Læserbrev

Værn om Europas demokrati

Debat
11. januar 2011
En række prominente meningsdannere advarer Europa mod denne mand, Ungarns premierminister, Viktor Orbán.

En række prominente meningsdannere advarer Europa mod denne mand, Ungarns premierminister, Viktor Orbán.

Bernadett Szabo

Vi, de undertegnede, var og er medlemmer, stiftere, tilhængere af de demokratiske bevægelser, der kæmpede imod de kommunistiske regimer i Central- og Østeuropa. Vi kæmpede for, at vores lande kunne blive en del af de europæiske demokratiers fællesskab, og derfor kan vi aldrig glemme faren for at miste grundlæggende menneskerettigheder på grund af magtsyge regeringer. Denne gang foregår ødelæggelsen af de demokratiske garantier for øjnene af Den Europæiske Union. I dag er målsætningen om et Europa, som er forenet i frihed, i alvorlig fare. Det, som EU altid har villet bekæmpe og forebygge, og som efter manges mening var umuligt, er nu blevet til virkelighed: Et dybt uliberalt demokrati er blevet født inden for EU's grænser. I Ungarn, som har været medlem af EU siden 2004.

Blot 20 år efter kommunismens fald misbruger den ungarske regering, selv om den er blevet demokratisk valgt, sit flertal i parlamentet til metodisk at afskaffe demokratiets gensidige kontrolmekanismer for at fjerne de forfatningsmæssige begrænsninger og forpligtelser og give regeringspartiet magt over uafhængige institutioner og medierne. Vi henvender os med denne appel til Europa-Parlamentet, Europa-kommissionen og Europarådet samt til alle de regeringer og europæiske partier, der har Europas sande enhed som en hjertesag. Vi beder jer om at skride til handling for at holde demokratiets Europa på rette vej.

Klare standarder

Hvis der bliver indført censur et sted i Europa, vil den være til stede stort set overalt. Fjernelsen af de forfatningsmæssige begrænsninger og forpligtelser tager alle lande som gidsler. Når de grundlæggende rettigheder bliver undertrykt i et land, ydmyger det alle europæere. Hver gang et medlemsland af EU oplever, at tilliden til Europas evne til at rejse sig og kæmpe for demokratiet svækkes, fører det til nye beskyldninger om et demokratisk underskud på europæisk plan og vil resultere i en total mangel på tillid til Europas demokratiske kald.

Med denne appel beder vi EU's parlamentarikere og kommissærer, regeringerne og de europæiske partier om at definere klare standarder for kompatibilitet med demokratiets grundlæggende værdier: pluralisme, ytringsfrihed, individuelle frihedsrettigheder, magtens tredeling, domstolenes uafhængighed. De europæiske institutioner må være i stand til at udpege, der krænker Europas grundlæggende værdier, og gøre dem til skamme.

Vaclac Havel er forhenværende præsident i Tjekkiet, Arpad Goencz er forhenværende præsident i Ungarn, Adam Michnik er redaktør for den polske avis Gazeta Wyborcza, Lutz Rathenow er forfatter.

Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Uha uha. Det er ikke rart at læse om politiske intellektuelle dvæges anger fordi de har frisat et hæsligt og altfortærende udyr.

Udsagnet fra de angrende er, at nu er pluralisme, ytringsfrihed, individuelle frihedsrettigheder, magtens tredeling, domstolenes uafhængighed i fare, men typisk nok nævnes sikringen af samfundets svageste, ikke med et ord. Det er ellers på grund af det frisatte udyrs brutale udsugning af netop den fattigste del af befolkningen at de borgerlige frihedsrettigheder må indskrænkes - protester skal slås ned.

Subsistenssikring for alle, har altid haft kommunismen førsteprioritet og når man læser ovenstående angerskrivelse, kan man godt forstå at kommunismen i sin tid havde en udtalt mistillid til disse sangvinske intellektuelles urealistiske samfundsdrømme. Indse nu at Vestens tilsyneladende rimelige behandling af de fattigste i samfundet, var et led i den kolde krigs propaganda og udover at de borgerlige rettigheder er på retur over hele Europa, så er subsistenssikringen - udligning af rigdom via skatterne - så sandelig også på retur. Så meget arbejderblod forgæves.

mariann offersen

Tak til Mads Frese for at oversætte dette vigtige opråb fra Vaclac Havel.

Ungarn er ved at træde en sti som Berlusconi (s Italien) gerne følger. Man kan også sige , - allerde er et stykke ude af.

Heinrich R. Jørgensen

Ole, demokrati er noget danerne ikke har gjort sig fortjent til. På intet tidspunkt har vi taget livtag med magthaverne og fravristet dem magten. Tværtimod har vi ladet en ny politisk klasse rane magten for næsen af os, med påstande om at deres interesse var folkets og nationens vel.

Men ligesom EU på andre områder har medført forbedring af borgernes retsstilling og begrænsninger på de magtfuldkomnes udskejelser, kan man sætte sin lid til at Havels opfordring bliver hørt i Bruxelles og siden påtvunget Danmark.

En tredeling af magten, og uafhængige domstole. Wauv, det har vi ikke gjort os fortjent til. Det kunne vi ikke have opnået ved egen kraft. Tusinde tak på forhånd.

Tom W. Petersen

Desværre er Danmark ikke længere et land, der er mening i at appellere til, når det drejer sig om at forsvare demokrati.
Vi har ikke tredeling af magten.
Men vi har en regering, der uafbrudt begår ulovligheder, uden at befolkningen kasserer den.

Bill Atkins: Er Vaclac Havel en intellektuel dværg?
Du ved: Man skal ikke kaste med sten...

Claus Oreskov

Hvorfor skriver de op om demokrati, som om der nogensinde har været demokrati i Europa? I et kapitalistisk samfund er det kapital ejerne, (de brutaleste af alle menesker) der har magten, og demokratiet er kun til for, at tilsløre de virkelige magtforhold! Det burde de herre: Vaclac Havel, Arpad Goencz, Adam Michnik, vide bedre end andre – med mindre de helt har glemt deres Lenin!

@Ole Falstoft:
Han afslører sig i ovenstående som værende en politisk undermåler - at han så samtidig er intellektuel siger bare noget om karakteren af hans manglende forståelse for klassekampen...

Søren Mikkelsen

"demokrati er noget danerne ikke har gjort sig fortjent til. På intet tidspunkt har vi taget livtag med magthaverne og fravristet dem magten"

Her maa jeg give Heinrich ret. Siden Skipper Klement hart det staaet sloejt til med den danske kampgejst. Saa i mangel af bedre maa ogsaa jeg sige et forsigtigt hurra for EU.

Pilekorspartiets arvtagere i Ungarn minder uhyggeligt meget om noget vi kender alt for godt.

Jow Heinrich.

Man har Ungarn, Hviderusland og ikke mindst Berlousconi's Italien - og så har man i DK en Justitsminister (Lars Barfoed), der har fremsat et lovforslag, som forsøger at sætte DK's egen offentlighed ud af spil (L 90, det fremsatte forslag om ændring af Offentligheds-lovgivningen).

Så appellen her giver desværre mening i dansk sammenhæng. Grundlæggende værdier sættes over styr mange steder i Europa for tiden. Fælles for situationen ér, at magten har fristet for meget for nogle regeringer; især dem, hvor en politisk elite forlænge har begæret deres egen magt uden hensyn til de respektive offentligheder (medier inklusive). Det kniber for dem at forstå, at befolkningernes rettigheder er en imperativ nøgle til at forstå værdierne i de europæiske demokratier.

Og Lars Barfoed kunne såmænd godt lære noget grundlæggende nyt af, at lytte til debatten og persongallerierne i Informations artikler. Fordi der, ovenikøbet artikuleret, peges i retning af et begyndede demokratisk underskud, osse' i DK. Samt det faktum, at der overalt i EU ikke alene tænkes, men tillige protesteres over dén negative udvikling for en fællesværdibeholdning.

Uanset Lars Barfoed ikke ønsker sig det politisk, må han for en dansk offentligheds vedkommende konstatere, at han på VK-regeringens vegne har fået sig meldt sig ind i artiklens problematik. Og dermed allerede lægger et suspekt og noget gråt fundament for sit politiske eftermæle...

Med venlig hilsen