. Saa soeg forbindelse med de omvandrende arbejdere, find ud af hvad deres problemer er, og dan solidarisk forbindelse med dem.

Og brug internettets kraft til at AFSLOERE de snyltere som undergraver overenskomsten. Og SMADR dem.

Forresten ville det ogsaa kunne reducere brandfaren I Dk

http://alleroed.lokalavisen.dk/hotel-planer-paa-restaurant-mikkelgaard-/...

SF, Villy og Emilie mener det sikkert godt, men de kommer ingen vegne uden at se på EU.

For en gennemarbejdet og let tilgængelig analyse / artikel af EUs nedbrydning af faglige rettigheder og ansvar for løndumping kan den artikel anbefales:

http://www.modkraft.dk/blogs/jakob-lindblom/article/har-fagbevaegelsen-e...

@ Peter Hansen.

Du har fuldstændig ret, tak det var godt at læse.

Det er på tide at den danske befolkning kommer ud af Tornerosesøvnen.