Læserbrev

Demokratiet i Cambodja

Debat
31. januar 2011
Den danske regering har besluttet at stoppe bistanden til Cambodja. Det betyder, at det danske repræsentationskontor lukkes, og at Danmark ikke længere støtter indsatsen for demokrati og menneskerettigheder i Cambodja

Den danske regering har besluttet at stoppe bistanden til Cambodja. Det betyder, at det danske repræsentationskontor lukkes, og at Danmark ikke længere støtter indsatsen for demokrati og menneskerettigheder i Cambodja.

Menneskerettigheder og demokrati er et prioritetsområde i dansk bistand. Netop i Cambodja er der stærkt brug for at holde fast i og udvikle de fundamentale rammer for menneskerettigheder og demokrati. Her har Danmark, med et menneskerettighedsprogram til otte millioner kroner, formået at gøre en indsats for styrkelsen af demokratiet og hjulpet når menneskerettigheder er blevet gradbøjet.

Cambodja har ratificeret de væsentligste internationale menneskerettighedskonventioner, og der er sket fremskridt. Men retssystemet i landet er stadig ikke uafhængigt, og der er stadig lang vej, når det gælder respekt for menneskerettigheder. Som også FN’s særlige rapportør for menneskerettigheder sagde efter to besøg i 2010.

I januar offentliggjorde de anerkendte organisationer Freedom House og Human Rights Watch deres årsrapporter om verdens demokrati- og menneskerettighedstilstand. Begge rapporter viser et voldsomt og voksende pres på demokratiet og menneskerettighedsforkæmperne i Cambodja.

Den cambodjanske regering prøver grænserne for fundamentale rettigheder af, eksempelvis kan nye lovforslag for ngo’er og fagforeninger true ytringsfriheden og forsamlingsfriheden.

Truer FN

Sidste år truede premierminister Hun Sen således flere gange FN-organisationer og personale med henholdsvis lukning og udvisning, fordi han var utilfreds med deres kritik af regeringen. Flere menneskerettighedsforkæmpere er også blevet fængslet og dømt på grund af deres arbejde.

Folk og lokalsamfund, som kæmper for fattige menneskers jordrettigheder, mod illegal tømmerhandel og andre konflikter, som involverer store økonomiske interesser, er særlig udsatte. Og de konflikter er der mange af.

Derfor er det yderst vigtigt, at det internationale samfund er til stede i Cambodja, og at de minder den cambodjanske regering om deres forpligtigelser ifølge menneskerettighederne.

Hvis der er nogen, der kan lægge pres på den cambodjanske regering, er det netop bilaterale donorer som Danmark.

Folkekirkens Nødhjælp var i Cambodja, længe inden Danida åbnede sin repræsentation, og vi fortsætter selvfølgelig vores arbejde i landet.

Men vi ærgrer os over, at det officielle Danmark nu trækker sig ud, for vi supplerer hinanden godt, ikke mindst i arbejdet med menneskerettigheder og demokrati.

Katja Levin, Folkekirkens Nødhjælp, Cambodja

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her